szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Követni sem lehet lassan, hányféle vakcina készült már a koronavírus ellen. Most Kuba is bejelentkezett eggyel.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Saját koronavírus-vakcinát fejlesztettek kubai tudósok; az oltóanyagot Sovereign 2-nek nevezik a kutatók, és már két klinikai teszten is sikerrel teljesített. A vakcinát rövidesen a harmadik (befejező) fázisban is vizsgálni kezdik, összesen több mint 150 ezer önkéntes bevonásával – derül ki a New York Times írásából.

Azt nem közölték, hogy az oltóanyag pontosan hány százalékos hatásfokkal rendelkezik, mert a kubaiak előbb szeretnék, ha a teljes vizsgálati fázis lezárulna. Azt ugyanakkor megosztották, hogy az oltóanyag tartalmazza a vírus egy részét, emellett kéthetes különbségekkel három dózist kell beadni belőle a páciensnek.

Kuba szerint az oltóanyag biztonságos és csak nagyon kevés mellékhatást képes okozni, ami fontos kritérium volt, hogy a vakcina a harmadik vizsgálati fázisba is eljusson. A termék előnye, hogy nem kell mélyhűtőben tárolni. Az viszont nem derült ki, hogy az oltóanyag az új variánsokkal szemben is véd-e, melyek egyikét már Kubában is azonosították.

A kubai kormány rendkívül optimista az oltóanyaggal kapcsolatban: abban bíznak, hogy ha a vakcina zöld utat kap, akár évi 100 millió adagot is le tudnak belőle gyártani. Emellett az is felmerült, hogy az oltóanyagot a szigeten belül, a turisták körében is terjesszék. Utóbbi nem titkolt célja a turizmus újraindítása.

Kuba az eltelt években kimondottan sok vakcinát állított elő, emellett legalább 30-féle oltóanyagot exportál a világ más részeire. A kubai tudósok munkáját máshol is elismerik, csak 2019-ben több mint 5,4 milliárd dollárt keresett azon a szigetország, hogy orvosait más nemzeteknek “kölcsönadta”. Kuba biotechnológia szempontjából is igen fejlett országnak számít, ami részben a néhai elnök, Fidel Castro érdeme: a kommunista politikusnak fontos célkitűzése volt, hogy a sziget minden tekintetben önálló egységként működjön, függetlenítve magát többek közt az Egyesült Államoktól is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az olasz maffia is megtalálta a legjobb pénzforrást: az uniós pénzeket

Az olasz maffia is megtalálta a legjobb pénzforrást: az uniós pénzeket

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót