szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 14 napos holdi éjszaka után a tervek szerint újabb 14 napon át lehet aktív a kínai Jáde Nyúl-2 holdjáró.

Újabb munkanapot, ezúttal már a 29. holdi napját kezdte meg a Csang'o-4 kínai űrszonda a Hold távoli oldalán. A szonda és a Jáde Nyúl-2 elnevezésű holdjáró pekingi idő szerint kedden aktivizálódott újra – közölte a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) holdkutató központja.

A holdjáró így hamarosan folytatja útját a tőle 1,2 kilométeres távolságra lévő bazaltos terület felé. A fedélzetén lévő eszközök, köztük a panorámakamera, egy infravörös spektrométer, egy atomdetektor és egy holdradar, folytatják méréseiket. A tudományos misszióban a holdjáró segítségével alacsony frekvenciájú rádiócsillagászati megfigyeléseket végeznek, vizsgálják a Hold felszínét és felszíni formáit, ásványi összetételét, a neutronsugárzás mértékét és más környezeti viszonyokat.

A holdjáró 682,8 métert tett meg eddig, jelenleg a Csang'o-4 leszállási helyétől északnyugatra található. Légvonalban ez összesen 455 méter megtételét jelenti.

Végre pontosan tudjuk, hova szállt le a Hold "sötét oldalán" a kínaiak űrszondája

Szűk két héttel azután, hogy a Csang'o-4 szonda megérkezett a Hold túlsó feléhez, komoly eredményről számoltak be a kínai tudósok. A leszállóegység növényi magokat is vitt magával az útra, amelyek a jelek szerint - a zord körülmények ellenére - kikeltek.

A Csang'o-4, amely a napenergia hiánya miatt a holdi éjeken alvó állapotba kerül, már 825 földi napot töltött el az égitesten. Egy holdi nap 14 földi nappal egyenlő, az éjszakák ugyanilyen hosszúak.

A 2018. december 8-án útnak indított Csang'o-4 az első űrszonda, amely a Hold déli-sarki Aitken-medencéjének Kármán Tódor magyar-amerikai fizikusról, repülőmérnökről elnevezett, 180 kilométer széles Von Karman-kráterében landolt 2019. január 3-án.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ember, nem adat: emlékoldal mutatja be a koronavírus-járvány áldozatait

Ember, nem adat: emlékoldal mutatja be a koronavírus-járvány áldozatait

Közel 900 lóerős lett a Ferrari F8 Tributo

Közel 900 lóerős lett a Ferrari F8 Tributo

Orbán bejelentette, a védettek számára nyitnak például a színházak, mozik, éttermek és szállodák

Orbán bejelentette, a védettek számára nyitnak például a színházak, mozik, éttermek és szállodák