szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kínai kutatók rekonstruálták a Hold távoli oldalán a világon elsőként landoló Csang'o-4 űrszonda leereszkedését.

A 2018 decemberében útnak indított Csang'o-4 januárban landolt a Kármán Tódor magyar-amerikai fizikusról, repülőmérnökről elnevezett, 180 kilométer széles Von Karman-kráterben, amely a 2300 kilométer széles Déli-sark-Aitken-medencében fekszik a Hold távoli oldalán. A landolást követően az űrszonda útnak indította a Jáde Nyúl 2 (Yutu-2) elnevezésű holdjárót.

A szakemberek a Csang'o-2 űrszonda által szolgáltatott nagyfelbontású topográfiai adatokat és a Csang'o-4 által készített felvételeket felhasználva rekonstruálták a landolási folyamatot, többek között azt is, hogy az űrszonda miként kerülte ki az útjába kerülő akadályokat.

©

"A Csang'o-4 egy porladó becsapódási kráter enyhe lejtőjén landolt, és öt másik becsapódási kráter veszi körül. Mindössze 8,35 méterre van egy tőle északra lévő, 25 méter átmérőjű kráter peremétől" – mondta Li Csunlaj, a Kínai Tudományos Akadémia Állami Csillagvizsgáló Intézetének (NAOC) vezető munkatársa, a kutatás vezetője.

[Fotó: íme a képek a Hold azon oldaláról, amit a Földről sosem látunk]

A szakemberek a Nature Communications című tudományos folyóiratban publikálták részletes tanulmányukat a sikeres landolásról. Számításaik szerint a Csang'o-4 a keleti hosszúság 177,5991 fokán és a déli szélesség 45,4446 fokán szállt le.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!