szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakértők 400 alany bevonásával végezték a kutatást. Közben már vizsgálják, mi a helyzet akkor, ha egy harmadik oltást is kap a beteg.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Kevésbé hatékony a Pfizer–BioNTech típusú koronavírus elleni vakcina, ha a dél-afrikai variánstól (B.1.351) kell megvédenie a szervezetet – adták hírül izraeli kutatók egy tudományos ellenőrzésen (peer-review) még át nem esett publikációban.

A dél-afrikai vírusvariáns a koronavírus brit változatához hasonló mutáció, bár napjainkban továbbra is inkább utóbbi terjedése a jellemző. (Magyarországon szintén ez okozza a megbetegedések nagyobb részét.)

A témába vágó kutatást a Tel Aviv Egyetem végezte az ország egészségügyi szolgáltatójával, mintegy 400 páciens bevonásával. A szakértők olyan embereket vizsgáltak, akik az első oltás ellenére is pozitív tesztet produkáltak. Ezeket az adatokat később összehasonlították egy másik, szintén fertőzött, de oltást nem kapott csoport eredményével.

A CNBC híre szerint a kutatók arra jutottak, hogy a dél-afrikai variáns nyolcszor nagyobb arányban volt jelen azoknak a fertőzötteknek a szervezetében, akiket legalább egy hete beoltottak a vakcina második adagjával. A kutatók meg is jegyezték tanulmányukban, hogy a dél-afrikai variáns láthatóan hatékonyabban töri át a Pfizer-féle védelmet.

A szakértők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a vizsgálat igen kis csoportban zajlott, ráadásul egy olyan változat esetében, ami továbbra is igen alacsony elterjedésűnek számít. (Izraelben szintén a brit variáns a dominánsabb.) A vizsgálat arra vonatkozóan nem közöl információkat, mégis mit jelent a kisebb hatékonyság – a kutatók szerint ehhez több adatra van szükség. Közben pedig azt is ellenőrzik, javít-e valamit a helyzeten, ha a páciens egy harmadik oltást is felvesz az oltóanyagból.

Egy márciusi elemzésben szintén arra utaltak, hogy a Pfizer és a Moderna terméke kevésbé hatásos a dél-afrikai mutáns ellen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!