Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Chatbotba ültette át Ian Livingstone híres kalandjátékát, Az országút harcosát a magyar Talk-A-Bot. A nagyvállalati chatbotokat építő startup egyik alapítójának jatékszenvedélyéből fakadó ötlet elnyerte lapozgatós könyv szerzőjének jóváhagyását is, így hivatalos formában játszható a Facebook Messengeren és a Viberen.

A chatbotknak sokat kell még okosodniuk, hogy kiváltság az ügyfélszolgálatok hús-vér munkatársaival történő kommunikációt. De a kilencvenes években aranykorukat élő lapozgatós könyvek digitális újrateremtésére tökéletesen alkalmasak. Az ilyen – manapság reneszánszukat élő – könyveket nem lineárisan kell végigolvasni, hanem a történet egyes pontjain, úgy fél-másfél oldalanként döntési helyzetbe hozza olvasóját a könyv: ha balra fordul a sarkon, akkor lapozzon a 78. fejezethez, ha inkább jobbra, és felveszi a harcot az ott álló gyanús figurával, akkor pedig a 140. fejezetnél jön a folytatás. Ebből fakadóan ezek a könyvek mindenki számára más és más történetet rajzolnak ki, sőt egy-egy újraolvasás is új fordulatokat hozhat.

A világszerte és itthon is legendásnak számító egyik első ilyen kötet Az országút harcosa (Freeway Fighter). Ian Livingstone munkája, amely eredeti nyelven a Fighting Fantasy sorozatban 1985-ben, itthon pedig a Kaland Játék Kockázat című sorozatban 1989-ben jelent meg.

©

Az alapsztori szerint 2023-ban, miután a Föld lakosságának 85 százalékát egy gyilkos vírus irtja ki, a társadalmak felbomlanak és a világ barbárságba süllyed. A civilizációt újjáépíteni kívánó túlélőket fenyegető legnagyobb veszélyt a hotelek léte jelenti. "A túlélők, mint te is, megerősített városkákban élnek, vagy banditaként a falakon kívül kóborolnak. Küldetésed arra szólít, hogy átkelj a vad senki földjén és létfontosságú üzemanyagot hozz Új Reménynek, békés kisvárosodnak…"

Innen indul a kaland, melynek megéléséhez ezúttal nem egy könyvben kell ide-oda lapozgatni, hanem a folytatások elérése és az útközbeni harcok is a Talk-A-Bot chatbotjával bonyolíthatók le, angol nyelven.

A kezdet
©

A nagyvállalatok számára ügyfélszolgálati chatbotokat és belső kommunikációs megoldásokat szállító Talk-A-Bot az eredeti könyv hangulatát ültette át kisképernyőre, azaz mobilra, Viberre optimalizáltan, XXI. századi köntösben, melyben már megjelennek az emojik és az élményt fokozó animált gifek is. A Messengeren is elérhető játék viberes debütálása alkalmából az utóbbi platformon egy matricacsomag is elérhető.

A játék messengerbéli indításához kattintson ide, a Viberen pedig úgy tud belevágni a kalandba, ha egyszerűen csak rákeres a Freeway Fighter kifejezésre a beszélgetéseket mutató képernyőn.

©

A vállalat közleménye idézi Kalydi Gergelyt, a Talk-A-Bot alapító-vezetőjét: "Mint hétpróbás gamer és D&D játékos egyszerűen akartam egy ilyet csinálni. Azért választottam a Freeway Fightert, mert ez volt az első Livingstone-könyv, amihez hozzáfértem. Beszippantott már a megjelenésekor is. Kapcsolatba léptem a szerzővel, aki egyből ráindult a chatbot-változatra."

Megszólalt a szerző is, aki örül annak, hogy könyve szerteágazó elbeszélései most a digitális platformokkal egy új közönség elé kerülhetnek. "Az egyszerűsített játékmechanika alkalmazásával a Talk-A-Bot lenyűgöző chatbot-változatot fejlesztett, miközben megőrizte az interaktív történet izgalmát. Érdemes felkészülni és kipróbálni, új élmény vár mindazokra, akik még nem merültek el a fantázia világába" – mondta könyvének chatbotos verziójáról Ian Livingstone.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!