szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Chhoukra még 2007-ben, nagyon rossz állapotban találtak rá az állatvédők. Mostanra nemcsak meggyógyították, de egy speciális eszköz segítségével újra megtanult járni.

Számos veszély leselkedik a vadon élő állatokra: amellett, hogy a klímaváltozás tönkreteszi az élőhelyüket, az orvvadászok is komoly kárt okoznak a populációban. A bűnözők nemcsak kilövik őket, de a más állatoknak szánt csapdákkal is veszélyeztetik őket.

Az egyik ilyen módszer, amikor egy hurokkal szorítják be az állat lábát, ami aztán már nem tud elmenekülni a helyszínről. Egy ilyen csapda kapta el még 2007 márciusában a Chhouk nevű újszülött elefántot, amelynek életét az elefántok megmentésére szakosodott kenyai Sheldrick Wildlife Trust (SWT) nevű szervezet szakemberei mentették meg.

Az állatra Kambodzsa Mondulkiri nevű tartományában találtak rá. Chhouk lába szintén egy csapdába szorult bele, ami már le is vágta azt, mire rátaláltak. A sebe elfertőződött, így a szakembereknek nagyon komoly küzdelmet kellett folytatniuk az életéért. Szerencsére végül sikerrel jártak.

A gyógyulása után a legnagyobb problémát a végtag hiánya jelentette, ezért az SWT a helyi, valamint a brit Salfordi Egyetem egyik kutatójával közösen egy műlábat terveztek az állat számára.

Az IFLScience beszámolója szerint a protézis két részből áll: egy rugalmas belsőből, valamint egy masszív, kemény külsőből. A szakemberek emellett egy speciális zoknit is húztak a sérült végtagra, hogy a protézis ne dörzsölje ki azt. Az elefántnak félévente új művégtagra van szüksége, eddig 17-et gyártottak le a számára – ami érthető, hiszen roppant súlyt kell kibírnia minden egyes nap. Ahogy a fenti videóban is látható, Chhouk pont úgy jár vele, mint az igazival.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!