szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Élesben bizonyíthatott az AirTag és az Apple Find My hálózata az Egyesült Királyságban egy felhasználó különös tesztje során.

Egy brit felhasználó levélben küldte el egy másik városban élő barátjának az AirTagjét. Ez az április végén bemutatott Apple eszköz az elveszni hajalmos tárgyak keresésében segít, amennyiben rögzítik azokhoz. Persze szükség van még a kereséshez egy hálózatra is, és sok-sok iPhone-felhasználóra.

A Birminghamtől 22 kilométerre lévő Stratford-upon-Avon kisvárosban élő Kirk McElhearn különös kísérletbe fogott: egy AirTaget ragasztott egy kis kártyadarabra, majd egy buborékfóliás borítékba téve feladta Londontól délre élő barátjának. Az Integón megjelent blogbejegyzés szerint faluja postaládájába dobta be a küldeményt. Még arról is megbizonyosodott, hogy az iPhone-ja Find My alkalmazása helyesen mutatja a postaláda helyét.

A ládát délután 5-kor ürítették, és fél órával később már a helyi posta csomagválogató állomásán volt. Ez egyben azt is jelentette, hogy a leveleket begyűjtő postásnak vagy a csomagválogató valamelyik alkalmazottjának volt egy iPhone-ja, ami érzékelte az AirTaget. Az AirTag 6 óra 40 perc körül már észak felé tartott és 7.30-ra eljutott egy automatizált levélfeldolgozó központba. Itt is lehettek olyan alkalmazottak, akiknek iPhone-juk volt.

©

McElhearn ezután kétpercenként készített képernyőfotót Mac gépén a Find My alkalmazással, hogy naplózza az AirTag mozgását (a videó megnézhető a blogbejegyzésben). Reggel háromnegyed 7-kor a kütyü elérte a végső válogatópontot, ahol a címzett lakik. Később meg is kapta a küldeményt, amit az asztalán hagyott.

Várható volt, hogy egy idő után értesítést kap az AirTag jelenlétéről, miután neki is iPhone-ja van. Azonban ez nem történt meg, illetve nem egészen biztos abban, hogy hallott-e iPhone-csipogást. A hallható riasztás után viszont nem valószínű, hogy az AirTag további figyelmeztetést küldene, ettől függetlenül McElhearn nem nyugodt a riasztást illetően.

[Nem gond, ha androidos, ön is használhatja az Apple AirTag eszközét]

Egyébként ezeknek a figyelmeztetéseknek az a céljuk, hogy tájékoztassák az embereket arról, ha valaki titokban követi őket, aki mondjuk egy AirTaget csúsztatott a táskájába, a zsebébe vagy az autójába. Az mindenképpen bizonyosnak tűnik, hogy ha az eszköz olyan területen van, ahol kevesebb az iPhone, nehezebb lesz megtalálni, bár ez a ritkább eset, ugyanis jelenleg több százmillió eszköz segíthet a „keresésben”.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!