szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Amerikai kutatók szerint a tüdő bizonyos daganattípusa attól is kialakulhat, ha valaki túl sok zsírt és szénhidrátot fogyaszt.

Számtalan kutatás szolgáltatott már bizonyítékot arra, hogy a dohányzás és a légszennyezettség a tüdőrák kialakulásához vezetnek. A Floridai Egyetem és a Kentucky Egyetem kutatói azonban egy újabb kockázati tényezőt azonosítottak, amire eddig valószínűleg csak nagyon kevesen gondolhattak: összefüggést találtak a betegség kialakulása és az étrend minősége között – írja a Science Alert.

A tudósok azt találták, hogy a glikogén nevű molekula, amely a glükóz poliszacharidja, feladata pedig a rövidtávú energiaraktározás az állati sejtekben, bizonyos típusú tüdőrák kialakulását is okozhatja. A glikogén nagyobb mennyiségét találták meg az emberi tüdőben kialakult adenokarcinóma szövetmintáiban. Világszerte ez a fajta daganattípus felelős a tüdőrákos esetek mintegy 40 százalékáért. Az egereken végzett tesztek során a csapat azt találta, hogy a glikogén nagyobb koncentrációja elősegítette a tüdőrák gyorsabb növekedését, míg a molekula eltávolítása korlátozta a daganat növekedését.

A Nature Metabolism című tudományos szaklapban megjelent publikáció szerint a kutatók a térbeli metabolomikának nevezett eljárásra támaszkodtak a kutatás során. Ez a technika lehetővé teszi a tudósok számára, hogy a kis molekulák sajátos jellemzőit az alapján azonosítsák, hogy a szöveten belül hol helyezkednek el. Ehhez egy szövetelemzést segítő platformot is segítségül hívtak.

Magyarországon és másik hat országban kezdik el tesztelni a világ első, tüdőrák elleni vakcináját

Rengeteg ember életét mentheti meg a BioNTech új vakcinája, amit a tüdőrák ellen fejlesztettek ki. A mostani kísérlet, amiben Magyarország is részt vesz, több mint egy éven át tart majd.

Ramon Sun, a Floridai Egyetem tudósa szerint ez a megoldás lehetőséget kínált a betegségek vizualizálására, lehetővé téve, hogy lenyűgöző részletességgel fedezzenek fel korábban nem ismert molekuláris mintákat és kölcsönhatásokat.

A kutatók már egy ideje vizsgálták a glikogén szerepét a daganatos megbetegedések kialakulása kapcsán. A mostani munka során arra jutottak, hogy ez az energiaforrás kiváló a rákos sejtek számára: elég gyors növekedést biztosít nekik ahhoz, hogy túlterheljék az immunrendszert.

A glikogén az elfogyasztott szénhidrátokból származik, és fontos tartalékként szolgál az izmokban, amit akkor használ el a szervezet, ha nagy fizikai igénybevétel éri. Ilyen lehet például egy edzés. A glikogén lényegében azt a glükózt tárolja, amelyre nincs szükség azonnal. Ebből következik, hogy a zsírban és szénhidrátban gazdag étrend során a glikogén felhalmozódik. Az egérkísérletek azt mutatták, hogy az ilyen étrenden tartott egereknél sokkal nagyobb arányban alakult ki tüdőrák, mint a kontrollcsoportnál.

7 dolog, ami tönkreteheti a veséjét – de ha figyel rájuk, egészségesebb lehet

A Kingston Egyetem kutatója, Dipa Kamdar egy alapos cikkben szedte össze, melyek azok a leggyakoribb dolgok, amelyek károsíthatják a vesék egészségét. Ebből az is kiderül: némi odafigyelés is elég, hogy egészségesebben éljen az ember.

Mivel a pontos hatásmechanizmus nem ismert, ezért a közvetlen ok-okozati összefüggést még nem lehet kijelenteni, de a kutatók szerint biztos, hogy az étkezési szokások hatással vannak a daganatképződésre. Sun szerint az eredményeket látva legalább olyan intenzív kampányra lenne szükség az egészséges táplálkozás mellett, mint ami a dohányzás visszaszorítását célozza.

Szintén fontos részlet, hogy magasabb glikogénszinteket csak az emberi tüdő adenokarcinóma szövetmintáiban figyelték meg, más típusú tüdőrák esetében – például a tüdő laphámsejtes karcinómájában – nem. Emiatt szintén szükséges a további vizsgálatok elvégzése.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!