Egy amerikai kutatóorvos hosszú cikkben vezette le, miként növeli a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát már minimális alkoholfogyasztás is.
HVG
Az alkohol egészségre gyakorolt hatásáról írt cikket Pranoti Mandrekar, a Massachusettsi Egyetem orvosi iskolájának tudósa a The Conversationre. A szakember szerint az alkoholt akár rendszeresen, akár csak különleges alkalmakkor fogyasztja, megviseli a szervezetet. Az agytól kezdve a tüdőn, a szíven és az izmokon át az emésztőrendszerig és az immunrendszerig képes kifejteni káros hatását, amibe a daganatos betegségek kialakulásának megnövekedett kockázata is beletartozik.
2000-ben aztán az Egyesült Államok Nemzeti Toxikológiai Programjának kutatói megállapították, hogy az alkoholtartalmú italok fogyasztása rákkeltő hatással bír. 2012-ben az Egészségügyi Világszervezet az alkoholt az 1. csoportba tartozó rákkeltő anyagok közé sorolta. A legmagasabb besorolás azt jelzi, hogy elegendő bizonyíték van arra, hogy egy anyag daganatos megbetegedést okoz az emberekben.
Az amerikai táplálkozási irányelvek szerint még kis mennyiségű alkohol – ami napi egy italnál kevesebb – képes növelni a rák kockázatát. Ennek ellenére egy 2019-es felmérésből az derült ki, hogy az amerikai felnőttek kevesebb mint 50 százaléka van tisztában az alkoholfogyasztás rákkeltő hatásával.
A kutató a cikkében azt is elmagyarázta, miként okoz rákot az alkoholfogyasztás. Mint írja, daganatos megbetegedés akkor alakul ki, amikor a sejtek ellenőrizetlenül növekednek a szervezetben. Az alkohol károsíthatja a DNS-t, és olyan mutációkat okozhat, amelyek megzavarják a normális sejtosztódást és növekedést.
Már akkor is nőhet a rák kockázata, ha átlagosan napi egy pohár alkoholt fogyaszt – hívja fel a figyelmet az amerikai tiszti főorvos.
A kutatók korábban számos, az alkohollal és a rák kialakulásával kapcsolatos mechanizmust azonosítottak. Egy 2025-ös jelentés négy különböző módot említ meg, ahogyan az alkoholfogyasztás ilyen hatást válthat ki. A jelentés
az alkoholt érintő anyagcseréjét,
az oxidatív stresszt és a gyulladást,
a hormonszintek változásait, valamint
az egyéb rákkeltő anyagokkal, például a dohányfüsttel való kölcsönhatását
említi.
Ezek közül az első az a folyamat, amely során a szervezet lebontja és eltávolítja az alkoholt. Amikor az alkohol lebomlik, az első mellékterméke az acetaldehid, egy olyan anyag, amely maga is rákkeltőnek minősül. A kutatók azt találták, hogy bizonyos genetikai mutációk hatására a szervezet gyorsabban lebontja az alkoholt, ami az acetaldehidszint növekedését eredményezi.
Arra is számottevő bizonyíték van, hogy az alkohol hatására a szervezet káros molekulákat, úgynevezett szabad gyököket bocsát ki. Ezek a molekulák károsíthatják a DNS-t, a fehérjéket és a lipideket a sejtekben az oxidatív stressznek nevezett folyamat során. Mandrekar és csapata a vizsgálatok során azt találta, hogy az alkoholfogyasztásból származó szabad gyökök közvetlenül befolyásolhatják, hogy a sejtek hogyan állítják elő és bontják le a sejteket. Ez abnormális fehérjéket eredményez, amelyek elősegítik a gyulladás kialakulását és a daganatképződést.
“Az alkohol fokozza a rák kockázatát” – erre szeretné felhívni a figyelmet minden palackon az Egyesült Államok főorvosa. Erről a washingtoni kongresszusnak kell döntenie.
Mindezek mellett az alkohol közvetlenül is befolyásolhatja a hormonszintet oly módon, ami szintén növeli a rák kialakulásának kockázatát. Ilyen például az ösztrogén szintjének megemelkedése, ami emlőrákot okozhat. Mandrekar szerint még a mértékletes alkoholfogyasztás is növelheti az ösztrogénszintet, mert csökkenti az A-vitamin szintjét, amely egyébként az ösztrogén mennyiségét szabályozza a szervezetben.
Azok, akik nemcsak alkoholt fogyasztanak, de dohányoznak is, megnő a száj-, garat- és gégerák kialakulásának kockázata. Ez annak is köszönhető, hogy az alkohol megkönnyíti a szervezet számára a cigarettában lévő rákkeltő anyagok felszívódását. A dohányzás önmagában is gyulladást okozhat, és szabad gyököket indukálhat, amelyek károsítják a DNS-t.
A tudós szerint ugyan vannak különböző ajánlások az alkoholfogyasztás mértékét illetően, de ha valaki biztosra akar menni, akkor nincs olyan, hogy biztonságos mennyiség. Mandrekar arra is felhívta a figyelmet, jelenleg nem lehet azt megmondani, hogy valakinek milyen mértékben veszélyes az alkohol fogyasztása a rák kialakulásának kockázata szempontjából.
Fél évig 5-6 ember volt kíváncsi a kertészeti tanácsaira, ma már közel kétszázezres követő tábora van Szomoru Miklós „Egy kertész kertje Pilisszentkereszten” blogjának. A kertészmérnök szerint, aki brit mintára magánkert-látogatásokat is szervez, nem kell heti 8 óránál többet dolgozni azért, hogy bárkinek virágzó oázássá váljon a kertje. Erre a legjobb példa virágpompában úszó birodalma.