Bajorország: a történelem vége?
Világ

Bajorország: a történelem vége?

Ami rendíthetetlennek tűnt Bajorországban, az mind megrendült a hétvégi tartományi választáson. Molnár Tamás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatójának elemzése.

Itthon

KSH-elnökök jönnek, KSH-elnökök mennek

Sokan hiszik, hogy az éppen hivatalban lévő kormány előbb-utóbb búcsút int az előd által otthagyott KSH-menedzsmentnek, saját híveivel tölti fel a Központi Statisztikai Hivatalt, akik véletlenül sem közölnek kellemetlen adatokat az ország helyzetéről. Megoldást a KSH-elnökök függelmi helyzetének megváltozása hozna.

Vélemény

"Semmiféle magyarországi jogot nem akarunk"

Kirakatpolitikaként értékeli Gyurcsány Ferenc legfrissebb nemzetpolitikai javaslatait Bugár Béla (47 éves), a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke, aki Pozsonyban és Budapesten is szívós pragmatizmussal képviseli a határon túli magyarok érdekeit.

Itthon

Kopókacsa

Közbiztonságunkról bús képet festünk magunknak: félünk a betörőktől, az útonállóktól és újabban a terroristáktól. Gyanús a sötét bőrű, a szakadt idegen, a fuxos kopasz. Társadalmi önvédelmünk fontos része, hogy számos előjogot engedünk a rendőröknek. Például lőfegyvert tarthatnak, s azt nem csak közvetlen életveszély esetén használhatják. Demokratikus politikai közösségben e kiváltságoknak két komoly feltételük van: a rendőrök tartsák be az előírásokat, és ne leplezzék az óhatatlanul előforduló szabálytalanságokat.

HVG Vélemény

Portré Sió Lászlóról

"Már az általánosban jártam a színjátszó körbe. Többnyire a komédiás szerepeket osztották rám" - kezdi az utóbb vezető konzervatív oktatáspolitikus szerepében országos ismertségre jutó, 40 éves, egykori magyartanár. Az annak idején sűrűn emlegetett, legendás IKV normacsoport-vezetőjeként szolgáló papa és a vállalati titkárnő mama szigora mindhárom Sió testvérnek előírta a diplomát, "amit aztán túl is teljesítettünk, mivel mindegyikünk kettőt is szerzett".

Hirschler Richárd Vélemény

"Amerika hagyja abba!"

Három neves értelmiségi gyűlt össze a Napkelte vasárnapi adásában, amúgy jó barátaim. Sajnos, belementek Lakat T. utcájába, aki szeptember 11. és a Katrina nyomán kötelességének érezte felszólítani az Egyesült Államokat: hagyja abba! Feltehetően az USA szuperhatalmi státuszára gondolt. Washingtonból érdemben eddig még nem érkezett válasz…

Vélemény

Ábrahámmal kezdődött

Még csak négy éve történt, amikor 2001. szeptember 11-én néhány óra leforgása alatt megváltozott a világtörténelem iránya, elkezdődött a harmadik világháború, a globális Terror háborúja. Vajon ki áll az öngyilkos merénylők mögött? S ő mögöttük? Van-e, s kicsoda az ős-felelős az általunk átélt félelmekért?

HVG Vélemény

Portré Bragyova Andrásról

„A Bragyova eltorzított tót vagy szlovák eredetű név ugyan, de a családom mindkét ágon erősen szekularizált, ám a történelem során időnként zsidónak minősülő magyar família" - vezet az eredetekhez az Alkotmánybíróság krónikus létszámhiányán hamarosan talán enyhítő, 55 éves jogtudós.

Világ

Választási találgatások Izraelben

Az izraeli nagykoalíció napjai meg vannak számlálva, inog a Likud egysége, Sharon pozíciója meggyengült, jövő tavasszara kírhatják az országos választásokat - derül ki a A Likud és a Munkapárt egy-egy vezető politikusának a hvg.hu részére adott interjújából.

Vélemény

Privatizációs tanmese Orwell kedvelőinek

Négy láb jó, két láb rossz!” - mondta George Orwell Állatfarmjában Hógolyó, a nagy ideológus, amikor a birkák semmiképp nem akarták megérteni: az állatok irányította farm jobb, mint az emberek által vezetett. Ugyan így, manapság azt próbálják elhitetni velünk, hogy az állam rossz, a magánbefektető viszont jó tulajdonos. Mindig, és minden körülmények között

Vélemény

Gyurcsány magyarságpolitikája

Gyurcsány Ferenc három újsütetű nemzetpolitikai javaslata közül kettő: a határon túli magyarokkal foglalkozó parlamenti bizottság felállítása illetve az irántuk érzett felelősség beemelése az alkotmányba inkább szimbolikus jelentőséggel bír. A “határontúli” személyi igazolvány a Fidesz kettős állampolgársági retorikájának felvizezett változata, aligha lesz népszerű Brüsszelben, de még a határon túliak körében sem.

Itthon

Ellehetetlenül a pedagógiai szaksajtó?

Könnyen lehet, hogy megszűnik a hazai pedagógiai sajtó, mivel az Oktatási Minisztérium véget vet a folyóiratok támogatásának. A költségvetési elvonások áldozatául eshet az Új Pedagógiai Szemle is – jósolta a lap főszerkesztője, Schüttler Tamás.

Vélemény

És mi hogyan ünnepelnénk?

Nem tudom, hogy aki a múlt héten itthon olvasta, nézte, hallgatta a híreket, érzékelhette-e, mi zajlott le Varsóban és Gdanskban augusztus utolsó három napján. Röviden ennyi: Lengyelország önmagát, a világ a lengyeleket ünnepelte.

Vélemény

Az Alkotmánybíróság hanyatlása

Az elmúlt hat évben az új összetételű Alkotmánybíróság (AB) elődjénél sokkal simulékonyabb gyakorlatot alakított ki. Ennek árát fizeti, illetve kasszírozza most a testület. A bíróság sorsa alig valakit érdekel. Az AB először megalázó vereséget szenvedett a Legfelsőbb Bírósággal való ütközetben, mostanra pedig teljesen kiszolgáltatottá vált a pártok politikai játszadozásával szemben.

hvg.hu Világ

Kik a felelősök New Orleansért?

A városi, a louisianai és a szövetségi hatóságok egyaránt csődöt mondtak az elárasztott New Orleans szegényeinek kimentésénél. Elrendelték a kiürítést, de miért az utolsó pillanatban? Ki a felelős a történtekért? Nem lehet egyetlen hatóságot, vagy egyetlen személy hibáztatni - írja a BBC elemzője. A hibás döntések sorozata jóval a Katrina pusztítása előttről datálódik. A hatóságok hazardíroztak, feltételezték, hogy New Orleans-t nem fogja sújtani 4-es vagy 5-ös erősségű hurrikán, ezért nem erősítették meg a gátakat. Bush elnöknek jóval korábban kellett volna interveniálni.

Vélemény

Mit tanulhat Magyarország Indiától?

A Magyarországra kiszervezett üzleti folyamatok többnyire még csak az alacsony hozzáadott értékű, rutinjellegű tevékenységeket foglalják magukba, mint például telefonos ügyfélszolgálati központokat. Az indiai "kiszervezések" viszont, némi túlzással lassan már az anyavállalati központokat is magukhoz édesgetik.

Vélemény

Az integrált osztályokról - indulatmentesen

Harcoljunk az előítéletek ellen, de ne úgy, hogy az esetleg gyenge képességű, beilleszkedési zavarokkal küzdő, „hátrányos helyzetű” diákokat kitegyük a kvalitásukat meghaladó követelmény frusztráló hatásának.

Vélemény

Ladányi Andor: A felsőoktatási törvény bajai

A felsőoktatási törvényt - annak egyes rendelkezéseit alkotmányellenesnek tartva - még Mádl Ferenc köztársasági elnök aláírás előtt véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak. A törvénnyel az ő kifogásain túlmenően is vannak problémák. Közülük a legfontosabbak az irányítási rendszer átalakításával és a többciklusú képzési szerkezetre való áttéréssel kapcsolatosak.

Vélemény

Portré Dobrev Kláráról

"Kisdobosként és úttörőként is nyüzsi gyerek voltam, KISZ-titkárságot is vállaltam, de soha nem éreztem magam kádergyereknek" - számol be alapattitűdjéről a Kádár-kor elitjébe nyúló családi előzmények és miniszterelnökké lett férje okán is hirtelen reflektorfénybe került, 33 esztendős közgazdász-jogász.

Vélemény

"50 millió lehetséges áldozatról beszélnek"

Magyarország aránylag jól fölkészült a következő világjárványra - állítja határozottan Bujdosó László országos tiszti főorvos (45 éves), aki szerint az adatvédelmi biztos állásfoglalása, pszichés okok, de még a prüdéria is ludas abban, hogy más betegségek megelőzése érdekében kevesen veszik igénybe az ingyenes szűréseket.

Vélemény

Sólyom szárnyán

Fel sem melegedett a váltás miatt kihűlt bársonyszék az új köztársasági elnök alatt, a médiában rögvest találgatás indult az államfő új, aktívabb szerepfelfogását illetően.

1
380 381 382 383 384
391
Mosolyra hangolva: teszten a Citroen C3 Aircross

Mosolyra hangolva: teszten a Citroen C3 Aircross

Egy magyar szó, ami világhódítóvá vált: fókuszban a kocsi

Egy magyar szó, ami világhódítóvá vált: fókuszban a kocsi

Trump: felmondjuk a nukleáris erőkről szóló megállapodást

Trump: felmondjuk a nukleáris erőkről szóló megállapodást

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

1956 négykerekűi: buborékautó, Trabant-előd és egy szinte nem is létező BMW

1956 négykerekűi: buborékautó, Trabant-előd és egy szinte nem is létező BMW

Egyre több ország ítéli el a szaúdi újságíró meggyilkolását

Egyre több ország ítéli el a szaúdi újságíró meggyilkolását

Hatos lottó: Dan Brown-regénybe illő számokat húztak

Hatos lottó: Dan Brown-regénybe illő számokat húztak

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Másfél szobás lakásban nyolcan élnek - nem tudják hazavinni a várpalotai tragédiában megsérült fiút

Másfél szobás lakásban nyolcan élnek - nem tudják hazavinni a várpalotai tragédiában megsérült fiút

Meghalt a férfi, aki szabotálta Hitler atomterveit

Meghalt a férfi, aki szabotálta Hitler atomterveit

A címlapról ajánljuk