Tetszett a cikk?

Vasárnap kezdődött Argentínában A nép jelöltje címmel az a tévés vetélkedősorozat, amelynek győztesét a tévétársaság által gründolt párt színeiben fogják indítani a jövő évi törvényhozási választásokon. Rupert Murdoch médiavállalata már tervezi az Egyesült Államok-beli változatot, amelynek kifutását 2004-re, az elnökválasztás évére időzítenék, és a producerek szerint az amerikai demokrácia tesztje lehet, mivel a győztes eséllyel indulhat majd az elnöki székért.

Az új valóságshow az ötletgazda Buenos Aires-i América tévécsatorna szerint válasz az argentin demokrácia válságára: célja az, hogy a hitelét vesztett jelenlegi politikai elit helyére friss gondolatokkal megjelenő, új politikusokat találjon. Az országban az elmúlt egy év során öt államfő és hat gazdasági miniszter váltotta egymást, a foglalkoztatottak 20 százaléka vesztette el munkáját, a lakossági bankszámlák nagy része zárolva van, az emberek elégedetlensége régen nem látott mértéket öltött.

A show-ba jelentkező játékosoknak politikai programot kellett készíteniük a válságból való kilábalásra. Ennek alapján választotta ki egy újságírókból álló zsűri a 16 kezdőjátékost, akiknek a rendszeresen jelentkező műsorokban kell egymással ütköztetni programjaikat. Az ismert reality show-k rendszeréhez hasonlóan a nézők szavazatai alapján kerül ki közülük a győztes, aki a tévécsatorna által alapított és jelenleg bejegyzés alatt álló A Nép Pártja listavezetője lehet 2003-ban - írja a Nación című argentin napilap.

A tévéműsor ötlete máris követőre lelt az Egyesült Államokban: Rupert Murdoch médiamágnás FX Entertainment nevű kábelcsatornáján indítják el jövőre A nép jelöltje amerikai változatát - jelenti a Drudge Report internetes hírmagazinra hivatkozva a CNN. Ebben a műsorban a játékosok elvileg az elnökjelöltségért fognak vetélkedni: a döntő szavazásra 2004 nyarán, a demokrata és a republikánus párt elnökjelölő happeningjével nagyjából egy időben megrendezett „nagygyűlésen” kerül majd sor.

Arról egyelőre nincs hír, hogy Murdoch a győztes választási kampányát is finanszírozná, de a show – egyébként hollywoodi illetőségű – producerei szerint a „nép jelöltje” tévés népszerűsége révén akár pénz nélkül is komoly eséllyel indulhat majd az elnöki székért. Ők azzal érvelnek, hogy az utóbbi idők amerikai elnökei alig voltak többek különböző érdekcsoportok bábjainál, ráadásul sokan politikusdinasztiákból kerültek ki. Az új valóság-show szerintük megmutathatja a kétkedőknek, hogy Amerikában gazdasági és családi kötődések nélkül is bárkiből lehet elnök. A Guardian azonban inkább azt emeli ki, hogy a műsor terve csak a nyilvános politizálásnak a szórakoztatóiparral való összemosódására szolgáltat újabb bizonyítékot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Súlyos biztonsági rés tátongott az Instagramon

Súlyos biztonsági rés tátongott az Instagramon

Öt ingyenes koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar

Öt ingyenes koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar

Pozitívra változtatta Magyarország adóskilátását a Moody's

Pozitívra változtatta Magyarország adóskilátását a Moody's