Vasárnap kezdődött Argentínában A nép jelöltje címmel az a tévés vetélkedősorozat, amelynek győztesét a tévétársaság által gründolt párt színeiben fogják indítani a jövő évi törvényhozási választásokon. Rupert Murdoch médiavállalata már tervezi az Egyesült Államok-beli változatot, amelynek kifutását 2004-re, az elnökválasztás évére időzítenék, és a producerek szerint az amerikai demokrácia tesztje lehet, mivel a győztes eséllyel indulhat majd az elnöki székért.

Az új valóságshow az ötletgazda Buenos Aires-i América tévécsatorna szerint válasz az argentin demokrácia válságára: célja az, hogy a hitelét vesztett jelenlegi politikai elit helyére friss gondolatokkal megjelenő, új politikusokat találjon. Az országban az elmúlt egy év során öt államfő és hat gazdasági miniszter váltotta egymást, a foglalkoztatottak 20 százaléka vesztette el munkáját, a lakossági bankszámlák nagy része zárolva van, az emberek elégedetlensége régen nem látott mértéket öltött.

A show-ba jelentkező játékosoknak politikai programot kellett készíteniük a válságból való kilábalásra. Ennek alapján választotta ki egy újságírókból álló zsűri a 16 kezdőjátékost, akiknek a rendszeresen jelentkező műsorokban kell egymással ütköztetni programjaikat. Az ismert reality show-k rendszeréhez hasonlóan a nézők szavazatai alapján kerül ki közülük a győztes, aki a tévécsatorna által alapított és jelenleg bejegyzés alatt álló A Nép Pártja listavezetője lehet 2003-ban - írja a Nación című argentin napilap.

A tévéműsor ötlete máris követőre lelt az Egyesült Államokban: Rupert Murdoch médiamágnás FX Entertainment nevű kábelcsatornáján indítják el jövőre A nép jelöltje amerikai változatát - jelenti a Drudge Report internetes hírmagazinra hivatkozva a CNN. Ebben a műsorban a játékosok elvileg az elnökjelöltségért fognak vetélkedni: a döntő szavazásra 2004 nyarán, a demokrata és a republikánus párt elnökjelölő happeningjével nagyjából egy időben megrendezett „nagygyűlésen” kerül majd sor.

Arról egyelőre nincs hír, hogy Murdoch a győztes választási kampányát is finanszírozná, de a show – egyébként hollywoodi illetőségű – producerei szerint a „nép jelöltje” tévés népszerűsége révén akár pénz nélkül is komoly eséllyel indulhat majd az elnöki székért. Ők azzal érvelnek, hogy az utóbbi idők amerikai elnökei alig voltak többek különböző érdekcsoportok bábjainál, ráadásul sokan politikusdinasztiákból kerültek ki. Az új valóság-show szerintük megmutathatja a kétkedőknek, hogy Amerikában gazdasági és családi kötődések nélkül is bárkiből lehet elnök. A Guardian azonban inkább azt emeli ki, hogy a műsor terve csak a nyilvános politizálásnak a szórakoztatóiparral való összemosódására szolgáltat újabb bizonyítékot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Álhírterjesztőnek nevezte Orbán Viktort Jean-Claude Juncker

Álhírterjesztőnek nevezte Orbán Viktort Jean-Claude Juncker

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát

Elképesztő légi felvételen vágtat több száz szarvas Baranyában – videó

Elképesztő légi felvételen vágtat több száz szarvas Baranyában – videó

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról