Tetszett a cikk?

Elképzelhető, hogy az iraki elnök a legrégebbi, ám még mindig hatásos technológiával készít atombombát, amit akár egy konténerben is célba lehetne juttatni - állítja az amerikai Technology Review folyóirat tudós szerzője.  A kérdés csak az, Irak vagy az Egyesült Államok céljait szolgálja-e jobban az ódivatú fegyverről szóló hír terjesztése. 

Szaddám Huszein egyszer már meghülyített minket - figyelmeztet Richard A. Muller, a Berkeley egyetem fizikaprofesszora a Technology Review hasábjain. Az USA az 1991-es iraki háborút megelőzően - attól tartva, hogy az iraki elnök atombombát építene - szigorúan tiltotta, hogy Irak külföldi vásárlások révén olyan korszerű technológiához jusson, amelynek segítségével az atomfegyverhez szükséges dúsított uránt állíthatna elő. A Sivatagi Vihar hadművelet után az amerikai katonai vezetés meglepve tapasztalta, hogy az iraki elnök 8 milliárd dollárt költött olyan, atombomba előállításához szükséges eszközök építésére, amelyeket utoljára a '40-es években, az első atomfegyverek megalkotásánál használtak. Senki nem számított arra, hogy Szaddám ilyen elavult, ám működőképes technológiát alkalmaz. 
Ha az ENSZ fegyverellenőrei visszatérhetnek Irakba, a régimódi eszközöket fogják keresni, amelyekkel Szaddám Huszein mérnökei az urán 235-ös izotópjából nyerhetnek ki dúsított uránt. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) szerint 25 kilogramm dúsított uránnal már lehet bombát gyártani, ekkora mennyiséghez azonban közel két tonna 235-ös izotópra van szükség. Ennyi egészen biztos, hogy nem áll Irak rendelkezésére, hacsak Szaddám Huszein nem él egy még régebbi húzással: a dúsított urán illegális vásárlásával. 1996-ban svájci rendőrök 1,2, tavaly novemberben a török hatóságok közel 1 kilogramm dúsított uránt foglaltak le csempészektől. Kazahsztánban hatalmas mennyiségű dúsított urán maradt, amit - elvileg - az orosz hivatalok tartanak számon. Csakhogy 1996-ban nagy meglepetésre 205 kilogramm olyan dúsított urán bukkant fel a szovjet utódállam területén, amit sehol nem regisztráltak. Muller szerint a kazahsztáni helyzet ad leginkább okot az aggodalomra: ki tudja, mennyi urán tűnt el hasonló módon az utóbbi években?
Ha Szaddám Huszein képes is atomfegyvert előállítani, megfelelő hatótávolságú hordozórakétája nincs hozzá - állítják a szakértők. Csakhogy Muller szerint nem is kell: az uránium alapú, régi technológiával készült atombombát - szemben például a korszerűbb, plutónium 240-es izotóppal készült fegyverrel - nehéz észlelni, mivel a bomba által kibocsátott sugárzást vastagabb ólombevonattal semlegesíteni lehet. Ha pedig a hatóságok nem tudják, mit és hol keressenek, a bomba akár egy nagy konténerben is észrevétlenül bejuthat bármelyik amerikai nagyváros kikötőjébe - borzolja az idegeket a Fizika jövendő elnököknek című tárgyat is oktató  professzor végkövetkeztetésében.
Az iraki urániumvásárlásról szóló találgatások és Muller fejtegetése csak egy szempontból hasonló: mindkettő szolgálhat propagandacélokat. Irak az állítólagos urániumvásárlással megtévesztheti a nyugati világot, elhitetve vele, hogy van még idő az ország elleni akció elhatározására. A konténeres atombombáról szóló elmélet - amely A rettegés arénája (The Sum of All Fears) című amerikai filmre emlékeztet: ott ilyen bomba pusztította el Baltimore városát - viszont megtámogathatja az ellentétes amerikai propagandát, amelynek célja meggyőzni az embereket, hogy teljes mellszélességgel támogassák Irak minél hamarabbi lerohanását és Szaddám rezsimjének megdöntését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Génszerkesztéssel hoznának létre állati "szuperapákat" kutatók

Génszerkesztéssel hoznának létre állati "szuperapákat" kutatók

Az osztrák fenomén, aki a teniszvilág abszolút csúcsára tör – nem is esélytelenül

Az osztrák fenomén, aki a teniszvilág abszolút csúcsára tör – nem is esélytelenül

Kezdünk kifogyni a magyar alkotásokból - de ennél nagyobb baj is van a műkincspiacon

Kezdünk kifogyni a magyar alkotásokból - de ennél nagyobb baj is van a műkincspiacon