Tetszett a cikk?

A világ jelenségeinek magyarázatára kovácsolódó összeesküvés-elméletek főszereplői rendszerint a kormányok, a titkosszolgálatok, az óriáscégek és a zsidók. Íme egy csokor az elmeszülemények egyik jellegzetes csoportjából: valójában miért is támadta meg Amerika  Afganisztánt és ki vagy mi állt a szeptember 11-i terrortámadás mögött? Önnek mi a véleménye?

A kaszpi-tengeri játszma
Az amerikai kormány valójában a Kaszpi-tenger alatt rejlő kőolaj és földgáz miatt bombázta és foglalta el a szomszédos Afganisztánt - állítják a teória hívei, akik szerint Oroszország és a Nyugat közt heves harc folyik a Kaszpi-tengerben lévő emergiaforrásokért; a nyertes jutalma Kelet-Ázsia energiaellátása. Gondolatmenetüket alátámasztani látszott az a BBC internetes oldalán 2001. szeptember 11-én, még a terrortámadások előtt megjelent cikk is, mely azt taglalta, hogy az Egyesült Államoknak a közép-ázsaiai olajtartalékra fáj a foga, s ehhez kulcsszereplőként stabil Afganisztánra van szüksége.

Olaj-Afganisztán-Enron háromszög
Mindenről az Enron tehet - vélik a fenti elmélet specializált változatának hívei. Eszerint az energiaóriás még az afganisztáni bombázás előtt a csőd szélére került, mivel az Indiában hárommilliárd dollárból félig felépített erőműve a cégen belüli feszültségek miatt ellehetetlenült és csak a pénzt nyelte. Az azóta csődbement óriásvállalatot csak az menthette volna meg, ha kiaknázhatja a Kaszpi-tenger olajkészletét egy, az afgán területeken keresztül húzódó olajvezeték segítségével.

Az álháború
2001. szeptember 11-én nem is volt terrortámadás: az amerikai kormány manipulált - szól az egyes változataiban döbbenetes precizitással, logikusan kiagyalt másik gondolatmenet, melyet sokan egy, a hatvanas évekből származó állítólagos Pentagon-dokumentumra vezetnek vissza. Az Operation Northwoods című jegyzék tanúsága szerint a hatvanas években az amerikai kormány ötletbörzét tartott azzal a céllal, hogy kiokoskodják, hogyan adhatnának el a nyilvánosságnak egy Kuba elleni katonai akciót egy megrendezett és Fidel Castrónak tulajdonított terrorcselekmény segítségével. A résztvevők fejéből többek közt egy diákokkal teli repülőgép lelövésének, egy amerikai hajó elsüllyesztésének és John Glenn asztronauta űrhajója felrobbantásának ötlete pattant ki.

A Moszad volt az

A szeptember 11-i terrorcselekmények mögött az izraeli titkosszolgálat, a Moszad áll - szögezi le az álháborús elmélet híveinek egyik frakciója, amely szerint az elmebeteg támadások arra szolgáltak, hogy a merénylet gyanúját az arab világra terelve Izrael saját céljaira használhassa fel Amerikát és hadseregét. Az arab országokban népszerű teória hívei a több száz zsidó áldozat ellenére tudni vélik, hogy a World Trade Centerben dolgozó "zsidóknak" előre szóltak, így ők megmenekültek a katasztrófától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bíró László elnézést kért a zsidóktól

Bíró László elnézést kért a zsidóktól

Hódmezővásárhely megoldotta, hogy még este 11 után is lehessen lagzit tartani

Hódmezővásárhely megoldotta, hogy még este 11 után is lehessen lagzit tartani

Melyik vírusirtó véd most a legjobban? Ingyen is le lehet tölteni?

Melyik vírusirtó véd most a legjobban? Ingyen is le lehet tölteni?