A világ jelenségeinek magyarázatára kovácsolódó összeesküvés-elméletek főszereplői rendszerint a kormányok, a titkosszolgálatok, az óriáscégek és a zsidók. Íme egy csokor az elmeszülemények egyik jellegzetes csoportjából: valójában miért is támadta meg Amerika  Afganisztánt és ki vagy mi állt a szeptember 11-i terrortámadás mögött? Önnek mi a véleménye?

A kaszpi-tengeri játszma
Az amerikai kormány valójában a Kaszpi-tenger alatt rejlő kőolaj és földgáz miatt bombázta és foglalta el a szomszédos Afganisztánt - állítják a teória hívei, akik szerint Oroszország és a Nyugat közt heves harc folyik a Kaszpi-tengerben lévő emergiaforrásokért; a nyertes jutalma Kelet-Ázsia energiaellátása. Gondolatmenetüket alátámasztani látszott az a BBC internetes oldalán 2001. szeptember 11-én, még a terrortámadások előtt megjelent cikk is, mely azt taglalta, hogy az Egyesült Államoknak a közép-ázsaiai olajtartalékra fáj a foga, s ehhez kulcsszereplőként stabil Afganisztánra van szüksége.

Olaj-Afganisztán-Enron háromszög
Mindenről az Enron tehet - vélik a fenti elmélet specializált változatának hívei. Eszerint az energiaóriás még az afganisztáni bombázás előtt a csőd szélére került, mivel az Indiában hárommilliárd dollárból félig felépített erőműve a cégen belüli feszültségek miatt ellehetetlenült és csak a pénzt nyelte. Az azóta csődbement óriásvállalatot csak az menthette volna meg, ha kiaknázhatja a Kaszpi-tenger olajkészletét egy, az afgán területeken keresztül húzódó olajvezeték segítségével.

Az álháború
2001. szeptember 11-én nem is volt terrortámadás: az amerikai kormány manipulált - szól az egyes változataiban döbbenetes precizitással, logikusan kiagyalt másik gondolatmenet, melyet sokan egy, a hatvanas évekből származó állítólagos Pentagon-dokumentumra vezetnek vissza. Az Operation Northwoods című jegyzék tanúsága szerint a hatvanas években az amerikai kormány ötletbörzét tartott azzal a céllal, hogy kiokoskodják, hogyan adhatnának el a nyilvánosságnak egy Kuba elleni katonai akciót egy megrendezett és Fidel Castrónak tulajdonított terrorcselekmény segítségével. A résztvevők fejéből többek közt egy diákokkal teli repülőgép lelövésének, egy amerikai hajó elsüllyesztésének és John Glenn asztronauta űrhajója felrobbantásának ötlete pattant ki.

A Moszad volt az

A szeptember 11-i terrorcselekmények mögött az izraeli titkosszolgálat, a Moszad áll - szögezi le az álháborús elmélet híveinek egyik frakciója, amely szerint az elmebeteg támadások arra szolgáltak, hogy a merénylet gyanúját az arab világra terelve Izrael saját céljaira használhassa fel Amerikát és hadseregét. Az arab országokban népszerű teória hívei a több száz zsidó áldozat ellenére tudni vélik, hogy a World Trade Centerben dolgozó "zsidóknak" előre szóltak, így ők megmenekültek a katasztrófától.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sólyom László: „A független oldalak ma a szabadság kis körei”

Sólyom László: „A független oldalak ma a szabadság kis körei”

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Felsorakoztatták az őröket az ülésterem bejáratánál – fotók

Felsorakoztatták az őröket az ülésterem bejáratánál – fotók

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn