Tetszett a cikk?

Három merénylő vett részt Zoran Gyingyics szerb kormányfő meggyilkolásában - jelentette be csütörtökön Milan Obradovics belgrádi rendőrfőkapitány. Egyiküket sem fogták még el, letartóztattak viszont negyven személyt, akik a zimonyi klán tagjai, amelyet a szerb kormány a merénylet elkövetésével gyanúsít. Szerbiában háromnapos gyász van, s a kormányfő meggyilkolása miatt kihirdetett rendkívüli állapot korlátozza az emberi és polgári jogok, illetve szabadságjogok érvényesülését.

Obradovics szerint a merénylők kék zubbonyt viseltek, egyiküknél távcsöves puska, a másik kettőnél pisztoly volt. A merénylők a kormány épületétől 100-150 méterre lévő ház egyik ablakából adták le a halálos lövéseket.
Egész éjszaka folyt és csütörtökön napközben is tartott a hajsza a Zoran Gyingyics szerb kormányfő elleni merénylettel gyanúsított személyek, elsősorban az úgynevezett zimonyi klán két vezetője: Milorad Lukovics "Legija", az úgynevezett "vörössapkás" osztag egykori parancsnoka, és Dusan Szpaszojevics "Siptar" után, akik szökésben vannak - közölte korábban Zarko Koracs szerbiai miniszterelnök-helyettes, a rendkívüli állapot idején teendő intézkedéseket összehangoló bizottság tagja a B92 rádióval. Koracs szerint a zimonyi klán valószínűleg a legjobban szervezett bűnbanda az egész Balkánon, s emberrablásokból szerzett eurómilliók fölött rendelkezik. A rendőrség éjszaka előállított néhány személyt, nevük rajta van a szerb kormány által közzétett, kéttucatnyi bűnöző nevét tartalmazó listán: nekik a kormány feltételezése szerint részük volt a merényletben. A miniszterelnök-helyettes szerint közülük egyesek már néhány napja szökésben vannak, ami "szinte felér a bűnösség beismerésével". A rendkívüli állapot bevezetésére kizárólag elfogásuk végett volt szükség, bár a belügyminisztérium már néhány hónapja nyomon követi őket - mondta Koracs. Meggyőződését fejezte ki, hogy ugyanez a bűnbanda áll a február végén végrehajtott, közúti balesetnek álcázott merényletkísérlet mögött. A bűncsoport tagjai időnként segítségére voltak az állami szerveknek a két évvel ezelőtti dél-szerbiai fegyveres konfliktus idején, kapcsolataik voltak a rendőrséggel, vannak saját lapjaik, fizetett újságíróik, vannak embereik az igazságszolgáltatásnál, "különösen ügyvédi körökben" - jelentette ki Koracs.
A szerb kormány - melyet ügyvezető kormányfőként Nebojsa Csovics miniszterelnök-helyettes irányít - közleményében "a volt Jugoszlávia területén működő legnagyobb bűnszövetkezetnek" nevezte a klánt, amely mintegy kétszáz tagot számlál. A kormányközlemény felsorolja a bűnhálózat kéttucatnyi vezetőjének nevét; közöttük első helyen szerepel Milorad Lukovics, ragadványnevén "Legija", a vörössapkások egykori parancsnoka, illetve Dejan Milenkovics, aki február 21-én közúti balesetnek álcázott merényletet kísérelt meg Gyingyics ellen. "Milorad Lukovics egy olyan bűnözői csoport élén áll, amely a miniszterelnök meggyilkolásával megkísérelt zűrzavart és félelmet kelteni, a jogállamiság alapjait megrendíteni Szerbiában" - áll a szerb kormány közleményében.
A "vörössapkás" osztag élén álló Legija Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök utolsó támasza volt a 2000 októberi demokratikus fordulat idején, de végül átállt. Legiját 2001 tavaszán menesztették az alakulat éléről, a kulai és belgrádi éjszakai szórakozóhelyeken történt botránysorozat miatt. A kormányközlemény felsorol számos gyilkosságot és gyilkossági kísérletet, amelyet a Legija vezette bűnbanda követett el: egyebek közt Ivan Stambolics volt szerb elnök elrablását és meggyilkolását, Vuk Draskovics, a Szerb Megújhodási Mozgalom elnöke ellen elkövetett budvai merényletet, egy tucatnyi emberrablást és több mint ötven, Szerbia-szerte elkövetett gyilkosságot. Szembetűnő, hogy a kormánylistán csupa olyan gyilkosság és bűntett szerepel, amelyekről egy másik bűnbanda, az úgynevezett surcini klán vezetője, Ljubisa Buha Cume tájékoztatta a nyilvánosságot. Cume a múlt év végén külföldre szökött, miután a zimonyi bűnbanda levegőbe röpítette útépítő vállalatát és elrabolta feleségét. A klánvezér ismeretlen külföldi tartózkodási helyéről a sajtó útján azt üzente Dusan Mihajlovics szerb belügyminiszternek, hogy kész vallomást tenni a zimonyiak, és főleg Legija ellen, s részletesen be tud számolni minden merényletről és emberrablásról.
Zoran Gyingyics meggyilkolása miatt szerdán este Szvetozar Marovics elnökletével megtartotta első - rendkívüli - ülését a szerbia-montenegrói legfelsőbb védelmi tanács. A testület szoros együttműködésre utasította a szerbiai és a montenegrói belügyi szerveket, a hadseregnek meghagyta, hogy vegyen részt a terrorizmus elleni harcban, és a szerdán bevezetett rendkívüli állapot okainak megszüntetésében. A hadsereg vezérkari főnöke utasítást kapott a katonaság harci készültségének fokozására. A legfelsőbb védelmi tanács ülése, akárcsak a köztársasági kormány rendkívüli ülése, egyperces néma csönddel kezdődött a szerdán meggyilkolt miniszterelnök emlékére.
A szerbiai köztársasági elnöki teendőket ellátó parlamenti elnök által a kormányfő meggyilkolása miatt csütörtökre virradóra közzétett rendelet a rendkívüli állapot idejére korlátozza az emberi és polgári jogok, illetve szabadságjogok érvényesülését Szerbiában. A rendkívüli állapot idején a belügyi szervek akár erőszakkal előállíthatják és bírósági végzés nélkül harminc napig fogva tarthatják azokat a személyeket, akik veszélyeztetik más polgárok vagy az állam biztonságát. Az elfogott személyeknek nincs joguk igénybe venni ügyvédet, csak a belügyminiszternél tehetnek panaszt az intézkedés ellen. A belügyminisztérium köteles tájékoztatni a történtekről az elfogottak hozzátartozóit. A belügyminiszter ideiglenes jelleggel korlátozhatja vagy betilthatja a polgárok szabad mozgását a nyilvános helyeken és egyes térségekben. Elrendelheti egyes személyek lakó-, illetve tartózkodási helyükön való maradását, jelentkezési kötelezettség mellett, elrendelheti továbbá egyes helyiségek és létesítmények zárlatát, betilthatja elhagyásukat.
A Biztonsági-információs Ügynökség (a titkosszolgálat) természetes és jogi személyek esetében is bírósági engedély nélkül figyelmen kívül hagyhatja a levelezés és más kapcsolattartási formák titkosságát. Ha a szervezett bűnözés elleni fellépés úgy kívánja, a felhatalmazott hivatalos személy bírósági engedély nélkül beléphet magánlakásokba vagy más helyiségekbe. Tilos a sztrájkok és gyűlések, illetve olyan tömegmegmozdulások megtartása, amelyek bejelentési kötelezettséggel járnak. Tilos továbbá olyan politikai, szakszervezeti és más jellegű tevékenység folytatása, amely akadályozza a rendkívüli állapot alatt foganatosított intézkedések végrehajtását.
A tömegtájékoztatás nem tehet közzé jelentéseket a rendkívüli állapot bevezetésének okairól, csakis az illetékes szervek ezzel kapcsolatos hivatalos közleményeit. A szerb kormány képviselői szerda késő éjszaka összehívták a vezető szerbiai lapok és elektronikus médiumok főszerkesztőit, arra kérve őket, hogy a rendkívüli állapot idejére a tömegtájékoztatási eszközök szorítkozzanak a hivatalos közlemények közzétételére és tartózkodjanak mindenféle találgatástól, jóslattól és elemzéstől. A kormány képviselői arra figyelmeztették a médiumok vezetőit, hogy a hatóságok ideiglenes jelleggel betilthatják a szabályokat megszegő tömegtájékoztatási eszközöket.
A szerb kormányfő meggyilkolása miatt a magyar határőrség fokozottan ellenőrzi a déli határon a belépő forgalmat, és egyben intenzívebb járőrözéssel őrzi a magyar-szerb határszakaszt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!