Tetszett a cikk?

George Bush amerikai elnök és Tony Blair brit miniszterelnök szerint a háború Irakban annyi ideig fog tartani, amennyi a győzelem kivívásához szükséges; ez katonai vezetők szerint akár hónapokba is telhet. Mindemellett a két szövetséges egyelőre nem ért egyet abban, hogy a háború utáni Irak rendezésébe milyen mértékben vonja be az ENSZ-et.

George Bush amerikai elnök és Tony Blair brit miniszterelnök Camp Davidben a háború állásáról, Irak segélyezéséről és a háború utáni rendezésről tanácskozott csütörtökön. Bush hangsúlyozta: a koalíciós erők "napról napra haladnak előre". Bush és Blair kitért a háború időtartamát firtató kérdések elől; lapértesülések szerint katonai vezetők már hónapokról és nem hetekről beszélnek. Az elnök válasza szerint a háború addig tart, amíg meg nem nyerik.
A két vezető felszólította a Biztonsági Tanácsot, haladéktalanul újítsa fel az iraki olajat élelmiszerért programot. Kofi Annan ENSZ-főtitkár határozattervezetét London és Washington támogatja, egyes BT-tagok viszont nem értenek egyet a szövegezésével. A tervezet előírja, hogy a ENSZ egyeztet a "releváns hatóságokkal", ami a bírálók szerint legitimizálná a majdani új iraki hatóságot, amely a megszálló erők teremtménye lesz. Bush elnök a sajtóértekezleten kijelentette: a humanitárius kérdésből nem szabad politikai ügyet csinálni.
Tony Blair közölte, hogy BT-határozatot kezdeményez Irak háború utáni igazgatásáról és az ország határainak épségéről. Blair kétségtelennek nevezte, hogy a világszervezetet be kell vonni Irak igazgatásának és újjáépítésének a folyamatába, ennek a mértékéről azonban a jelek szerint nem jutott egyetértésre vendéglátójával. Blair kijelentette, hogy "elvi" egyetértés van közöttük, de rengeteg részlet van még, amelyet majd meg kell vitatni. Jacques Chirac francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a megszálló erők az ENSZ részvétele nélkül igazgassák Irakot, és ezzel az EU vezetői is egyetértenek. Tony Blair is fontosnak ítélte, hogy az új bagdadi hatóság maga mögött tudhassa az ENSZ legitimizáló tekintélyét.
Colin Powell amerikai külügyminiszter szerdán, nem sokkal Blair érkezése előtt képviselőházi meghallgatásán úgy nyilatkozott, hogy Washington nem engedi át a világszervezetnek az ellenőrzést Irak fölött, a főszerepet Amerika és az általa vezetett koalíció fogja játszani, bár az ENSZ-nek szerepet kell adni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!