Tetszett a cikk?

Az amerikai hadvezetés azt tervezi, hogy április végéig 130 ezer fővel növeli az Irakban harcoló amerikai katonák számát. A Pentagon szerint a létszámbővítés az eredeti terveknek megfelelő, nincs szó stratégiaváltoztatásról.

Jelenleg mintegy 100 ezer amerikai és 25 ezer brit katona harcol Irakban. A CNN értesülései szerint április végéig további 130 ezer amerikai katonát vezényelnek Irakba, és ezzel 255 ezer főre növekszik az amerikai vezetésű szövetséges katonai erők létszáma. A Pentagon nevük elhallgatását kérő szakértői ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az erősítés nem valamiféle új elgondolás, hanem a régen kidolgozott haditerv egyik eleme. A katonák egy részét Kuvaitból telepítik át Irakba. Több mint 55 ezer fő - köztük a texasi Fort Hoodban állomásozó 4. gépesített lövész hadosztály, a Németországban állomásozó 1. páncélos hadosztály, valamint a Coloradóban állomásozó 2. páncélos ezred - eredeti állomáshelyéről érkezik majd. A 30 ezer katonát számláló 4. gépesített lövész hadosztály a napokban indul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!