Az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) kompromisszum jött létre a "kőolajat élelmiszerért" programnak a háborús helyzetre való alkalmazásáról, s a program felújítását lehetővé tevő határozatot a tanács még pénteken elfogadhatja. Közben többnapos késéssel pénteken megérkezett a dél-iraki Umm-Kaszr kikötőjébe az iraki lakosságnak szánt első brit segélyszállítmány.

Az ENSZ BT tagjai elvi megállapodásra jutottak az iraki "kőolajat élelmiszerért" programnak a háborús helyzetre való alkalmazásáról, s a program felújítását lehetővé tevő határozatot a tanács még pénteken konszenzussal elfogadhatja. Ebben a BT felhatalmazná Kofi Annan ENSZ-főtitkárt, hogy a programot egyelőre 45 napig saját hatáskörben felújíthassa, a szükséges változtatásokkal.
Annan és Tony Blair brit miniszterelnök New York-i találkozóján üdvözölte az áttörést, amelyet az tett lehetővé, hogy brit javaslatra töröltek a szövegből egy közvetlen utalást az Egyesült Államokra és Nagy-Britanniára. Az eredeti megfogalmazást különösen Oroszország kifogásolta, mert az amerikai-brit megszálló hatalom elismerését - és ezzel az iraki háború utólagos legitimálását - látta benne.
Közben többnapos késéssel pénteken megérkezett a dél-iraki Umm-Kaszr kikötőjébe az iraki lakosságnak szánt első brit segélyszállítmány. A Sir Galahad kisegítőhajón összesen 500 tonna élelmiszer, ivóvíz, gyógyszer, ruha és takaró van. A szállítmány legnagyobb része - 232 tonna - élelmiszer. A dél-angliai Southamptonból indult Sir Galahadnek már szerdán ki kellett volna kötnie Umm-Kaszrban, de érkezését a kikötő előtti vizekben felfedezett iraki tengeri aknák késleltették. Umm-Kaszr Irak egyetlen mély vizű tengeri kikötője; itt zajlott a második öbölháború előtt az ENSZ szankcióbizottsága által felügyelt "olajat élelmiszerért" program, amelynek keretében Irak olajat exportálhatott, de a bevételből - elvileg - csak a lakosság megsegítését szolgáló élelmiszert és gyógyszert vehetett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan, ki lesz a BKK új vezére

Megvan, ki lesz a BKK új vezére

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

„Itt fogunk megpenészedni Nagyéren, de kilátó azért lesz”

„Itt fogunk megpenészedni Nagyéren, de kilátó azért lesz”

"Ne vedd meg ezt az autót", szól a Volvo új hirdetése, és komolyan is gondolják

"Ne vedd meg ezt az autót", szól a Volvo új hirdetése, és komolyan is gondolják