Tetszett a cikk?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) kompromisszum jött létre a "kőolajat élelmiszerért" programnak a háborús helyzetre való alkalmazásáról, s a program felújítását lehetővé tevő határozatot a tanács még pénteken elfogadhatja. Közben többnapos késéssel pénteken megérkezett a dél-iraki Umm-Kaszr kikötőjébe az iraki lakosságnak szánt első brit segélyszállítmány.

Az ENSZ BT tagjai elvi megállapodásra jutottak az iraki "kőolajat élelmiszerért" programnak a háborús helyzetre való alkalmazásáról, s a program felújítását lehetővé tevő határozatot a tanács még pénteken konszenzussal elfogadhatja. Ebben a BT felhatalmazná Kofi Annan ENSZ-főtitkárt, hogy a programot egyelőre 45 napig saját hatáskörben felújíthassa, a szükséges változtatásokkal.
Annan és Tony Blair brit miniszterelnök New York-i találkozóján üdvözölte az áttörést, amelyet az tett lehetővé, hogy brit javaslatra töröltek a szövegből egy közvetlen utalást az Egyesült Államokra és Nagy-Britanniára. Az eredeti megfogalmazást különösen Oroszország kifogásolta, mert az amerikai-brit megszálló hatalom elismerését - és ezzel az iraki háború utólagos legitimálását - látta benne.
Közben többnapos késéssel pénteken megérkezett a dél-iraki Umm-Kaszr kikötőjébe az iraki lakosságnak szánt első brit segélyszállítmány. A Sir Galahad kisegítőhajón összesen 500 tonna élelmiszer, ivóvíz, gyógyszer, ruha és takaró van. A szállítmány legnagyobb része - 232 tonna - élelmiszer. A dél-angliai Southamptonból indult Sir Galahadnek már szerdán ki kellett volna kötnie Umm-Kaszrban, de érkezését a kikötő előtti vizekben felfedezett iraki tengeri aknák késleltették. Umm-Kaszr Irak egyetlen mély vizű tengeri kikötője; itt zajlott a második öbölháború előtt az ENSZ szankcióbizottsága által felügyelt "olajat élelmiszerért" program, amelynek keretében Irak olajat exportálhatott, de a bevételből - elvileg - csak a lakosság megsegítését szolgáló élelmiszert és gyógyszert vehetett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!