A szlovák egészségügyi tárca vizsgálatának eredményeiről közzétett jelentés szerint "nem igazolódott be", hogy Szlovákiában akaratuk ellenére sterilizáltak volna roma asszonyokat. A botrány januárban robbant ki Szlovákiában, amikor két polgárjogi szervezet "népirtással és szegregációval" vádolt meg egyes kórházakat. Magyarországon tavaly novemberben a Fehérgyarmati Városi Bíróság utasította el annak a roma asszonynak a kártérítési kérelmét, aki szerint a város kórházában anélkül streilizálták őt, hogy tisztában lett volna a műtét következményeivel.

Az illetékes szlovák minisztériumok által az utóbbi napokban közzétett vizsgálati eredményei közül egyik sem igazolja, hogy a szlovákiai kórházak valamelyikében bárkit is a tudta nélkül, vagy akarata ellenére sterilizáltak volna. Januárban Kassán két polgárjogi szervezet kiadásában megjelent egy publikáció, amelynek szerzői azt állították, hogy egyes kelet-szlovákiai kórházak bizonyos orvosai a roma népesség gyarapodásának megfékezését célzó megfontolásból roma nőket sterilizáltak, s a sértettek a műtétről csak utólag, vagy egyáltalán nem értesültek. Az Independent on Sunday című brit liberális lapban megjelent hír annakidején nagy nemzetközi visszhangot, egyszersmind felháborodást és vitát váltott ki. A szlovák kormány akkor cáfolta, hogy ilyesmi az ország bármelyik kórházában valaha is megtörténhetett volna.
Csáky Pál kisebbségi kérdéseket felügyelő miniszterelnök-helyettes akkor ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett, és megbízta az ügyben illetékes tárcák vezetőit: alaposan vizsgálják ki, történt-e ilyen eset, s ha igen, akkor a felelősök ellen, ha pedig nem, akkor a rágalmazással felérő rémhír terjesztői ellen induljon eljárás.
Az egészségügyi és a belügyi tárca közös bizottsága szerdán tette közzé az elsődlegesen gyanúsított korompai (Krompachy) kórházban végzett vizsgálatról szóló jelentést, melyben megállapítja: a kórházi rendszer eleve nem teszi kivitelezhetővé, hogy bárkit akarata ellenére sterilizáljanak. A jelentés szerint a vizsgált időszakban, 1999. és 2002. között minden sterilizációt az érintett személy egyetértésével, annak kézjegyével igazolt kérelme és a beavatkozásban illetékes orvosi testület döntése nyomán végeztek el, így "a népirtás és a szegregáció gyanúja alaptalan".
A jelentés kitér arra, hogy a vádat megfogalmazó polgárjogi szervezetek kiadványának szerzői a vizsgálat során megtagadták az együttműködést és egyetlen - az állításaikat bizonyító - adatot sem voltak hajlandók a vizsgálatot folytató bizottság rendelkezésére bocsátani. Ha ezt a továbbiak során sem teszik meg, akkor nem csak a rémhírterjesztés következményeivel, hanem az esetleges bűncselekmény elhallgatásának következményeivel is szembe kell nézniük, nemkülönben azzal, hogy a sértett személyek és intézmények is jogi elégtételt követelhetnek tőlük - áll a jelentésben.
Magyarországon a Fehérgyarmati Városi Bíróság elutasította annak az asszonynak a kártérítési kérelmét, aki szerint a Szatmár-Beregi Kórház orvosai 2000 januárjában kilenc hónapos halott gyermekének eltávolítása után anélkül sterilizálták, hogy tisztában lett volna a műtét következményeivel - írta a Népszabadság tavaly novemberben. A lap szerint a bíróság az orvosok vallomása alapján bizonyítottnak látta, hogy a háromgyermekes roma nő tudta, mi fog vele történni, ráadásul írásban bele is egyezett a műtétbe. A nő fellebbezett az ítélet ellen. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Olyan helyre is hirdetést tesz a Facebook, ahová nem is gondoltuk volna

Olyan helyre is hirdetést tesz a Facebook, ahová nem is gondoltuk volna

Totális megfigyelés: Kína rendszere odacsaphat a trükköző tudósoknak is

Totális megfigyelés: Kína rendszere odacsaphat a trükköző tudósoknak is

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

BKK: a vasárnapi tüntetés miatt több busz és villamos közlekedése is megváltozik

BKK: a vasárnapi tüntetés miatt több busz és villamos közlekedése is megváltozik

"Másfél óráig feküdtem félig ájultan, kicsekkolva" - újabb történet a rendőri túlkapásokról

"Másfél óráig feküdtem félig ájultan, kicsekkolva" - újabb történet a rendőri túlkapásokról