Ariel Saron izraeli kormányfő azt szeretné, ha Washington erős nyomást gyakorolna Szíriára a palesztin fegyveres csoportok Damaszkuszból, illetve a Hezbollah szervezet Dél-Libanonból történő kiutasítása céljából. A kormányfő az "erős nyomásgyakorlás" kifejezés alatt nem feltétlenül háborút ért. Katonai szakértők szerint Szíria elavult fegyverekkel rendelkezik, de az utóbbi években erősítette fegyverkezési programját.

A Jediót Ahronót napilapnak adott interjújában Saron megismételte azon vádjait, amelyeket még az amerikaiak Irak ellen indított háborúja előtt hangoztatott. Ezek szerint a bagdadi vezetés számottevő hadfelszerelést szállított Szíriába, egyrészt, hogy az amerikaiak elől mentse azt, másrészt, hogy a Hezbollah gerillaszervezetnek átadja azok egy részét. Az izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy az általa kívánatosnak tartott "igazán erős" amerikai nyomás alatt nem feltétlenül háborút ért; szerinte esetleg diplomáciai és gazdasági nyomással is elérheti célját az amerikai vezetés. Saron úgy véli: Bassár el-Aszad szíriai államfő "veszélyes", mert "hibás az ítéletalkotó képessége", továbbá "már az iraki háború alatt is kiviláglott, hogy nyilvánvaló adatokból sem képes a megfelelő következtetések levonására."
Ariel Saron a lapnak kifejtette azokat a követeléseket, amelyeket szerinte az Egyesült Államoknak kérnie kell. Ezek: a damaszkuszi központtal működő "palesztin terrorszervezetek" - a Hamász és az Iszlám Dzsihád – és az iráni forradalmi gárdisták kiutasítása; az Iránnal való együttműködés beszüntetése; a Hezbollah kiutasítása Libanon Izraellel hatásos térségeiből; végül a Hezbollah által létesített föld-föld rakéták kilövésére alkalmas rendszer felszámolása.
A francia Le Figaro napilap keddi számában Szíria katonai "képességeit" elemzi. A lapnak nyilatkozó Francois Géré, a francia Védelmi és Diplomáciai Intézet igazgatójának értékelése szerint katonailag Szíria a "térség egyik leggyengébb láncszeme". Az országot fegyverekkel a hidegháború ideje alatt a Szovjetunió támogatta, ám a szovjet birodalom összeomlása után a Kreml leállította a támogatást. Szíria így többségében elavult konvencionális fegyverekkel rendelkezik. A katonai szakértő szerint ez az oka annak, hogy Damaszkusz a kémiai fegyverkezési programjára helyezi a hangsúlyt. Géré úgy véli: Szíria így "kompenzál", mivel olyan – többé-kevésbé ellenséges – államok veszik körül, amelyeknek katonai eszközei jóval fejlettebbek. A szakértő szerint azonban a nemzetközi jog értelmében nem tekinthető illegálisnak, ha Szíria kémiai fegyverkezési programot folytat, mivel Damaszkusz soha nem írt alá olyan nemzetközi szerződést, amely a kémiai fegyverek tartását vagy gyártását tiltaná.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Most derült ki: 6,8 millió Facebook-felhasználó fényképeihez férhettek hozzá idegenek

Most derült ki: 6,8 millió Facebook-felhasználó fényképeihez férhettek hozzá idegenek

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Strasbourgi terrortámadás: háromra emelkedett az áldozatok száma

Strasbourgi terrortámadás: háromra emelkedett az áldozatok száma

Eurostat: A második legszegényebb nép a magyar az EU-ban

Eurostat: A második legszegényebb nép a magyar az EU-ban

Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek

Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek