Tetszett a cikk?

Az észak-koreai nukleáris program felújítása miatt kialakult válság rendezéséről kezdődtek szerdán háromoldalú észak-koreai-amerikai-kínai tárgyalások Pekingben. Az Egyesült Államok azt szeretné elérni, hogy Phenjan mondjon le nukleáris fejlesztési programjáról, amelyet egy korábbi keretmegállapodás keretében befagyasztott, cserébe olajszállítmányokért, illetve biztonságos reaktorok szállításért.

A kínai közvetítők jelenléte mellett, egy pekingi vendégházban kezdett konzultációk zárt ajtók mögött folynak, s céljuk diplomáciai megoldást keresni az észak-koreai lépések nyomán kialakult feszült helyzetre. A későbbi egyeztetésekbe amerikai források szerint bekapcsolódik majd Dél-Korea, továbbá Japán és Oroszország is. Észak-Korea egészen a közelmúltig csak kétoldalú, észak-koreai-amerikai tárgyalásokon lett volna hajlandó megvitatni nukleáris programját; egy hete azonban diplomáciai úton közölte, hogy kész többoldalú konzultációkra is.
Washingtont a kínai fővárosban kezdett tárgyalásokon James Kelly amerikai külügyi államtitkár-helyettes képviseli, Phenjan delegációjának élén Li Gan, a külügyminisztérium amerikai főosztályának helyettes vezetője áll. Kelly pénteken már Szöulban tájékoztatja a dél-koreai vezetést a tárgyalásokról, majd Tokióba is ellátogat.
Észak-Korea felmondta az atomsorompó-szerződést és elutasította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrző-felügyelő tevékenységét is. Amerikai részről aggasztónak tartják a nagy hatótávolságú rakéták kifejlesztését, rendszerbe állítását, illetve exportját. A KNDK azt kifogásolja, hogy leállították a fűtőolaj-szállításokat, s az új - plutónium előállítására már nem képes - reaktorok a keretmegállapodással ellentétben nem érkeztek meg. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!