Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok szerint Szaúd-Arábiában újabb, bármely pillanatban bekövetkezhető terrorakciók valószínűsíthetők, ezért e hétre bezárja képviseleteit az országban. "Azonnali terrorakció veszélye" miatt szerdán bezár Nagy-Britannia szaúd-arábiai nagykövetsége is - közölte kedden a brit külügyminisztérium.

Előzőleg Bandar bin Szultan, Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete jelentette be: joggal lehet tartani újabb terrortámadásoktól - jelentette a BBC. A nagykövet arra hivatkozott, hogy amerikaiak és szaúdiak internetes chat-oldalakról jutottak olyan információkhoz, amelyek újabb öngyilkos merényleteket helyeznek kilátásba, valamint a szaúdi hatóságok által korábban lefoglalt nagy mennyiségű robbanóanyag is arra enged következtetni, hogy terroristák a múlt hetieknél nagyobb akciókra készülnek. A nagykövet szerint a szakértők úgy tartják, az Al-Kaida megosztott a kérdésben, hogy végrehajtsanak-e akciókat Oszama bin Laden szülőföldjén, Szaúd-Arábiában; egyesek ugyanis attól tartanak, ennek következtében a szervezet elvesztheti intellektuális bázisát. Szaúd-Arábia, amelyet az Egyesült Államok többször bírált a merényletek óta, most bejelentette: "bármi áron fenntartja a biztonságot" az országban.
A londoni külügyi nyilatkozat szerint a brit nagykövetség egyelőre szombatig függeszti fel munkáját, de a külügyminisztérium "folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet", és ennek alapján dönt arról, pontosan mikor nyílik meg ismét a diplomáciai misszió. A Foreign Office szerint az intézkedést az indokolja, hogy London hiteles értesülésekhez jutott szaúd-arábiai érdekeltségei ellen készülő, azonnali terrortámadás terveiről. A brit külügyminisztérium kedden eltanácsolta a szaúd-arábiai utazásoktól a brit állampolgárokat.
Az Egyesült Államok külügyminisztériuma lehetséges merényletektől óvott Jeddah kikötőjében, Szaúd-Arábia nyugati részén. Az ország keleti felében egy amerikai konzulátust már hétfőn bezártak, miután egy fegyverest tartóztattak le az épület közelében. Az Egyesült Államok rijádi nagykövetsége kedden közleményben jelentette be, hogy legkorábban hétfőn nyitják meg újra az amerikai külképviseleteket az országban. A rijádi nagykövetség, a dzsiddai és dahrani konzulátus csütörtökön és pénteken egyébként is zárva tartana.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!