Az Egyesült Államok szerint Szaúd-Arábiában újabb, bármely pillanatban bekövetkezhető terrorakciók valószínűsíthetők, ezért e hétre bezárja képviseleteit az országban. "Azonnali terrorakció veszélye" miatt szerdán bezár Nagy-Britannia szaúd-arábiai nagykövetsége is - közölte kedden a brit külügyminisztérium.

Előzőleg Bandar bin Szultan, Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete jelentette be: joggal lehet tartani újabb terrortámadásoktól - jelentette a BBC. A nagykövet arra hivatkozott, hogy amerikaiak és szaúdiak internetes chat-oldalakról jutottak olyan információkhoz, amelyek újabb öngyilkos merényleteket helyeznek kilátásba, valamint a szaúdi hatóságok által korábban lefoglalt nagy mennyiségű robbanóanyag is arra enged következtetni, hogy terroristák a múlt hetieknél nagyobb akciókra készülnek. A nagykövet szerint a szakértők úgy tartják, az Al-Kaida megosztott a kérdésben, hogy végrehajtsanak-e akciókat Oszama bin Laden szülőföldjén, Szaúd-Arábiában; egyesek ugyanis attól tartanak, ennek következtében a szervezet elvesztheti intellektuális bázisát. Szaúd-Arábia, amelyet az Egyesült Államok többször bírált a merényletek óta, most bejelentette: "bármi áron fenntartja a biztonságot" az országban.
A londoni külügyi nyilatkozat szerint a brit nagykövetség egyelőre szombatig függeszti fel munkáját, de a külügyminisztérium "folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet", és ennek alapján dönt arról, pontosan mikor nyílik meg ismét a diplomáciai misszió. A Foreign Office szerint az intézkedést az indokolja, hogy London hiteles értesülésekhez jutott szaúd-arábiai érdekeltségei ellen készülő, azonnali terrortámadás terveiről. A brit külügyminisztérium kedden eltanácsolta a szaúd-arábiai utazásoktól a brit állampolgárokat.
Az Egyesült Államok külügyminisztériuma lehetséges merényletektől óvott Jeddah kikötőjében, Szaúd-Arábia nyugati részén. Az ország keleti felében egy amerikai konzulátust már hétfőn bezártak, miután egy fegyverest tartóztattak le az épület közelében. Az Egyesült Államok rijádi nagykövetsége kedden közleményben jelentette be, hogy legkorábban hétfőn nyitják meg újra az amerikai külképviseleteket az országban. A rijádi nagykövetség, a dzsiddai és dahrani konzulátus csütörtökön és pénteken egyébként is zárva tartana.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó

41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László