Tetszett a cikk?

Az Amnesty International emberi jogi szervezet közzétette éves jelentését, amelyből az tűnik ki, hogy a világ népeit a hidegháború vége óta soha nem fenyegette a biztonság olyan mértékű hiánya, mint most. A jelentés elmarasztalólag szól a romákkal, illetve a menedékkérőkkel kapcsolatos magyar bánásmódról is.

A szervezet éves jelentését arra használja fel, hogy bírálja a kormányokat, amelyek a terrorellenes harc nevében elnyomják az emberi jogokat - írja a BBC. Irene Khan, a szervezet főtitkára szerint az elmúlt egy évben a nemzetközi közvélemény figyelme Irakra összpontosult, de senki nem figyelt oda arra a számtalan elfelejtett konfliktusra, amelyek súlyos mértékben rontották az adott térségek emberi jogi helyzetét, és amelyek igen sok emberélet kioltásával jártak. A főtitkár ezek közé sorolta Elefántcsontpartot, Kolumbiát, Burundit, Csecsenföldet és Nepált. Irakról szólva Irene Khan megállapította, hogy az országban a háború vége óta is rendkívül súlyos az emberi jogok helyzete.
Az éves jelentés Magyarországgal foglalkozó része említést tesz egyebek mellett a menedékkérőkkel kapcsolatos új szabályozókról, amelyek a szervezet szerint a korábbiaknál jelentősebb mértékben korlátozzák a menedékre szorulók jogait. A jelentés szerint emellett továbbra is "érkeznek jelentések a romákkal kapcsolatos rendőri túlkapásokról". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!