Izrael hajlandó kivonni csapatait a palesztin területek egyes részeiről, hogy a palesztin biztonsági erők bizonyíthassák: hatékonyan fellépnek a fegyveresek ellen. Többek között ezt ajánlotta Ariel Saron izraeli miniszterelnök Mahmúd Abbász palesztin kormányfőnek a két politikus csütörtöki találkozóján.

Az izraeliek elleni fegyveres akciók beszüntetését célzó lépések megtételére, a nemzetközi rendezési terv betartására kérte Mahmúd Abbász palesztin kormányfőt Ariel Saron izraeli miniszterelnök, aki egyben felajánlotta: részlegesen átadja a biztonsági ellenőrzést a palesztinoknak a Gázai övezet és a Jordán folyó nyugati partjának egy részében. Az izraeli kormány mindenesetre fenntartja a jogot arra, hogy újra bevonuljon palesztin településekre, ha izraeliek biztonságát érzi veszélyben. A két vezető háromórás jeruzsálemi találkozóján - az arról kiadott izraeli közlemény szerint - Saron a kívánatos konkrét lépések között említette a terrorszervezetek felszámolását, a terroristák őrizetbe vételét és a törvénytelen fegyverek elkobzását.
Abbász a megbeszélés után - ugyancsak közleményben - hasznosnak nevezte a találkozót, és kijelentette: mindkét félnek meg kell ragadnia a lehetőséget a béke megteremtésére. A palesztin kormányfő sürgette a Gázai övezetre és Ciszjordániára nehezedő izraeli katonai nyomás csökkentését és azt, hogy a zsidó állam szüntesse be telepek létesítését az 1967-ben megszállt területeken.
Az izraeli-palesztin viszony enyhítését célzó témák között említik a hírügynökségek Saronnak azt a felajánlását, hogy átnézik a palesztin elítéltek helyzetét, és néhányat esetleg szabadlábra helyeznek közülük. Várhatóan elengedik azokat a palesztinokat, akiket egyértelmű vádak vagy per nélkül tartanak fogva. Két elítélt, köztük a Palesztinai Felszabadítási Szervezet egy magas rangú tagjának szabadon engedését Izrael már most megígérte. Izrael várhatóan 25 ezer munkavállalási engedélyt is ad a palesztinoknak, és 8 ezer munkavállalónak lehetővé teszi, hogy tartósan Izraelben tartózkodjon.
A találkozó egyik célja az volt, hogy a felek előkészítsék hármas csúcstalálkozójukat George Bush amerikai elnökkel jövő szerdán. Az Egyesült Államok készítette - az ENSZ-szel, az Európai Unióval és Oroszországgal közösen - azt az útitervet, amely kijelöli az izraeli-palesztin megbékélés szakaszait. A szembenálló felek Bush látogatásától azt remélik, hogy elősegíti a terv gyakorlatba ültetését - jelentette a Reuters hírügynökség. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Két nap alatt két medvét is elgázoltak az erdélyi utakon – videó

Két nap alatt két medvét is elgázoltak az erdélyi utakon – videó

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

Ugyanolyan sokszínű élővilág rejtőzik a talpunk alatt is, mint a felszínen

Ugyanolyan sokszínű élővilág rejtőzik a talpunk alatt is, mint a felszínen

Titokzatos nevet jegyeztetett be a Samsung, így hívhatják a jövő mobiljait

Titokzatos nevet jegyeztetett be a Samsung, így hívhatják a jövő mobiljait

Magyarországon a második legnagyobb a menekültellenesség Európában

Magyarországon a második legnagyobb a menekültellenesség Európában

A tudósok már tudják, kik élik túl a Trónok harca utolsó évadát

A tudósok már tudják, kik élik túl a Trónok harca utolsó évadát