Tetszett a cikk?

Izrael hajlandó kivonni csapatait a palesztin területek egyes részeiről, hogy a palesztin biztonsági erők bizonyíthassák: hatékonyan fellépnek a fegyveresek ellen. Többek között ezt ajánlotta Ariel Saron izraeli miniszterelnök Mahmúd Abbász palesztin kormányfőnek a két politikus csütörtöki találkozóján.

Az izraeliek elleni fegyveres akciók beszüntetését célzó lépések megtételére, a nemzetközi rendezési terv betartására kérte Mahmúd Abbász palesztin kormányfőt Ariel Saron izraeli miniszterelnök, aki egyben felajánlotta: részlegesen átadja a biztonsági ellenőrzést a palesztinoknak a Gázai övezet és a Jordán folyó nyugati partjának egy részében. Az izraeli kormány mindenesetre fenntartja a jogot arra, hogy újra bevonuljon palesztin településekre, ha izraeliek biztonságát érzi veszélyben. A két vezető háromórás jeruzsálemi találkozóján - az arról kiadott izraeli közlemény szerint - Saron a kívánatos konkrét lépések között említette a terrorszervezetek felszámolását, a terroristák őrizetbe vételét és a törvénytelen fegyverek elkobzását.
Abbász a megbeszélés után - ugyancsak közleményben - hasznosnak nevezte a találkozót, és kijelentette: mindkét félnek meg kell ragadnia a lehetőséget a béke megteremtésére. A palesztin kormányfő sürgette a Gázai övezetre és Ciszjordániára nehezedő izraeli katonai nyomás csökkentését és azt, hogy a zsidó állam szüntesse be telepek létesítését az 1967-ben megszállt területeken.
Az izraeli-palesztin viszony enyhítését célzó témák között említik a hírügynökségek Saronnak azt a felajánlását, hogy átnézik a palesztin elítéltek helyzetét, és néhányat esetleg szabadlábra helyeznek közülük. Várhatóan elengedik azokat a palesztinokat, akiket egyértelmű vádak vagy per nélkül tartanak fogva. Két elítélt, köztük a Palesztinai Felszabadítási Szervezet egy magas rangú tagjának szabadon engedését Izrael már most megígérte. Izrael várhatóan 25 ezer munkavállalási engedélyt is ad a palesztinoknak, és 8 ezer munkavállalónak lehetővé teszi, hogy tartósan Izraelben tartózkodjon.
A találkozó egyik célja az volt, hogy a felek előkészítsék hármas csúcstalálkozójukat George Bush amerikai elnökkel jövő szerdán. Az Egyesült Államok készítette - az ENSZ-szel, az Európai Unióval és Oroszországgal közösen - azt az útitervet, amely kijelöli az izraeli-palesztin megbékélés szakaszait. A szembenálló felek Bush látogatásától azt remélik, hogy elősegíti a terv gyakorlatba ültetését - jelentette a Reuters hírügynökség. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!