Tetszett a cikk?

Érvényes volt a hétvégi, kétnapos lengyelországi ügydöntő népszavazás, amelyen a résztvevők döntő többsége az uniós csatlakozás mellett foglalt állást.

Az országos választási bizottság az összes szavazókörzetből beérkezett adatok alapján hétfőn kora délután nyilvánosságra hozta a referendum nem hivatalos végeredményét: a népszavazáson a választásra jogosult állampolgárok 58,85 százaléka vett részt, 77,45 százalék támogatta, 22,55 százalék pedig ellenezte az integrációt. A 29,8 millió lengyel választópolgár közül 17,5 millióan járultak az urnákhoz; 13,5 millióan igennel, 3,9 millióan nemmel szavaztak.
Aleksander Kwasniewski államfő vasárnap esti nyilatkozatában kijelentette, hogy ezzel a történelmi döntéssel Lengyelország visszatér az európai népek családjába, ahová mindig is tartozott. A referendum sikere jó távlatokat nyit a lengyel nép, az ország, a jövő nemzedékek előtt - hangsúlyozta az államfő. Köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a népszavazáson, és külön II. János Pál pápának a lengyel EU-csatlakozási törekvésekhez nyújtott támogatásáért. Leszek Miler miniszterelnök, aki szintén köszönetet mondott a referendum résztvevőinek, hétfő reggeli rádiónyilatkozatában az 58 százalék fölötti választási részvételt várakozáson felüli, nagyszerű eredménynek minősítette. A lengyel kormányfő arra számit, hogy az EU-tagországok parlamentjeiben zökkenőmentesen megtörténik a csatlakozási szerződés ratifikációja, és a lengyelországi referendum sikere pozitív hatással lesz a folyamatra. A kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség országos tanácsa hétfői ülésén értékelte a párt népszavazási kampányát, és megvitatta a referendum után megvalósítandó legfontosabb célokat. A pártelnök-kormányfő bejelentette, hogy kormánya még a szejm e heti ülésén bizalmi szavazást fog kérni maga ellen. Közölte, hogy már nem tartja szükségesnek a lengyelországi parlamenti választások előrehozatalát 2004 májusára. A választásokat szerinte 2005 tavaszán lenne célszerű megtartani. Úgy vélte, bizonyos feltételek teljesülése mellett érdemes lenne fontolóra venni az egységes, lineáris jövedelemadó-rendszer bevezetését. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkolni próbálta Meghan Markle, hogy kapott egy fülbevalót a szaúdi trónörököstől

Titkolni próbálta Meghan Markle, hogy kapott egy fülbevalót a szaúdi trónörököstől

Telex: Olyan a hangulat a kaszinókban, mintha nem lenne járvány

Telex: Olyan a hangulat a kaszinókban, mintha nem lenne járvány

Szeretettel a Vajdaságból: Ahogy az oltás zajlik, az a szerb csoda

Szeretettel a Vajdaságból: Ahogy az oltás zajlik, az a szerb csoda