Érvényes volt a hétvégi, kétnapos lengyelországi ügydöntő népszavazás, amelyen a résztvevők döntő többsége az uniós csatlakozás mellett foglalt állást.

Az országos választási bizottság az összes szavazókörzetből beérkezett adatok alapján hétfőn kora délután nyilvánosságra hozta a referendum nem hivatalos végeredményét: a népszavazáson a választásra jogosult állampolgárok 58,85 százaléka vett részt, 77,45 százalék támogatta, 22,55 százalék pedig ellenezte az integrációt. A 29,8 millió lengyel választópolgár közül 17,5 millióan járultak az urnákhoz; 13,5 millióan igennel, 3,9 millióan nemmel szavaztak.
Aleksander Kwasniewski államfő vasárnap esti nyilatkozatában kijelentette, hogy ezzel a történelmi döntéssel Lengyelország visszatér az európai népek családjába, ahová mindig is tartozott. A referendum sikere jó távlatokat nyit a lengyel nép, az ország, a jövő nemzedékek előtt - hangsúlyozta az államfő. Köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a népszavazáson, és külön II. János Pál pápának a lengyel EU-csatlakozási törekvésekhez nyújtott támogatásáért. Leszek Miler miniszterelnök, aki szintén köszönetet mondott a referendum résztvevőinek, hétfő reggeli rádiónyilatkozatában az 58 százalék fölötti választási részvételt várakozáson felüli, nagyszerű eredménynek minősítette. A lengyel kormányfő arra számit, hogy az EU-tagországok parlamentjeiben zökkenőmentesen megtörténik a csatlakozási szerződés ratifikációja, és a lengyelországi referendum sikere pozitív hatással lesz a folyamatra. A kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség országos tanácsa hétfői ülésén értékelte a párt népszavazási kampányát, és megvitatta a referendum után megvalósítandó legfontosabb célokat. A pártelnök-kormányfő bejelentette, hogy kormánya még a szejm e heti ülésén bizalmi szavazást fog kérni maga ellen. Közölte, hogy már nem tartja szükségesnek a lengyelországi parlamenti választások előrehozatalát 2004 májusára. A választásokat szerinte 2005 tavaszán lenne célszerű megtartani. Úgy vélte, bizonyos feltételek teljesülése mellett érdemes lenne fontolóra venni az egységes, lineáris jövedelemadó-rendszer bevezetését. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre

Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre

Meredeken emelkedik a külföldi munkavállalók száma Magyarországon

Meredeken emelkedik a külföldi munkavállalók száma Magyarországon

Magyar tudósok olyan rendszeren dolgoznak, ami előre szól majd, hol várható köd

Magyar tudósok olyan rendszeren dolgoznak, ami előre szól majd, hol várható köd

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Az autók fölé magasodott az a jávorszarvas, ami egy alaszkai autópályán indult sétálni

Az autók fölé magasodott az a jávorszarvas, ami egy alaszkai autópályán indult sétálni