Tetszett a cikk?

A külföldön állomásozó amerikai csapatok nagy átrendezés előtt állnak, amelynek keretében a haderő súlypontja Európában Németországból eltolódik kelet felé: Lengyelországba és Bulgária, illetve Románia fekete-tengerparti térségeire.

Átcsoportosítják az Európában állomásozó amerikai csapatokat közölte keddi számában a Wall Street Journal európai kiadása (WSJE). A lap úgy értesült, hogy a védelmi minisztérium néhány hónapon belül véglegesíti a terveket, a csapatok átcsoportosítása pedig egy év múlva kezdődik. Az átcsoportosítás következtében az amerikai katonai jelenlét nagy arányokban nő a kaukázusi térségben és Afrikában, mert ,,Washington egyre nagyobb jelentőséget tulajdonít az afrikai és kaukázusi fontos olajlelőhelyek védelmének, valamint a terrorizmus elleni küzdelemnek,,.
A WSJE szerint a Németországban jelenleg állomásozó 60 ezer főnyi amerikai katonának mintegy háromnegyedét átcsoportosítják keletebbre a NATO új tagjai területére. Lengyelországba kerülhet 5-10 ezer amerikai katona, és amerikai támaszpontok létesülnek Bulgáriában és Romániában. Charles Wald tábornok, az Európában lévő amerikai csapatok helyettes parancsnoka elmondta, hogy a Kaukázus térségében 15 ezer amerikai katonát készülnek telepíteni. Ezek egy része állandó rotációban lesz kisebb támaszpontokon, például Azerbajdzsában, nagyobb részük viszont a romániai és bulgáriai támaszpontokon a Fekete-tenger közelében. Jelentős létszámcsökkentések lesznek a németországi Heidelberg, Wiesbaden, Grafenwoehr, Würzburg amerikai támaszpontjain.
Megmarad viszont a ramsteini légitámaszpont központi jelentősége, megmaradnak más légitámaszpontok Olaszországban és Spanyolországban, és marad a stuttgarti amerikai főparancsnokság is. Nagy-Britanniából is vonnak ki amerikai erőket, de sokkal kisebb mértékben, mint Németországból. Wald tábornok cáfolta, hogy ezt az átcsoportosítást büntetésnek szánják Németországnak, amiért ellenezte a katonai leszámolást Szaddám Huszein iraki rendszerével. Inkább arról van szó, hogy a németországi támaszpontok mind szárazföldiek, a Pentagon pedig igyekszik a tengerek közelébe áttelepíteni a csapatokat, hogy szükség esetén gyorsan kikötőkbe szállíthassák és behajózhassák őket. Másrészt a németországi környezetvédelmi korlátozások miatt az ottani amerikai csapatok már nem tudnak elég szabadon gyakorlatozni a terepen, míg Lengyelország például nem támaszt ennyi követelményt és nagy gyakorlóterepeket bocsát rendelkezésükre.
Afrikában jelenleg csak Dzsibutiban állomásozik 1500 amerikai tengerészgyalogos. A most készülő tervekben 5-6 ezer katonát készül Afrikába telepíteni a Pentagon, de ott sem állandó támaszpontokra, hanem rendszeres forgásban tartva őket a három Maghreb-országban - Algériában, Marokkóban és talán Tunéziában. Hasonlóan kisebb támaszpontokat akarnak kiépíteni Szenegálban, Maliban, Ghanában és Kenyában. Ezen a földrészen fő céljuk a nigériai olajmezők biztosítása, mert rövidesen innen kerülhet ki az amerikai olajbehozatal negyede. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most a franciáknak ajánlja Soros György a válság elleni csodafegyverét

Most a franciáknak ajánlja Soros György a válság elleni csodafegyverét

Jahn Ferenc kórház: Nem vált működésképtelenné a II. belgyógyászati osztály

Jahn Ferenc kórház: Nem vált működésképtelenné a II. belgyógyászati osztály

521 lóerő és zöld rendszám, itt a szupersportos BMW 745Le

521 lóerő és zöld rendszám, itt a szupersportos BMW 745Le