A külföldön állomásozó amerikai csapatok nagy átrendezés előtt állnak, amelynek keretében a haderő súlypontja Európában Németországból eltolódik kelet felé: Lengyelországba és Bulgária, illetve Románia fekete-tengerparti térségeire.

Átcsoportosítják az Európában állomásozó amerikai csapatokat közölte keddi számában a Wall Street Journal európai kiadása (WSJE). A lap úgy értesült, hogy a védelmi minisztérium néhány hónapon belül véglegesíti a terveket, a csapatok átcsoportosítása pedig egy év múlva kezdődik. Az átcsoportosítás következtében az amerikai katonai jelenlét nagy arányokban nő a kaukázusi térségben és Afrikában, mert ,,Washington egyre nagyobb jelentőséget tulajdonít az afrikai és kaukázusi fontos olajlelőhelyek védelmének, valamint a terrorizmus elleni küzdelemnek,,.
A WSJE szerint a Németországban jelenleg állomásozó 60 ezer főnyi amerikai katonának mintegy háromnegyedét átcsoportosítják keletebbre a NATO új tagjai területére. Lengyelországba kerülhet 5-10 ezer amerikai katona, és amerikai támaszpontok létesülnek Bulgáriában és Romániában. Charles Wald tábornok, az Európában lévő amerikai csapatok helyettes parancsnoka elmondta, hogy a Kaukázus térségében 15 ezer amerikai katonát készülnek telepíteni. Ezek egy része állandó rotációban lesz kisebb támaszpontokon, például Azerbajdzsában, nagyobb részük viszont a romániai és bulgáriai támaszpontokon a Fekete-tenger közelében. Jelentős létszámcsökkentések lesznek a németországi Heidelberg, Wiesbaden, Grafenwoehr, Würzburg amerikai támaszpontjain.
Megmarad viszont a ramsteini légitámaszpont központi jelentősége, megmaradnak más légitámaszpontok Olaszországban és Spanyolországban, és marad a stuttgarti amerikai főparancsnokság is. Nagy-Britanniából is vonnak ki amerikai erőket, de sokkal kisebb mértékben, mint Németországból. Wald tábornok cáfolta, hogy ezt az átcsoportosítást büntetésnek szánják Németországnak, amiért ellenezte a katonai leszámolást Szaddám Huszein iraki rendszerével. Inkább arról van szó, hogy a németországi támaszpontok mind szárazföldiek, a Pentagon pedig igyekszik a tengerek közelébe áttelepíteni a csapatokat, hogy szükség esetén gyorsan kikötőkbe szállíthassák és behajózhassák őket. Másrészt a németországi környezetvédelmi korlátozások miatt az ottani amerikai csapatok már nem tudnak elég szabadon gyakorlatozni a terepen, míg Lengyelország például nem támaszt ennyi követelményt és nagy gyakorlóterepeket bocsát rendelkezésükre.
Afrikában jelenleg csak Dzsibutiban állomásozik 1500 amerikai tengerészgyalogos. A most készülő tervekben 5-6 ezer katonát készül Afrikába telepíteni a Pentagon, de ott sem állandó támaszpontokra, hanem rendszeres forgásban tartva őket a három Maghreb-országban - Algériában, Marokkóban és talán Tunéziában. Hasonlóan kisebb támaszpontokat akarnak kiépíteni Szenegálban, Maliban, Ghanában és Kenyában. Ezen a földrészen fő céljuk a nigériai olajmezők biztosítása, mert rövidesen innen kerülhet ki az amerikai olajbehozatal negyede. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Be kell mondanom a kamerába a nevemet, ha a rendőr kérdezi?

Be kell mondanom a kamerába a nevemet, ha a rendőr kérdezi?

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása

Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása

Így dolgozza be magát egy magyar Zaporozsec a világsajtóba

Így dolgozza be magát egy magyar Zaporozsec a világsajtóba