Tetszett a cikk?

A világot fenyegető legnagyobb veszély ma már nem a nagyhatalmak egymás közötti konfliktusa, mindenki közös ellensége a terrorizmus - mondta csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott megbeszélése után Tony Blair brit kormányfő. Az orosz államfő londoni látogatása során bevallotta: Moszkva is úgy gondolta, hogy Iraknak lehetnek tömegpusztító fegyverei.

Vlagyimir Putyin, aki II. Erzsébet királynő vendégeként tartózkodik állami látogatáson Londonban, angliai tartózkodásának harmadik napján találkozott csak hivatalosan Blairrel. Az orosz elnök a csütörtöki londoni sajtótájékoztatón elmondta: Moszkva szintén úgy gondolta - jóllehet bizonyos nem volt ebben -, hogy Iraknak lehetnek tömegpusztító fegyverei. A közös tájékoztatón Tony Blair kijelentette: a fő fenyegetést az jelenti, ha a terroristák és a tömegpusztító fegyvereket kifejlesztő "instabil államok" egymásra találnak. Ennek megakadályozására elengedhetetlen az együttműködés - tette hozzá. Blair ezzel kapcsolatban kijelentette: az Irak ügyében felmerült korábbi nézeteltérések ellenére Nagy-Britannia és Oroszország viszonya "jobb, mint hosszú évek óta bármikor".
Putyin tájékoztatta a brit kormányfőt az Iránnal folytatott atomipari együttműködésről, és egyetértettek abban, hogy továbbra is szorgalmazni kell Teherán együttműködését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel. Az elnök még látogatása előtt, a BBC tévének kijelentette: Oroszország nem fogja hagyni, hogy politikai indokokra hivatkozva kiszorítsák az iráni nukleáris piacról, ahol "sok nyugati cég is jelen van". Az atomipari együttműködést "gazdasági jellegűnek" minősítette.
Az orosz államfő londoni állami látogatásának utolsó hivatalos napján mindazonáltal a hagyományos energiahordozóké volt a főszerep. Az orosz elnök és a brit kormányfő részvételével megtartott londoni energiaipari konferencián aláírták a British Petroleum 6,75 milliárd dolláros (4,2 milliárd fontos) befektetését a TNK orosz olajcégben. A készpénzes és részvényes tranzakció az eddigi legnagyobb közvetlen külföldi befektetés, amelyet egyetlen cég eszközölt az orosz gazdaságban, és Nagy-Britannia a legnagyobb oroszországi működőtőke-exportőrré vált. Ugyancsak aláírták azt az együttműködési szerződést, amely a Balti-tenger alatti, Nyugat-Európába vezető orosz földgázvezeték közös kiépítését célozza, jóllehet brit szakértők előzetesen óva intették a kormányt, hogy az országot - amely számítások szerint öt éven belül nettó gázimportőrré válik - túlzottan függővé tegye az orosz gázszállításoktól. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

18 ezer földrengés után vulkánkitörés következhet Izlandon

18 ezer földrengés után vulkánkitörés következhet Izlandon

Tovább drágul a nyíregyházi stadion, akár 19 milliárd forintot is elkölthetnek rá

Tovább drágul a nyíregyházi stadion, akár 19 milliárd forintot is elkölthetnek rá