A világot fenyegető legnagyobb veszély ma már nem a nagyhatalmak egymás közötti konfliktusa, mindenki közös ellensége a terrorizmus - mondta csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott megbeszélése után Tony Blair brit kormányfő. Az orosz államfő londoni látogatása során bevallotta: Moszkva is úgy gondolta, hogy Iraknak lehetnek tömegpusztító fegyverei.

Vlagyimir Putyin, aki II. Erzsébet királynő vendégeként tartózkodik állami látogatáson Londonban, angliai tartózkodásának harmadik napján találkozott csak hivatalosan Blairrel. Az orosz elnök a csütörtöki londoni sajtótájékoztatón elmondta: Moszkva szintén úgy gondolta - jóllehet bizonyos nem volt ebben -, hogy Iraknak lehetnek tömegpusztító fegyverei. A közös tájékoztatón Tony Blair kijelentette: a fő fenyegetést az jelenti, ha a terroristák és a tömegpusztító fegyvereket kifejlesztő "instabil államok" egymásra találnak. Ennek megakadályozására elengedhetetlen az együttműködés - tette hozzá. Blair ezzel kapcsolatban kijelentette: az Irak ügyében felmerült korábbi nézeteltérések ellenére Nagy-Britannia és Oroszország viszonya "jobb, mint hosszú évek óta bármikor".
Putyin tájékoztatta a brit kormányfőt az Iránnal folytatott atomipari együttműködésről, és egyetértettek abban, hogy továbbra is szorgalmazni kell Teherán együttműködését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel. Az elnök még látogatása előtt, a BBC tévének kijelentette: Oroszország nem fogja hagyni, hogy politikai indokokra hivatkozva kiszorítsák az iráni nukleáris piacról, ahol "sok nyugati cég is jelen van". Az atomipari együttműködést "gazdasági jellegűnek" minősítette.
Az orosz államfő londoni állami látogatásának utolsó hivatalos napján mindazonáltal a hagyományos energiahordozóké volt a főszerep. Az orosz elnök és a brit kormányfő részvételével megtartott londoni energiaipari konferencián aláírták a British Petroleum 6,75 milliárd dolláros (4,2 milliárd fontos) befektetését a TNK orosz olajcégben. A készpénzes és részvényes tranzakció az eddigi legnagyobb közvetlen külföldi befektetés, amelyet egyetlen cég eszközölt az orosz gazdaságban, és Nagy-Britannia a legnagyobb oroszországi működőtőke-exportőrré vált. Ugyancsak aláírták azt az együttműködési szerződést, amely a Balti-tenger alatti, Nyugat-Európába vezető orosz földgázvezeték közös kiépítését célozza, jóllehet brit szakértők előzetesen óva intették a kormányt, hogy az országot - amely számítások szerint öt éven belül nettó gázimportőrré válik - túlzottan függővé tegye az orosz gázszállításoktól. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Be kell mondanom a kamerába a nevemet, ha a rendőr kérdezi?

Be kell mondanom a kamerába a nevemet, ha a rendőr kérdezi?

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

Gyorsan lemerül az androidos telefonja? Lehet, hogy ez az oka

Gyorsan lemerül az androidos telefonja? Lehet, hogy ez az oka

Tökéletes karácsony - és a káposzta

Tökéletes karácsony - és a káposzta

"Könnygáz helyett kéjgázt!" – Újabb nagyszerű mémek jöttek a rabszolgatörvényhez

"Könnygáz helyett kéjgázt!" – Újabb nagyszerű mémek jöttek a rabszolgatörvényhez