Vasárnap este megkezdte a kivonulást az izraeli hadsereg a palesztin önrendelkezésű Gázai övezetből. Előzőleg három palesztin fegyveres szervezet, majd hétfőn az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai is bejelentette: három hónapra felfüggeszti Izrael-ellenes támadásait; erre Izrael hűvösen, az Egyesült Államok óvatos bizakodással reagált.

Az izraeli hadsereg vasárnap este kivonult a palesztin önrendelkezésű Gázai övezet északi részében található Bét-Hanun város körzetéből, és az erről szóló megállapodás értelmében átadta a térség ellenőrzését a Palesztin Hatóságnak. Közben a Fatah palesztin fegyveres szervezet is bejelentette, hogy beszünteti az Izrael elleni támadásokat, csatlakozva a három hónapos tűzszünethez, amelyet két másik szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász és az Iszlám Dzsihád már korábban meghirdetett. Később Fatahhoz tartozó al-Aksza Mártírjainak Brigádjai is bejelentette: vállalja, hogy feltételekhez kötött tűzszünetet tartanak az Izrael-ellenes támadásokban.
A Hamász és az Iszlám Dzsihád képviselői Gázában közölték, hogy felfüggesztik az izraeli célpontok elleni támadásaikat. A két palesztin terrorszervezet feltételként szabta, hogy Izrael beszünteti a palesztinok elleni támadásait, feloldja a palesztin területek blokádját, és szabadon engedi a bebörtönzött palesztinokat. A Jasszer Arafat palesztin elnökhöz kötődő Fatah hallgatása a hírügynökségek szerint a szervezeten belüli ellenzék létére utalt, amelynek ellenállását Arafat egy ideig a jelek szerint nem tudta megtörni.
A tűzszüneti megállapodás ellenére vasárnap este már történt egy incidens a ciszjordániai Hebron közelében: palesztinok egy zsidó telepen tartózkodó katonákra lőttek; sebesülés nem történt. Ugyancsak vasárnap este a ciszjordániai Dzsenínnél az izraeli hadsereg elfogta az aznap tűzszünetet vállalt Iszlám Dzsihád egy tagját.
A három hónapos palesztin tűzszünetre Izrael hűvösen, az Egyesült Államok óvatos bizakodással reagált. Az izraeli kormányzat képviselői elégtelennek nyilvánították a palesztin közlést, és arra sürgették Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnököt, hogy fegyverezze le a szélsőséges csoportokat. A washingtoni Fehér Ház szóvivője a jó irányba tett lépésnek minősítette a tűzszünetet, de leszögezte, továbbra is szükséges, hogy teljesen felszámolják a terrorizmus teljes infrastruktúráját. A Fehér Házban megerősítették: a térségben tartózkodó Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó washingtoni látogatásra hívta Abbászt, ám ennek időpontját egyelőre nem tűzték ki. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A BMW-gyár milliárdjaiból is a kormány oligarchái szedhetik meg magukat

A BMW-gyár milliárdjaiból is a kormány oligarchái szedhetik meg magukat

Macron meghátrálása sokba kerül, de bevethetik a GAFA nevű csodafegyvert

Macron meghátrálása sokba kerül, de bevethetik a GAFA nevű csodafegyvert

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

James Bond alkoholista – állapították meg a tudósok

James Bond alkoholista – állapították meg a tudósok

Adventi irodalmi naptár - december 11.

Adventi irodalmi naptár - december 11.

Kapott egy extra funkciót az Instagram, hangos siker lehet belőle

Kapott egy extra funkciót az Instagram, hangos siker lehet belőle