Tetszett a cikk?

Vasárnap este megkezdte a kivonulást az izraeli hadsereg a palesztin önrendelkezésű Gázai övezetből. Előzőleg három palesztin fegyveres szervezet, majd hétfőn az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai is bejelentette: három hónapra felfüggeszti Izrael-ellenes támadásait; erre Izrael hűvösen, az Egyesült Államok óvatos bizakodással reagált.

Az izraeli hadsereg vasárnap este kivonult a palesztin önrendelkezésű Gázai övezet északi részében található Bét-Hanun város körzetéből, és az erről szóló megállapodás értelmében átadta a térség ellenőrzését a Palesztin Hatóságnak. Közben a Fatah palesztin fegyveres szervezet is bejelentette, hogy beszünteti az Izrael elleni támadásokat, csatlakozva a három hónapos tűzszünethez, amelyet két másik szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász és az Iszlám Dzsihád már korábban meghirdetett. Később Fatahhoz tartozó al-Aksza Mártírjainak Brigádjai is bejelentette: vállalja, hogy feltételekhez kötött tűzszünetet tartanak az Izrael-ellenes támadásokban.
A Hamász és az Iszlám Dzsihád képviselői Gázában közölték, hogy felfüggesztik az izraeli célpontok elleni támadásaikat. A két palesztin terrorszervezet feltételként szabta, hogy Izrael beszünteti a palesztinok elleni támadásait, feloldja a palesztin területek blokádját, és szabadon engedi a bebörtönzött palesztinokat. A Jasszer Arafat palesztin elnökhöz kötődő Fatah hallgatása a hírügynökségek szerint a szervezeten belüli ellenzék létére utalt, amelynek ellenállását Arafat egy ideig a jelek szerint nem tudta megtörni.
A tűzszüneti megállapodás ellenére vasárnap este már történt egy incidens a ciszjordániai Hebron közelében: palesztinok egy zsidó telepen tartózkodó katonákra lőttek; sebesülés nem történt. Ugyancsak vasárnap este a ciszjordániai Dzsenínnél az izraeli hadsereg elfogta az aznap tűzszünetet vállalt Iszlám Dzsihád egy tagját.
A három hónapos palesztin tűzszünetre Izrael hűvösen, az Egyesült Államok óvatos bizakodással reagált. Az izraeli kormányzat képviselői elégtelennek nyilvánították a palesztin közlést, és arra sürgették Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnököt, hogy fegyverezze le a szélsőséges csoportokat. A washingtoni Fehér Ház szóvivője a jó irányba tett lépésnek minősítette a tűzszünetet, de leszögezte, továbbra is szükséges, hogy teljesen felszámolják a terrorizmus teljes infrastruktúráját. A Fehér Házban megerősítették: a térségben tartózkodó Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó washingtoni látogatásra hívta Abbászt, ám ennek időpontját egyelőre nem tűzték ki. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Turisták helyett migránsok érkeznek a Kanári-szigetekre

Turisták helyett migránsok érkeznek a Kanári-szigetekre

Eljött a nap, amikor fordulatot vehet a Néppárt és a Fidesz bokszmeccse

Eljött a nap, amikor fordulatot vehet a Néppárt és a Fidesz bokszmeccse

Tartja magát a 362 forint feletti árfolyamon az euró

Tartja magát a 362 forint feletti árfolyamon az euró