Tetszett a cikk?

Az ENSZ segélyezéssel foglalkozó fejlesztési programja, az UNDP szerint a Nemzetközi Valutaalapnak és a Világbanknak a gazdagabb országokat kellene segélyezésük fokozására ösztönözni, ahelyett, hogy a fejlődő országokat kényszerítenék kiadásaik csökkentésére. Ezzel egyidőben az ENSZ Fejlődési Programja a fejlett országokat szólítja fel cselekvésre a harmadik világ érdekében: többek között a segélyalap megduplázására, az adósságterhek enyhítésére és piacaik megnyitására.

Az UNDP Human Development Report nevű jelentése szerint a pénzügyi szervezeteknek le kellene mondaniuk arról, hogy az állami kiadásoknak ezekben az országokban felső határt szabjanak. Az a stratégia, amely kizárólag a piac erejére és az erősödő kereskedelemre hagyatkozik, nem vezet eredményre. Ahhoz, hogy a gazdaságnövekedés feltételei javuljanak, szükséges az állami beavatkozás - véli a jelentés egyik fő szerzője. A jelentés cáfolja azt a széles körben elterjedt nézetet is, hogy a világ országainak általában "jobban megy" jelenleg, mint korábban: 54 államban a lakosság ma szegényebb mint 1990-ben.

Az ENSZ Fejlesztési Programjának 2003-as jelentése szerint komoly válságba került a fejlődés a harmadik világban: a 25 éves fejlesztési időszak derekán nemcsak annak kitűzött céljai nem látszanak teljesülni, hanem 54 országban csökkent a jövedelem, 21-ben pedig általános visszaesés mutatkozott az elmúlt tíz év alatt. A kedden nyilvánosságra hozott jelentés szerint a világ 175 országának sorrendje a fejlettség összetett mutatója szerint szinte változatlan tavaly óta: az első három helyen skandináv országok állnak - Norvégia, Izland, Svédország -, őket Ausztrália, Hollandia, Belgium, az Egyesült Államok, Kanada, Japán és Svájc követi. A közép-kelet-európai országok közül Szlovénia a 29., Csehország a 32., Lengyelország a 35. helyen áll, Magyarország a 38. helyre került, az utolsó helyre pedig az afrikai Sierra Leone. A fejlettség indexében a legfőbb tényezők az egy főre eső jövedelem, a születéskor várható élettartam és az iskolázottság szintje.
Az ENSZ Fejlődési Programja négy irányban sürgeti a jómódú országok cselekvését: a segélyt a korábbi összeget megkétszerezve évi 100 milliárd dollárra kellene emelni, enyhíteni kellene a szegények adósságszolgálati terheit, megnyitni a fejlett országok piacát a fejlődők mezőgazdasági és textilipari termékei előtt, továbbá új eszközöket, gyógyszereket adni nekik legsúlyosabb egészségi ártalmaik, főleg az AIDS leküzdésére.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyhetes razzia jön az utakon – főleg a biztonsági öv használatát nézik

Egyhetes razzia jön az utakon – főleg a biztonsági öv használatát nézik

Több budapesti és vidéki iskolában törölték a felvételi vizsgákat a járványhelyzet miatt

Több budapesti és vidéki iskolában törölték a felvételi vizsgákat a járványhelyzet miatt

Ha már törött az autó, legalább az ügyintézés ne fájjon!

Ha már törött az autó, legalább az ügyintézés ne fájjon!