Az ENSZ segélyezéssel foglalkozó fejlesztési programja, az UNDP szerint a Nemzetközi Valutaalapnak és a Világbanknak a gazdagabb országokat kellene segélyezésük fokozására ösztönözni, ahelyett, hogy a fejlődő országokat kényszerítenék kiadásaik csökkentésére. Ezzel egyidőben az ENSZ Fejlődési Programja a fejlett országokat szólítja fel cselekvésre a harmadik világ érdekében: többek között a segélyalap megduplázására, az adósságterhek enyhítésére és piacaik megnyitására.

Az UNDP Human Development Report nevű jelentése szerint a pénzügyi szervezeteknek le kellene mondaniuk arról, hogy az állami kiadásoknak ezekben az országokban felső határt szabjanak. Az a stratégia, amely kizárólag a piac erejére és az erősödő kereskedelemre hagyatkozik, nem vezet eredményre. Ahhoz, hogy a gazdaságnövekedés feltételei javuljanak, szükséges az állami beavatkozás - véli a jelentés egyik fő szerzője. A jelentés cáfolja azt a széles körben elterjedt nézetet is, hogy a világ országainak általában "jobban megy" jelenleg, mint korábban: 54 államban a lakosság ma szegényebb mint 1990-ben.

Az ENSZ Fejlesztési Programjának 2003-as jelentése szerint komoly válságba került a fejlődés a harmadik világban: a 25 éves fejlesztési időszak derekán nemcsak annak kitűzött céljai nem látszanak teljesülni, hanem 54 országban csökkent a jövedelem, 21-ben pedig általános visszaesés mutatkozott az elmúlt tíz év alatt. A kedden nyilvánosságra hozott jelentés szerint a világ 175 országának sorrendje a fejlettség összetett mutatója szerint szinte változatlan tavaly óta: az első három helyen skandináv országok állnak - Norvégia, Izland, Svédország -, őket Ausztrália, Hollandia, Belgium, az Egyesült Államok, Kanada, Japán és Svájc követi. A közép-kelet-európai országok közül Szlovénia a 29., Csehország a 32., Lengyelország a 35. helyen áll, Magyarország a 38. helyre került, az utolsó helyre pedig az afrikai Sierra Leone. A fejlettség indexében a legfőbb tényezők az egy főre eső jövedelem, a születéskor várható élettartam és az iskolázottság szintje.
Az ENSZ Fejlődési Programja négy irányban sürgeti a jómódú országok cselekvését: a segélyt a korábbi összeget megkétszerezve évi 100 milliárd dollárra kellene emelni, enyhíteni kellene a szegények adósságszolgálati terheit, megnyitni a fejlett országok piacát a fejlődők mezőgazdasági és textilipari termékei előtt, továbbá új eszközöket, gyógyszereket adni nekik legsúlyosabb egészségi ártalmaik, főleg az AIDS leküzdésére.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Facebook ereje: millióan látták Orbán feszült arcát

A Facebook ereje: millióan látták Orbán feszült arcát

Meglepő, de pont a Samsung segítségével lehetnek vékonyabbak a jövő évi iPhone-ok

Meglepő, de pont a Samsung segítségével lehetnek vékonyabbak a jövő évi iPhone-ok

Megruházta a tartalékos Realt a CSZKA

Megruházta a tartalékos Realt a CSZKA

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung

Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung

Mintha mi sem történt volna, visszatértek a Kossuth téri karácsonyfa köré a szánkók

Mintha mi sem történt volna, visszatértek a Kossuth téri karácsonyfa köré a szánkók