Tetszett a cikk?

Az amerikai védelmi minisztérium vizsgálatot indít az Irakban és a környező országokban szolgálatot teljesítő amerikai katonák körében az elmúlt hónapokban megszaporodott és már halálos áldozatokat is követelő, súlyos tüdőgyulladásos megbetegedésekkel kapcsolatban, jelentette be a Pentagon.

A védelmi minisztérium egy orvosokból és egészségügyi szakértőkből álló csoportot küldött Irakba, ahol a legtöbb megbetegedés történt, míg egy másik orvosi csoport Németországba utazott, ahol a legsúlyosabb betegeket ápolják. A Pentagon hétfő esti mérlege szerint a rejtélyes tüdőgyulladásban eddig több mint százan betegedtek meg, s a betegek közül tizenötöt lélegeztető géppel tartottak életben. Közülük később két katona belehalt a tüdőgyulladásba, míg tíz felépült, három másikat viszont továbbra is a lélegeztető berendezésen tartanak.
A rejtélyes tüdőgyulladás okait egyelőre csak találgatják. Az egészségügyi hatóságok eddig nem találtak nem találtak bizonyítékot arra, hogy a betegségeket vegyi vagy biológiai fegyverek, a környezetben lévő mérgező anyagok vagy akár az a-típusos tüdőgyulladás kórokozója váltotta volna ki. Felhívták a figyelmet arra, hogy olyan katonák estek áldozatul a rejtélyes tüdőgyulladásnak, akik földrajzilag egymástól távol eső helyeken szolgáltak, így szinte kizárható, hogy a betegség emberről emberre terjed. A tüdőgyulladást az Irakban szolgáló amerikai katonák mellett elsősorban a Katarban, Kuvaitban és Üzbegisztánban szolgálatot teljesítő amerikaiak kapták meg.
Egyes vélemények szerint a betegséget a belélegzett homok okozhatja, mindenesetre az orvosok, illetve a szakértők a talajt, a vizet és a levegőt egyaránt vizsgálják, egyelőre azonban sötétben tapogatóznak. Egyre több az olyan sürgetés, hogy az Egészségügyi Világszervezetet is vonják be a vizsgálatokba. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: Ha beválik a próbaüzem, minden oltópontra lehet majd online időpontot foglalni

Operatív törzs: Ha beválik a próbaüzem, minden oltópontra lehet majd online időpontot foglalni

Az egyik legjobb alap a luxustuninghoz a Mercedes S 63 AMG Coupe

Az egyik legjobb alap a luxustuninghoz a Mercedes S 63 AMG Coupe

Ismeretlen karitatív szervezet kapja meg a korábbi eszközkezelő után megmaradt állami bérlakásokat

Ismeretlen karitatív szervezet kapja meg a korábbi eszközkezelő után megmaradt állami bérlakásokat