Megkezdte az ügyben érintettek és más tanúk meghallgatását Londonban hétfőn az a független bizottság, amely David Kelly brit kormánytanácsadó július 18-i öngyilkosságához vezető okokról tájékozódik. A tanúk Kelly szakmai adottságait és rátermettségét domborították ki.

Terence Taylor, a Stratégia Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) szakértője, Kelly közeli jó barátja kijelentette, hogy a tanácsadó nagyszerű fegyverszakértő volt, aki segített leleplezni egyebek közt Szaddám Huszein - azóta elűzött - iraki diktátor biológiai fegyverprogramját. Richard Hatfield, a védelmi minisztérium személyzeti vezetője ugyancsak kitűnő fegyverszakértőnek nevezte Kellyt. Arról is beszélt, hogy az öngyilkossága előtti napokban a tanácsadó normálisan viselkedett, semmi nem mutatott arra, hogy életében jelentős változásra kellene számítani. Korábbi nyilatkozatok szerint a fegyverszakértő stresszes helyzetekben tudott leginkább ura maradni önmagának, és mindig megfontoltan cselekedett.
Az 59 éves Kellyt azt követően találták holtan, hogy a BBC rádió munkatársának névtelenül nyilatkozva állítólag arra utalt: a kormány az iraki hadművelet előtt eltúlozta a médián keresztül a lakossághoz eljuttatott hírszerzési információkat Bagdad tömegpusztító fegyvereiről és azok képességeiről. A meghallgatásban részt vevő tanúk éles választ adtak a brit kormány azon kísérleteire, amelyek az utóbbi napokban azt próbálták sugalmazni, hogy a védelmi minisztérium iraki fegyverszakértője a kormány súlyos népszerűségvesztéséhez vezető háttérinterjújával, önnön fontosságát növelendő, túlzásokba bocsátkozott.
A vizsgálat során várhatóan felforrósodik a levegő a kormány körül, és kínos napokra számíthat a nagy tekintélyű BBC televízió- és rádiótársaság is, amelynek egyes tudósítói vagy akár vezetői esetleg szintén felelőssé tehetők azért, hogy a lakossághoz kozmetikázott információk jutottak el. A meghallgatásra váró tanúk sorában szerepel a szabadságát töltő Tony Blair miniszterelnök is, őt azonban az előzetes közlések szerint a vizsgálatot vezető Lord Hutton ezen a héten még nem hallgatja meg.
A brit kormány számára roppant kínos tájékoztatási ügy már számos tisztviselő számára közeljövőbeli távozáshoz vezetett. A hírszerzési főnök jövőre távozik posztjáról, és bár kormánykörökben tagadják, hogy menesztése összefüggésben lenne az iraki információkkal, a sajtóban ennek ellentmondó értesülések is napvilágot láttak. Alastair Campbell, Blair első számú szóvivője szintén lemondani készül, várhatóan már ősszel átadja posztját másnak.
Lord Hutton kedden a BBC újságíróit és további védelmi minisztériumi képviselőket hallgat meg, a hét további részére pedig külügyi tanúkat is beidézett. Összesen több tucat tanú meghallgatását tervezik, köztük a védelmi miniszterét és a kormányfőét. Tony Blair szabadsága előtt maga is elismerte, hogy az Irak-ügyben nem lesz könnyű visszanyernie a lakosság bizalmát. Azt is leszögezte, hogy kész bármikor tanúskodni, és a vizsgálat eredményeiből levonja a megfelelő következtetéseket. Sajtóelemzések szerint ha a vizsgálat miatt közvetlenül nem is kényszerül távozni székéből, a 2006-ig megrendezendő következő választások szempontjából pártjának, a Munkáspártnak győzelmi esélyei jelentősen csökkentek. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak

Pert vesztett a Beatrice-botrányt kirobbantó újságíró

Pert vesztett a Beatrice-botrányt kirobbantó újságíró

A náci múlt miatt neveznék át a zweigeltet az osztrákok

A náci múlt miatt neveznék át a zweigeltet az osztrákok

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban

Óriási szerencséje volt a kisfiúnak, aki pár másodpercen belül kétszer is meghalhatott volna - videó

Óriási szerencséje volt a kisfiúnak, aki pár másodpercen belül kétszer is meghalhatott volna - videó