Tetszett a cikk?

Megkezdte az ügyben érintettek és más tanúk meghallgatását Londonban hétfőn az a független bizottság, amely David Kelly brit kormánytanácsadó július 18-i öngyilkosságához vezető okokról tájékozódik. A tanúk Kelly szakmai adottságait és rátermettségét domborították ki.

Terence Taylor, a Stratégia Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) szakértője, Kelly közeli jó barátja kijelentette, hogy a tanácsadó nagyszerű fegyverszakértő volt, aki segített leleplezni egyebek közt Szaddám Huszein - azóta elűzött - iraki diktátor biológiai fegyverprogramját. Richard Hatfield, a védelmi minisztérium személyzeti vezetője ugyancsak kitűnő fegyverszakértőnek nevezte Kellyt. Arról is beszélt, hogy az öngyilkossága előtti napokban a tanácsadó normálisan viselkedett, semmi nem mutatott arra, hogy életében jelentős változásra kellene számítani. Korábbi nyilatkozatok szerint a fegyverszakértő stresszes helyzetekben tudott leginkább ura maradni önmagának, és mindig megfontoltan cselekedett.
Az 59 éves Kellyt azt követően találták holtan, hogy a BBC rádió munkatársának névtelenül nyilatkozva állítólag arra utalt: a kormány az iraki hadművelet előtt eltúlozta a médián keresztül a lakossághoz eljuttatott hírszerzési információkat Bagdad tömegpusztító fegyvereiről és azok képességeiről. A meghallgatásban részt vevő tanúk éles választ adtak a brit kormány azon kísérleteire, amelyek az utóbbi napokban azt próbálták sugalmazni, hogy a védelmi minisztérium iraki fegyverszakértője a kormány súlyos népszerűségvesztéséhez vezető háttérinterjújával, önnön fontosságát növelendő, túlzásokba bocsátkozott.
A vizsgálat során várhatóan felforrósodik a levegő a kormány körül, és kínos napokra számíthat a nagy tekintélyű BBC televízió- és rádiótársaság is, amelynek egyes tudósítói vagy akár vezetői esetleg szintén felelőssé tehetők azért, hogy a lakossághoz kozmetikázott információk jutottak el. A meghallgatásra váró tanúk sorában szerepel a szabadságát töltő Tony Blair miniszterelnök is, őt azonban az előzetes közlések szerint a vizsgálatot vezető Lord Hutton ezen a héten még nem hallgatja meg.
A brit kormány számára roppant kínos tájékoztatási ügy már számos tisztviselő számára közeljövőbeli távozáshoz vezetett. A hírszerzési főnök jövőre távozik posztjáról, és bár kormánykörökben tagadják, hogy menesztése összefüggésben lenne az iraki információkkal, a sajtóban ennek ellentmondó értesülések is napvilágot láttak. Alastair Campbell, Blair első számú szóvivője szintén lemondani készül, várhatóan már ősszel átadja posztját másnak.
Lord Hutton kedden a BBC újságíróit és további védelmi minisztériumi képviselőket hallgat meg, a hét további részére pedig külügyi tanúkat is beidézett. Összesen több tucat tanú meghallgatását tervezik, köztük a védelmi miniszterét és a kormányfőét. Tony Blair szabadsága előtt maga is elismerte, hogy az Irak-ügyben nem lesz könnyű visszanyernie a lakosság bizalmát. Azt is leszögezte, hogy kész bármikor tanúskodni, és a vizsgálat eredményeiből levonja a megfelelő következtetéseket. Sajtóelemzések szerint ha a vizsgálat miatt közvetlenül nem is kényszerül távozni székéből, a 2006-ig megrendezendő következő választások szempontjából pártjának, a Munkáspártnak győzelmi esélyei jelentősen csökkentek. (MTI)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem lesz gyerekeinké a jövő, ha nem tanítjuk meg őket programozni

Nem lesz gyerekeinké a jövő, ha nem tanítjuk meg őket programozni

Visszaszóltak a taxisok Niedermüller Péternek, aki kiszorítaná őket a kerületéből

Visszaszóltak a taxisok Niedermüller Péternek, aki kiszorítaná őket a kerületéből

A győzteseknél jobban járt a zsűri Rogánék fotópályázatán

A győzteseknél jobban járt a zsűri Rogánék fotópályázatán