Tetszett a cikk?

Megkezdte az ügyben érintettek és más tanúk meghallgatását Londonban hétfőn az a független bizottság, amely David Kelly brit kormánytanácsadó július 18-i öngyilkosságához vezető okokról tájékozódik. A tanúk Kelly szakmai adottságait és rátermettségét domborították ki.

Terence Taylor, a Stratégia Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) szakértője, Kelly közeli jó barátja kijelentette, hogy a tanácsadó nagyszerű fegyverszakértő volt, aki segített leleplezni egyebek közt Szaddám Huszein - azóta elűzött - iraki diktátor biológiai fegyverprogramját. Richard Hatfield, a védelmi minisztérium személyzeti vezetője ugyancsak kitűnő fegyverszakértőnek nevezte Kellyt. Arról is beszélt, hogy az öngyilkossága előtti napokban a tanácsadó normálisan viselkedett, semmi nem mutatott arra, hogy életében jelentős változásra kellene számítani. Korábbi nyilatkozatok szerint a fegyverszakértő stresszes helyzetekben tudott leginkább ura maradni önmagának, és mindig megfontoltan cselekedett.
Az 59 éves Kellyt azt követően találták holtan, hogy a BBC rádió munkatársának névtelenül nyilatkozva állítólag arra utalt: a kormány az iraki hadművelet előtt eltúlozta a médián keresztül a lakossághoz eljuttatott hírszerzési információkat Bagdad tömegpusztító fegyvereiről és azok képességeiről. A meghallgatásban részt vevő tanúk éles választ adtak a brit kormány azon kísérleteire, amelyek az utóbbi napokban azt próbálták sugalmazni, hogy a védelmi minisztérium iraki fegyverszakértője a kormány súlyos népszerűségvesztéséhez vezető háttérinterjújával, önnön fontosságát növelendő, túlzásokba bocsátkozott.
A vizsgálat során várhatóan felforrósodik a levegő a kormány körül, és kínos napokra számíthat a nagy tekintélyű BBC televízió- és rádiótársaság is, amelynek egyes tudósítói vagy akár vezetői esetleg szintén felelőssé tehetők azért, hogy a lakossághoz kozmetikázott információk jutottak el. A meghallgatásra váró tanúk sorában szerepel a szabadságát töltő Tony Blair miniszterelnök is, őt azonban az előzetes közlések szerint a vizsgálatot vezető Lord Hutton ezen a héten még nem hallgatja meg.
A brit kormány számára roppant kínos tájékoztatási ügy már számos tisztviselő számára közeljövőbeli távozáshoz vezetett. A hírszerzési főnök jövőre távozik posztjáról, és bár kormánykörökben tagadják, hogy menesztése összefüggésben lenne az iraki információkkal, a sajtóban ennek ellentmondó értesülések is napvilágot láttak. Alastair Campbell, Blair első számú szóvivője szintén lemondani készül, várhatóan már ősszel átadja posztját másnak.
Lord Hutton kedden a BBC újságíróit és további védelmi minisztériumi képviselőket hallgat meg, a hét további részére pedig külügyi tanúkat is beidézett. Összesen több tucat tanú meghallgatását tervezik, köztük a védelmi miniszterét és a kormányfőét. Tony Blair szabadsága előtt maga is elismerte, hogy az Irak-ügyben nem lesz könnyű visszanyernie a lakosság bizalmát. Azt is leszögezte, hogy kész bármikor tanúskodni, és a vizsgálat eredményeiből levonja a megfelelő következtetéseket. Sajtóelemzések szerint ha a vizsgálat miatt közvetlenül nem is kényszerül távozni székéből, a 2006-ig megrendezendő következő választások szempontjából pártjának, a Munkáspártnak győzelmi esélyei jelentősen csökkentek. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dolly Parton dalra fakadt attól, hogy beoltják

Dolly Parton dalra fakadt attól, hogy beoltják

Ötéves börtönbüntetésre ítélték Traian Basescu volt román elnök lányát

Ötéves börtönbüntetésre ítélték Traian Basescu volt román elnök lányát

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban