Tetszett a cikk?

Világszerte megemlékeztek csütörtökön az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások második évfordulójáról: voltak, aki fát ültettek az áldozatok emlékére, többen csendes imádkozással gyászoltak, mások koszorúztak, miközben a politikusok a terrorizmus elleni harc fáradhatatlan folytatását ígérték és felidézték a támadások után nemzetközi együttműködéssel elért változásokat.

Bagdadban Paul Bremer, az iraki közigazgatás amerikai vezetője és Ricardo Sanchez altábornagy, az amerikai erők parancsnoka mintegy 100 katona és polgári alkalmazott körében egyperces néma csenddel, főhajtással emlékezett csütörtökön a szomorú évfordulóra Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor volt köztársasági palotájában.
Ausztrália fővárosában amerikaiak és helyi önkéntesek százai mintegy 3000 facsemetét ültettek az áldozatok, köztük 10 ausztrál emlékére. John Howard ausztrál miniszterelnök találóan összefoglalta, amit sokan világszerte kézzelfogható valóságként éltek meg a rettenetes nap óta: senki sem érezheti magát biztonságban, a terrorizmus hatósugarán túl. A The Australian című újságban az évforduló napján megjelent nyílt levelében a "jó erőinek" nevezte az Egyesült Államokat, és leszögezte: Ausztráliának továbbra is Washington mellett kell állnia a terrorcsoportok elleni harcban.
A Kína északnyugati részén elterülő, többségében muzulmánok lakta Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület regionális kommunista pártszervezetének vezetője az évfordulót ragadta meg arra, hogy bejelentse: nemzetközi terrorcsoportoktól kapnak segítséget és kiképzést a területen működő muzulmán szakadár szervezetek. A helyi pártvezető, Vang Le-csüan (Wang Lequan), aki egyben a Kínai Kommunista Párt politikai bizottságának is tagja, kifejtette: a pekingi kormány le fogja győzni a központi kormány ellen fellépő muszlim lázadókat, az erőfeszítéseket azonban hátráltatja, hogy ezeket a csoportokat külföldről segítik, egyebek között pakisztáni táborokban kapnak hathatós kiképzést.
A támadások leghátborzongatóbb emlékeztetőjét az évforduló előestéjére időzítették: újabb filmfelvételt sugárzott Oszama bin Laden terroristavezérről és helyetteséről, Ajman az-Zavahriról szerdán az al-Dzsazíra katari székhelyű arab hírtelevízió. Az-Zavahri egy hozzákapcsolt hangfelvételen arra buzdítja az irakiakat, hogy "temessék el" az amerikai csapatokat. A nyolcperces hangszalagon egy bin Ladennek tulajdonított hang méltatta az Egyesült Államok elleni terrortámadásokat, amely "nagy kárt okozott az ellenségnek" és név szerint megemlített öt gépeltérítő terroristát.
Afganisztán fővárosában, Kabulban ennek ellenére csütörtökön az emberek örömmel beszéltek a tálibok elűzése után bekövetkezett változásokról. Ali Ahmad Dzsabali afgán belügyminiszter azonban a merényletek változatlan veszélyére figyelmeztette a lakosságot.
Japánban országszerte megemlékeztek a New Yorkban és Washingtonban végrehajtott terrortámadások áldozatairól, köztük 24 japán állampolgárról, akiknek fele a Fuji - azóta Mizuhóra átnevezett - Bank alkalmazottjaként dolgozott a Világkereskedelmi Központban. A Mizuho pénzügyi csoport szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a vállalat nem tervez központi megemlékezést. A tokiói amerikai nagykövetségen buddhista szerzetesek vezetésével imádkoztak a békéért. Később háborúellenes tüntetők maroknyi csoportja tűnt fel a külképviselet előtt.
Új-Zélandon ausztrál részvétellel terrorelhárító hadgyakorlatot tartottak csütörtökön: segélyszervezetek terroristák fogságába esett munkatársainak mentését gyakorolták egy képzeletbeli országban.
Dél-Koreában a repülőterek, katonai támaszpontok, valamint a brit és amerikai nagykövetségek megerősített rendőri jelenléte utalt az évfordulóra, amely a hálaadás ötnapos ünnepére esett. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A színművészeti diákjai: Október 23-án ez nemcsak ironikus, de méltatlan is

A színművészeti diákjai: Október 23-án ez nemcsak ironikus, de méltatlan is

Egész Európában hiánycikké kezd válni az influenzaoltás

Egész Európában hiánycikké kezd válni az influenzaoltás

Kínából érkező, veszélyes porfelhőre figyelmeztet Észak-Korea, ki is ürültek az utcák

Kínából érkező, veszélyes porfelhőre figyelmeztet Észak-Korea, ki is ürültek az utcák