Tetszett a cikk?

Otthonát és nyugdíját is elveszítheti, mi több, börtönbe kerülhet egy floridai nyugdíjas, amiért tavasszal amerikai dollárt költött Irakban, megsértve ezzel az ország elleni amerikai gazdasági embargót.

A valaha tanárnőként dolgozó 62 éves Faith Fippinger talán álmában sem gondolta volna, hogy iraki kiruccanásáért az amerikai pénzügyminisztérium benyújtja a számlát. A világutazó hírében álló Fippinger a múlt év telén éppen India, Nepál és Tibet szent helyeit látogatta meg, amikor tudomására jutott, az Egyesült Államok Irak megtámadására készül. A háborúellenes nézeteket valló nő ekkor úgy döntött, hogy megpróbálja megakadályozni a háborút: februárban Irakba utazott, hogy egyike legyen annak a háromszáz külföldinek, akik saját testükkel, „emberpajzsot” alkotva igyekeztek meggátolni a szövetségesek bombázását. Bár a nyugdíjas tanárnő a Bagdadtól délre lévő Daura olajfinomító köré vont élő lánc egyik tagja volt, a légitámadások ideje alatt már óvóhelyekben keresett menedéket, a szövetségesek útjába pedig sem ő, sem a többi békeaktivista nem állhatott.
Fippinger – aki iraki tartózkodása alatt kórházakban dolgozott és iskolákban is tanított - összesen három hónapot töltött el Szaddám Huszein egykori birodalmában. Miután májusba visszatért Floridába, a pénzügyminisztérium levele várta. A levélben a tárca jelezte: 12 év börtön és egymillió dolláros pénzbírság várhat rá, mert amerikai dollárt költött Irakban, s ezzel megszegte az Egyesült Államok által az országra kivetett gazdasági embargót. (Az Irak elleni szankciót Washington csak május végén oldotta fel.) A kétségbeesett nyugdíjas öt oldalas válaszlevelében közölte: három hónap alatt mindössze ételt és vizet vásárolt, összesen kétszáz dollárért, mivel a közel-keleti országba csak ruhákat és tisztálkodószereket vitt magával. A minisztériumtól később telefonon azt a választ kapta, hogy további 10 ezer dollárral tartozik, amiért megszegte az amerikai állampolgárokra érvényes, Irakra vonatkozó utazási tilalmat. „Közölték velem, hogy amennyiben nem fizetek, letiltják a társadalombiztosítási és a nyugdíjcsekkemet, és talán a vagyonomtól is megfosztanak” – fakadt ki az asszony egy interjúban, hozzátéve: inkább börtönbe vonul, de nem hajlandó fizetni egy háborúban álló országnak.
A floridai nyugdíjas nő nem az egyetlen amerikai állampolgár, aki ráfizethet bagdadi útjára, mivel a pénzügyminisztérium szerint általában mindegyik, Irakban „emberpajzsként a Szaddám Huszein rezsimjét szolgáló” amerikaira minimum tízezer dolláros pénzbüntetést szabnak ki; lapinformációik szerint a büntetés húsz amerikai állampolgárt érinthet. Bár Fippinger védekezése - miszerint nem tudott az érvényben lévő embargóról – egyik bíróságon sem állná meg a helyét, az asszonynak lehetősége van arra, hogy a szövetségi bíróságra fellebbezzen, a perilletéket azonban ebben az esetben neki kell kifizetnie.
Az egyesek szerint humanitárius, a hatóságok szemében azonban bűnöző Fippinger úgy véli, a demokráciához hozzátartozik, hogy az emberek a legkülönbözőbb nézeteiket is kifejthetik, márpedig szerinte a minisztérium őt azért bünteti, mert hangot adott háborúellenes véleményének. „Éppen a Huszein-féle rezsimek azok, ahol ezt nem engedik meg” – vont párhuzamot Fippinger a BBC-nek adott nyilatkozatában a Bush-kormányzat és az iraki diktatúra között. Ezzel szemben a pénzügyminisztérium úgy ítéli meg, hogy a szólás szabadsága alapjog ugyan, de az amerikai törvények megsértésére nem jogosít fel. A háborúellenes szervezetek szerint Fippinger csupán áldozat, s a kormány vele akar példát statuálni. De vajon mire példa a példa?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Liam Neeson akciófilmjét nem túl sokan nézték meg, de így is listavezető lett

Liam Neeson akciófilmjét nem túl sokan nézték meg, de így is listavezető lett

BMW, Hyundai-KIA, Ford – sorra hívják vissza veszélyesnek ítélt akkumulátoros autóikat a gyártók

BMW, Hyundai-KIA, Ford – sorra hívják vissza veszélyesnek ítélt akkumulátoros autóikat a gyártók

Az MNB 15+1 milliós bírságot osztott ki bennfentes kereskedelem miatt

Az MNB 15+1 milliós bírságot osztott ki bennfentes kereskedelem miatt