Tetszett a cikk?

Az Irakban kutató amerikai szakértőcsoport vezetője elismerte, hogy eddig nem fedeztek fel egyetlen olyan leletet sem, amely alátámaszthatná George Bush amerikai elnöknek Irak fegyverprogramjairól és terrorista kapcsolatairól szóló állításait, bizonyítékokat azonban találtak arra, hogy Irak vegyi és biológiai fegyverek előállítását tervezte. A brit külügyminiszter szerint ez igazolja a háborút.

Eddig nem találtunk tömegpusztító fegyvereket – közölte David Kay főkutató csütörtökön, miután zárt ajtók mögött ismertette első jelentését a washingtoni szenátus és a képviselőház hírszerzési bizottságával. Az amerikai szakértőcsoport vezetője hozzátette: csapata "több tucat olyan, tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos programtevékenységre és jelentős mennyiségű felszerelésre" bukkant, amelyeket Irak elrejtett a 2002 végén kezdődött ENSZ-ellenőrzés elől. Ezek felszerelések és tevékenységek a vegyi és a biológiai területhez kapcsolódtak, és még inkább a rakétákhoz - közölte.
Kay hangsúlyozta, hogy 1400 amerikai és brit kutatóból álló csapatának még sok mindent el kell végeznie, hiszen csak három hónapja folytatják vizsgálatukat. Az a tény, hogy eddig nem leltünk tömegpusztító fegyvert, nem jelenti azt, hogy arra a következtetésre jutottunk, hogy nincsenek ilyenek Irakban - mondta Kay. A vizsgálócsoport nem talált arra utaló nyomot sem, hogy Szaddám Huszein atomfegyver fejlesztésébe fogott volna.
Jack Straw brit külügyminiszter a bizottsági jelentést csütörtök éjjeli nyilatkozatában úgy értelmezte: indokolt és elengedhetetlen volt a veszélyek felszámolására indított háború. A brit kormány szerint a szövetséges feltáró csoport a csütörtök este ismertetett köztes jelentéssel újabb egyértelmű és megdönthetetlen bizonyítékokat tett le az asztalra arról, hogy az előző iraki rezsim megsértette a tömegpusztító fegyverekre vonatkozó biztonsági tanácsi határozatot. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy nap alatt 52 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak az USA-ban

Egy nap alatt 52 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak az USA-ban

Koronavírusos az államkincstár egyik dolgozója

Koronavírusos az államkincstár egyik dolgozója

Párbeszéd: Teljesen kamu adatokkal is kitölthető a Nemzeti Konzultáció

Párbeszéd: Teljesen kamu adatokkal is kitölthető a Nemzeti Konzultáció