Tetszett a cikk?

Eltorzította és túlértelmezte az iraki fegyverzettel kapcsolatos tényeket az amerikai elnök és a brit kormányfő, de szándékos hazugsággal nem lehet vádolni őket - jelentette ki Hans Blix a francia Le Monde-nak.

Az ENSZ iraki fegyverzetellenőreinek (UNMOVIC) volt vezetője a tekintélyes párizsi lapnak adott interjúban elhárította azt a feltételezést, hogy George Bush és Tony Blair tudatosan vezették félre a közvéleményt, amikor az iraki tömegpusztító fegyverekre hivatkozva indítottak preventív háborút az ország ellen. "A hazugság szándékosságot feltételez, de én nem hiszem, hogy ez lett volna a helyzet. Azt lehet felróni nekik, hogy nem tudták, mi a valós helyzet, s így eltorzították az információkat, súlyosabbnak ítélték a helyzetet, mint amilyen volt, de nem hazudtak" - hangsúlyozta a svéd diplomata. Ezúttal is leszögezte, hogy az iraki háborúhoz hiányzott az igazolható casus belli.
A washingtoni kormány megbízását teljesítő Kay-vizsgálóbizottság jelentéséből Blix kiemelte, hogy az megerősíti: eddig nem találtak Irakban tömegpusztító fegyvereket. Mint hozzáfűzte, továbbra sem lehet teljes bizonyossággal állítani, hogy ilyen eszközök a jövőben sem fognak előkerülni, mindazonáltal ez a lehetőség napról napra erősödni látszik. Hangsúlyozta viszont, "semmi bizonyíték nincs arra, hogy Irak nyilvánvaló és azonnali katonai veszélyt képviselt volna 2003 márciusában" , azaz a Szaddám Huszein rezsimje ellen indított amerikai-brit hadművelet megindításakor. Blix véleménye szerint egyre kevésbé tartható az a hipotézis, hogy az iraki diktátor a háború előtt elrejtette volna fegyverzetét, az a feltételezés pedig, hogy külföldre, nevezetesen Szíriába szállította volna ezeket az eszközöket, szintén kevéssé tűnik meggyőzőnek. "Nehezen tudom elhinni, hogy Szíria tárt karokkal fogadott volna be ilyen fegyvereket" - mutatott rá Blix, aki szerint Damaszkusznak ehhez semmi érdeke nem fűződött.
Blix óvatosságot ajánlott a Kay-bizottság által felhasznált és hivatkozott információszolgáltatókkal szemben. Úgy vélte, számításba kell venni, hogy a megkérdezett iraki tudósok a felkínált jelentős jutalom reményében, vagy egyszerűen csak azért, hogy megfeleljenek az elvárásoknak, előadhatnak olyan dolgokat, amelyineket a bizottság hallani akar. Felhívta viszont a figyelmet arra, hogy az amerikai vizsgálóbizottság jelentésében egyáltalán nem szerepelnek azok az alumíniumcsövek, amelyeket a háború előtti biztonsági tanácsi vitában úgy mutattak be, mint amelyek alátámaszthatnák a gyanút, hogy Irak urániumdúsításra törekedett. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kikapcsolják az áramot Los Angelesben azoknál, akik a tiltás ellenére is házibulit tartanak

Kikapcsolják az áramot Los Angelesben azoknál, akik a tiltás ellenére is házibulit tartanak

Demeter Szilárd zenésztársa 6,6 millió forintért ad tanácsot a PIM-nek

Demeter Szilárd zenésztársa 6,6 millió forintért ad tanácsot a PIM-nek

Bejrúti robbanás: elsüllyedt egy óceánjáró a kikötőben

Bejrúti robbanás: elsüllyedt egy óceánjáró a kikötőben