Tetszett a cikk?

Az iraki háború során végig beavatkozás-ellenes álláspontot képviselő Párizs katonai doktrinájának megváltoztatására készül: a jövőben megelőző csapásokra is felhasználná atomfegyvereit.

Tekintettel a "nem igazán demokratikus és ellenőrizhetetlen" országok - mint például Észak-Korea, Irán és Pakisztán - atomprogramjaira, Franciaország nem csökkentheti éberségét - nyilatkozta hétfőn a France Inter rádiónak Michéle Alliot-Maire védelmi miniszter, homályos választ adva az elmúlt hét egyik legnagyobb nemzetközi visszhangot kiváltó sajtóértesülésére, amely szerint Párizs katonai doktrinájának megváltoztatására készül.
A hírt közlő baloldali francia lap, az ügyben magas rangú katonai forrásokra hivatkozó Libération szerint az új irányvonal, amely főként a "latorállamok" és a terrorista csoportok ellen irányozna elő megelőző csapásokat, az újítók szándékai szerint a 2001. szeptemberi terrortámadások után megváltozott nemzetközi biztonsági helyzetre reagálna. A lap szerint a szigorú titoktartás közepette kidolgozott új doktrína, amelyet állítólag Jacques Chirac francia elnök heteken belül hivatalosan is bejelent majd, a váltást egy 2008-ig megvalósítandó, 17 milliárd eurós fegyverzetmodernizálás mellett képzeli el. A Libération szerint e modernizáció legfőbb célja egy olyan kis erejű atombomba előállítása lenne, ami a közelmúlt katonai beavatkozásai során tapasztaltaknál pontosabb, a civil lakosságot megkímélő támadásokat tenne lehetővé. E "tiszta" atomfegyverek segítségével a tervek szerint a jövőben harc nélkül bevehetőek, megsemmisíthetőek lennének az ellenség földalatti bunkerei, fegyverraktárai.
A francia kormány egyelőre kitér a nyílt válaszadás elől, elemzők szerint azonban a kérdés már évek óta találgatások tárgyát képezi. Chirac elnök - aki 1995-ös beiktatását követően egyik első intézkedésében az atomkísérletek folytatásáról döntött – már 2001-ben, a szeptemberi terrorcsapásokat követően kijelentette: Franciaország szükség esetén nukleáris erejét is bevetné a tömegpusztító eszközökkel rendelkező országok, illetve terrorista csoportok ellen. Azóta ugyan volt egy iraki válság, amelynek során Franciaország bizonyíthatta volna határozottságát, mivel azonban Párizs - az eddigi vizsgálatok szerint helyesen - nem találta megalapozottnak az iraki vegyi és biológiai fegyverekről, valamint az al-Káida és Szaddám Huszein iraki elnök közti kapcsolatról szóló értesülésket, nem támogatta az Egyesült Államok vezette szövetséges csapatokat a bagdadi rezsim megdöntésében. A francia álláspont mindenesetre a közelmúlt eseményei ellenére sem változott: Chirachoz hasonlóan nyilatkozott két héttel ezelőtt Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök is, aki a nemzetvédelmi intézet (IHEDN - Institut des Hautes Études de Défense Nationale) közönsége előtt tartott előadásában a "nukleáris doktrína új veszélyekhez való igazításáról" beszélt.
A konzervatív német napilap, a berlini Die Welt írása az új francia doktrína esetleges gyakorlati alkalmazásának európai hatásaira is kitér. Vajon a franciák egy esetleges atomtámadás előtt értesítik-e az Egyesült Államokat és európai partnereiket, vagy az 1995-ös atomkísérletekhez hasonlóan Párizs újra egyoldalú lépésre szánja el magát? - teszi fel a kérdést a cikk írója, aki szerint az új doktrína alkalmazása többek között azt is megmutathatja, mennyire szoros az iraki válság alatt megszilárdult német-francia barátság. A történet ennél jóval fontosabb tanulsága az lehet, ragadós lesz-e a francia példa. Az mindenesetre nyílt titok, hogy a gyengített erejű atomfegyverek bevetését az Egyesült Államok is fontolgatja, s az október elején nyilvánosságra hozott orosz doktrína értelmében – igaz, csak kizárólag az ország egészét fenyegető támadás esetén, tehát nem megelőző jelleggel – a jövőben Moszkva sem zárja ki az atomfegyverek használatát.
Ön szerint a precíziós atomfegyverek bevetése segítené-e a terrorizmus elleni küzdelmet, vagy csupán a dollármilliárdokat felemésztő presztízscsata venné újra kezdetét?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy kávézó vendégeit zsidózta egy nő Újlipótvárosban, elvitték a rendőrök

Egy kávézó vendégeit zsidózta egy nő Újlipótvárosban, elvitték a rendőrök

Molnár Áron Vidnyánszkyéknak: Tiszteletlenek vagytok és telhetetlenek

Molnár Áron Vidnyánszkyéknak: Tiszteletlenek vagytok és telhetetlenek

Marabu FékNyúz: Tudósok

Marabu FékNyúz: Tudósok