Tetszett a cikk?

Oscar Berger, Guatemalaváros volt polgármestere, a jobboldal jelöltje kijelentette: megnyerte a vasárnap tartott guatemalai elnökválasztást. Bár a hivatalos adatok ezt még nem támasztják alá, az már biztos, hogy Efrain Ríos Montt volt diktátor kiesett a versenyből.

Oscar Berger kijelentette, hogy az őt jelölő Nemzeti Haladás Pártjának (PAN) adatai szerint megszerezte az első fordulós győzelemhez szükséges abszolút többséget. Ha a hivatalos adatok mégsem igazolnák Berger optimizmusát, akkor neki és a jelenlegi helyzet alapján második helyen álló Alvaro Colómnak, a balközép jelöltjének a december 28-ai második fordulóban is meg kellene küzdenie az elnöki tisztségért.
A szavazást követő első közvélemény-kutatás eredménye szerint Bergert a választók 42 százaléka támogatta; e felmérés szerint tehát nem szerzett abszolút többséget. Colóm a voksok 27 százalékát szerezte meg, az egykori diktátor, Efrain Ríos Montt pedig 14,7 százaléknyi szavazatot kapott. Hivatalos becslések szerint egyébként a választási részvétel alatta maradt a négy évvel ezelőttinek, és valószínűleg még az 50 százalékot sem érte el.
A vasárnapi választás véres incidenssel kezdődött, mert a szavazás megkezdése előtt megsebesítették Colóm kampányfőnökét. Számos körzetben még az urnák hivatalos zárási ideje után is folyt a voksolás, mert a szavazók egy része még nem tudta leadni szavazatát. Két körzetben pedig várhatóan megsemmisítik az eredményeket, mert feldühödött polgárok sok szavazócédulát elégettek. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négyes karambol az M4-esen, egy sávon araszol a forgalom Budapest felé

Négyes karambol az M4-esen, egy sávon araszol a forgalom Budapest felé

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben

700 lóerő, biturbó V8 és zöld rendszám: itt a Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

700 lóerő, biturbó V8 és zöld rendszám: itt a Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid