Tetszett a cikk?

A november másodikai parlamenti választások hivatalos végeredményét csütörtökön hirdette ki a grúz központi választási bizottság. A választásokat érvényesnek találták.

A választások érvényesek voltak, s azokon az Eduard Sevardnadze elnök vezette Új Grúziáért tömörülés végzett az élen; a szavazatok 21,32 százalékát szerezte meg – közölte tizennyolc nappal a voksolás után a grúz választási bizottság. Az Aszlan Abasidze, a Grúziához tartozó Adzsár Autonóm Köztársaság elnöke által vezetett, formailag ellenzéki – valójában az elnököt támogató - Újjászületés párt végzett a második helyen 18,84 százalékos aránnyal. Harmadikként 18,08 százalékos teljesítménnyel a legjelentősebb ellenzéki erő, a jobboldali radikális Nemzeti Mozgalom futott be. A parlamentbe három másik párt került még be: a baloldali Grúz Munkáspárt 12,04 százalékkal, a Grúz Demokrata Párt 8,79 százalékkal, az Új Jobboldal pedig 7,35 százalékkal.Mihail Szaakasvili, a Nemzeti Mozgalom vezetője röviddel a hivatalos eredmény kihirdetése előtt közölte: pártja nemcsak hogy nem vesz részt az új parlament alakuló ülésén, hanem – nem részletezett módon - "megakadályozza annak ülését". Több ellenzéki párt állítása szerint a hatalom csalt a november 2-ai parlamenti választásokon az államfő vezette Új Grúziáért tömb javára, s erre hivatkozva az eredmények érvénytelenítését követeli. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!

Máris felfüggesztették Nicolas Sarkozy korrupciós perét

Máris felfüggesztették Nicolas Sarkozy korrupciós perét