Tetszett a cikk?

A váratlanul szabadon bocsátott Abdel-Gáni Mzudi pere a második olyan eljárás Németországban, amely közvetlenül összefüggésben áll a 2001. szeptember 11-ei merényletekkel.

Abdel-Gáni Mzudit augusztusban azzal a váddal állítottak bíróság elé, hogy terrorista szervezkedés tagjaként bűnrészes volt több mint háromezer ember meggyilkolásában. A letartóztatási parancs - az elnöklő bíró általi - váratlan érvénytelenítését a német szövetségi nyomozó hivatal (BKA) átirata váltotta ki, amely új bizonyítékra hivatkozik. A BKA szerint az amerikai merényleteket a hamburgi al-Kaida terrorista sejt tagjai közül csak Mohammed Atta, Marván as-Sehi, Zijád Dzsarráh és Ramzi bin as-Siba – közülük hárman öngyilkos merénylők - szervezte, míg másokat nem avattak be az ügybe.A bíróság biztos abban, hogy a BKA által idézett személy Ramzi bin as-Siba, akit 2002 szeptemberében a pakisztáni Karacsiban vettek őrizetbe, s azóta amerikai fogságban van. Mzudi ismerte a hamburgi csoport tagjait, szívességeket tett nekik, s ezek alapján tekintették külső támogatónak, de – a bíróság szerint - annak ellenére, hogy járt Afganisztánban, tudatosan kizárták a merénylet tervezéséből.Hasonló vádak alapján ítélték el nem jogerősen 15 évi szabadságvesztésre a szintén marokkói Munir el-Motaszadeket, ugyancsak Hamburgban. Az ő pere volt az első, amely közvetlenül összefüggésben állt az amerikai merényletekkel.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bajba került a Trumpnak kedves YouTube-csatorna, miután hazugságot közölt a koronavírusról

Bajba került a Trumpnak kedves YouTube-csatorna, miután hazugságot közölt a koronavírusról

Újabb olvasnivalók a hvg.hu-n: itt vannak a blogok

Újabb olvasnivalók a hvg.hu-n: itt vannak a blogok

Reagált az SZFE hallgatósága arra a hírre, hogy megsemmisíthetik a félévüket

Reagált az SZFE hallgatósága arra a hírre, hogy megsemmisíthetik a félévüket