Tetszett a cikk?

Iránnal és Szíriával is hasonló áttörésre készül a brit kormány, mint amilyent Líbiával sikerült elérni a tömegpusztító fegyverek feladásának ügyében - írta hétfőn a konzervatív The Daily Telegraph.

A lap értesülése szerint a két országgal már hónapok óta folynak "a titkos háttértárgyalások", amelyeket London és Washington a Tripolival nyélbe ütött egyezség után fel fog gyorsítani. Kormánytisztviselők azt remélik, hogy ez a hirtelen diplomáciai offenzíva megfordíthatja Tony Blair miniszterelnök népszerűségének hanyatlását, és megerősítheti helyzetét saját pártjának lázadóival szemben is, akik a januárban esedékes Hutton-jelentést az ő pozíciójának aláásására próbálják majd felhasználni - írta a patinás jobboldali napilap.Lord Hutton felsőházi lordbíró vizsgálta ki David Kelly néhai védelmi minisztériumi fegyverzeti tanácsadó nyár közepi öngyilkosságának körülményeit. A főrend jövő hónap közepére várt jelentését feszült figyelem előzi meg Londonban; sokak szerint az ügybe legalábbis Geoff Hoon védelmi miniszter belebukhat.A hétfői The Daily Telegraph szerint vannak arra utaló jelek, hogy Szíria elszánja magát az együttműködésre a szövetségesekkel az iraki biztonsági helyzet javításában is, hírszerzési adatok átadásával, a határőrizet megerősítésével és Irakban elkövetett bűncselekmények gyanúsítottjainak kiadatásával. A lap a Szíriára és Iránra gyakorolt nyomásként értékeli a líbiai miniszterelnök nyilatkozatát, amely szerint Líbia "ekevasat kovácsol a kardokból, és e példa követését várja az összes többi országtól".Brit kormánytisztviselők a lapnak azt mondták, hogy az Egyesült Államok valószínűleg heteken belül helyreállítja kapcsolatait Líbiával, ami - az amerikai szankciók várható feloldásával együtt - megnyitja az utat az amerikai olajcégek gyors líbiai visszatérése előtt is. Más lapértesülés szerint egyébként a Tripolival folytatott kétévi tárgyalássorozat legfőbb hozadéka London és Washington számára az a hírszerzési értesüléstömeg, amelyet a líbiaiak a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletekért felelősnek tartott al-Kaida terrorhálózat, valamint más szélsőséges iszlám csoportok több száz tagjáról átadtak.A The Observer szerint Líbiának kiterjedt hírszerzési hálózata működik Afrikában és a Közel-Keleten, s a brit külső elhárítás (MI6) által, a CIA és a líbiai titkosszolgálatok bevonásával tető alá hozott tárgyalásokon a tripoli vezetést sikerült rávenni a terrorszervezetekről gyűjtött értesüléseinek átadására. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az OTP-től igazolt elnöke lehet az MKB Banknak

Az OTP-től igazolt elnöke lehet az MKB Banknak

Énekkel köszönti a Nemzeti társulata a születésnapos Törőcsik Marit

Énekkel köszönti a Nemzeti társulata a születésnapos Törőcsik Marit

Engedélyezte az MNB a Hungarikum Alkusz tulajdonszerzését a CIG Pannónia Életbiztosítóban

Engedélyezte az MNB a Hungarikum Alkusz tulajdonszerzését a CIG Pannónia Életbiztosítóban