Bajban van a szlovák kormány; nagyszabású reformjai a közvélemény ellenállásával találkoztak. A szakszervezetek népszavazást akarnak, amely kikényszerítheti az előrehozott választásokat. Vladimir Meciar készülődik.

Nyílt titok, hogy a reformerek feladata meglehetősen hálátlan, mivel a reformok - ha és amennyiben - csak hosszabb távon fejtik ki jótékony hatásukat, rövidtávon pedig inkább növelik a nagyközönség terheit. Így azután szegény reformerek többnyire küldetésük befejezése előtt hullnak el, fejezik be politikusi pályafutásukat. Izgulhatunk, nehogy hasonló történjék most Szlovákiában.

Ivan Miklos szlovák miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter január elsejével radikális adóreformot hirdetett meg; bevezette a 19 százalékos egységes adókulcsot, ezt vetik ki a profitokra, a személyi jövedelmekre, függetlenül azok nagyságától, sőt az áfa is egységesen 19 százalék lett. Tavaly ugyanilyen drasztikus intézkedéssorozattal reformálták meg az egészségügyet, az oktatást és a nyugdíjrendszert. Felemelték a nyugdíjkorhatárt 62 évre (60 volt a férfiaknál és 58 a nőknél), kötelezték az újonnan munkába állókat, hogy nyugdíj-hozzájárulásuk 50 százalékát magánpénztárakba fizessék be, átalakították a kórházak finanszírozási rendszerét, a helyi önigazgatásokra testálták az iskolák finanszírozását.

A külföldi tőke vette a lapot. A Peugeot-Citroen 700 millió euró értékben épít üzemet Nagyszombaton (Trnava), ahol évente 300 000 autót gyártanak, a Hyundai is hasonló beruházásra készül, Szlovákiát a legesélyesebb országok listájára tette. A nyugati sajtó, váltakozóan, hol Kelet-Európa "Hong Kongjaként”, hol "tigriseként" emlegeti az országot, amely az EU-nak ugyancsak tagja lesz május elsejétől.

Még ha sikerül is a tervek szerint évente 5 százalékkal növelni Szlovákia gazdasági teljesítményét, akkor is 38 évbe telne, amíg eléri a tizenöt jelenlegi tagország átlagos jövedelmét. Ám még ez az ütemterv is veszélybe kerülhet. Miklos sokkterápiája nyomán egyre nő az elégedetlenség. Nőnek a jövedelemkülönbségek, az amúgy is alacsony, egy főre jutó havi 250 eurós átlagjövedelem (65 000 forint) alig egyharmada jut a szegény keleti területekre. Egy most készült felmérés szerint a szlovákok 80 százaléka attól tart, hogy az ország rossz irányba halad. Nem csoda, hogy alig egy hónap leforgása alatt 600 000 aláírás gyűlt össze a szakszervezetek hívó szavára; követelik, hogy írjanak ki népszavazást, aminek eredményeként a választások előrehozását kényszerítenék ki. Lehet, hogy alkotmányossági indokok alapján a kezdeményezés megfeneklik, ám a kormánynak szembe kell néznie azzal, hogy népszerűsége mélypontra süllyedt. Meciar vissza akar térni a közéletbe, és a Szlovákiában még mindig erős szakszervezetek keresztes hadjáratot hirdettek a reformerek ellen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Így sikálják el a Fidesz bűneit" – eltüntetik a Momentum feliratait a Legfőbb Ügyészség épülete elől

"Így sikálják el a Fidesz bűneit" – eltüntetik a Momentum feliratait a Legfőbb Ügyészség épülete elől

Zuhanni kezdtek az Est Média részvényei Andy Vajna halálának hírére

Zuhanni kezdtek az Est Média részvényei Andy Vajna halálának hírére

"Ez egy gyorsasági verseny" – ilyen volt a középiskolai felvételi

"Ez egy gyorsasági verseny" – ilyen volt a középiskolai felvételi

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Meghalt az egyik kultikus szépségipari cég alapítója

Meghalt az egyik kultikus szépségipari cég alapítója