A The Sunday Times szerint Tony Blair kormányfő személyesen írt a cseh miniszterelnöknek, felpanaszolva, hogy a cseh romák máris jól szervezettnek tűnő módon érkeznek tömegével a szigetországba.

A vezető vasárnapi brit lap szerint legalább 100 ezer kelet-európai roma utazik majd az EU-bővítés után Nagy-Britanniába, az egyetlen olyan nagy európai uniós országba, amely a kelet-európai csatlakozók előtt a bővítés pillanatától teljesen megnyitja munkaerőpiacát és jóléti rendszerét.A Sunday Times szerint Csehországban, Magyarországon, Szlovákiában és a többi csatlakozó országban 1,7 millió cigány él, s a bővítés után érkezők "ugyanúgy hozzájutnak a brit egészségügyi ellátáshoz, oktatási rendszerhez és nyugdíjkedvezményekhez, mint a britek" (Valójában az uniós állampolgárok közül is csak azok, akik legálisan élnek Nagy Britanniában, és törvényes jövedelmet mutatnak fel).A brit kormány azzal az érvvel húzza fel az új tagállamok polgárai előtt a bevándorlási sorompókat, hogy ez kulcsfontosságú munkaerőt vonz az országba, ám kormányilletékesek is "kezdenek ráébredni a jóléti turizmus robbanásának lehetőségére" - áll a cikkben. A lap szerint a brit belügyminisztérium különösebb hírverés nélkül felkérte a Nemzetközi Migrációs Szervezetet, hogy kezdjen felvilágosító kampányt a mintegy negyedmillió cseh roma körében, bemutatandó "a brit élet árnyoldalait". A tárca ezt megerősítette, de közölte, hogy továbbra is legfeljebb évi 5-13 ezer bevándorlóra számít az új tagállamokból.A brit The Economist hetilap egyik cikkében szintén az EU-csatlakozást követő lehetséges migrációról olvashatunk. A lap szerint már jelenleg is több mint négyszázezer főre tehető az Európai Unióban legálisan dolgozó, Közép-Európából érkező munkavállalók száma. A The Economist szerint a csatlakozást követő 25 évben 3-4 millió ember költözik át Közép-Európából Nyugat-Európába, azaz az unió jelenlegi népességének mindössze 1 százaléka, s ennek fele lesz munkavállaló.A hetilap szerint a már EU-tag országok kormányai attól tartanak, hogy a csatlakozó államokból többen csak a jóléti rendszerekből, például a társadalombiztosításból származó előnyöket keresve vándorolnak majd Nyugat-Európába. A The Economist ennek kapcsán ugyancsak megemlíti a romákat, megjegyezve, hogy Szlovákia népességének 9, Magyarország lakosságának 5, a Cseh Köztársaság népességének pedig 3 százalékát ők alkotják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
EP-képviselő lenne Demeter Márta, akit csak harmadjára engedtek be az LMP-be

EP-képviselő lenne Demeter Márta, akit csak harmadjára engedtek be az LMP-be

Trumpnak adtak igazat, nem állhatnak katonának a transzneműek

Trumpnak adtak igazat, nem állhatnak katonának a transzneműek

A Becker család kálváriája a házépítéssel: didergés, hiányzó közművek, rendezetlen tulajdonviszonyok, pénzbajok

A Becker család kálváriája a házépítéssel: didergés, hiányzó közművek, rendezetlen tulajdonviszonyok, pénzbajok

Halálra sebzett egy orvvadászt egy vaddisznó Romániában

Halálra sebzett egy orvvadászt egy vaddisznó Romániában

Elenegedték az eszkortnőt, aki azt állította, bizonyítékai vannak Trump orosz kapcsolatairól

Elenegedték az eszkortnőt, aki azt állította, bizonyítékai vannak Trump orosz kapcsolatairól

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf