Tetszett a cikk?

A román hatóságok azt vizsgálják, hogy a Wass Albert emlékére rendezett felolvasás megszegi-e az emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt felelős személyek kultuszát tiltó kormányrendeletet.

A Krónika című magyar nyelvű erdélyi lap, akárcsak a Ziua című román napilap beszámolt arról: a hatóságok azt vizsgálják, hogy a Romániában 1946-ban halálra ítélt Wass Albert emlékére rendezett, 24 órás felolvasás megszegi-e a 2003-ban kibocsátott, 31-es számú kormányrendeletben előírtakat. Ez a jogszabály az emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt felelős személyek kultuszát, valamint az önkényuralmi jelképek használatát tiltja.Vasile Cotoara, a Maros megyei rendőr-felügyelőség parancsnoka közölte: ha a történtek kihágásnak minősülnek, akkor az ügyet átadják a Maros megyei vallás- és művelődésügyi igazgatóságnak. A parancsnok elmondta azt is, hogy a háborús bűnösöket támogató propagandáért magánszemélyekre hat hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztés és bizonyos jogok megvonása szabható ki.A Nagy-Románia Párt (PRM) Maros megyei szervezetének elnöke a Krónika szerint úgy nyilatkozott: a "versmondó versenyt" a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatta, ez pedig "merénylet az állambiztonság ellen".A Wass Albert műveiből pénteken este kezdődött és 24 órán át tartó maratoni felolvasáson több mint 1600-an vettek részt Magyarországon, Szlovákiában, Erdélyben, az Egyesült Államokban és Kanadában. A szervezők a magyarországi Kárpátok Népe Egyesület, az Egyesült Magyar Ifjak és az Erdélyi Magyar Ifjak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért

910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért

A GVH 660 millió forintra bírságolt egészségügyi tendereket felosztó cégeket

A GVH 660 millió forintra bírságolt egészségügyi tendereket felosztó cégeket