Franciaország arra kérte Jean-Bertrand Aristide haiti elnököt, hogy távozzon a hatalomból, elősegítve ezzel a válság rendezését. A fegyveres lázadók viszont azzal fenyegetőznek, hogy elfogják és hazaárulásért felelősségre vonják az államfőt.

Jamaika kérésére csütörtökön rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy áttekintse a kiéleződött politikai válságot. Diplomáciai források szerint nem várható konkrét döntés, bár a válság rendezésében közvetítő nagyhatalmak fővárosai - Washington és Párizs - között jó úton haladnak a tárgyalások egy nemzetközi biztonsági erő kivezényléséről. Az ügy miatt csütörtökön összeül az Amerikai Államok Szervezetének állandó tanácsa is.Dominique de Villepin francia külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy új fejezetet kell nyitni Haiti történelmében, és Aristide elnöknek le kell vonnia a tanulságot a kialakult helyzetből. Yvon Neptune haiti miniszterelnök viszont hangsúlyozta, hogy az államfőnek mandátuma lejártáig, 2006 februárjáig hivatalában kell maradnia. Aristide felesége, Mildred Trouillot ugyancsak létfontosságúnak nevezte, hogy az elnök az országban maradjon és kitöltse mandátumát. (Aristide két, tízévesnél fiatalabb kislánya szerdán az Egyesült Államokban élő anyai nagyszülőkhöz utazott.)A politikai pártokat és civil szervezeteket tömörítő ellenzék hallani sem akar arról, hogy Aristide maradjon az elnök. Vezetői, akik pénteken Párizsban egyeztetnek a francia hatóságokkal, újfent megerősítették, hogy sürgős politikai megoldásra van szükség, és a problémák forrását jelentő Aristide-nek távoznia kell a hatalomból.Guy Philippe, a fegyveres lázadók vezetője közölte, hogy ideiglenesen leállítja a főváros, Port-au-Prince ellen készülő támadást, mert "még egy esélyt akar adni a békének". Ezt azzal magyarázta, hogy reményei szerint Aristide önként lemond, és így elkerülhetővé válik a vérontás. Hozzátette, hogy a zendülők készek letenni a fegyvert, ha Aristide megválik posztjától. Ellenkező esetben elfogják és bíróság elé állítják az államfőt, hogy felelősségre vonják hazaárulásért, gyilkosságokért és rablásokért - közölte.A február 5-én kirobbant fegyveres lázadás eddig már több mint hetven életet követelt, és több százan sebesültek meg. Az ország több mint felét ellenőrzésük alatt tartó zendülők szerdán elfoglalták az 50 ezres lélekszámú Tortue szigetét is. Port-au-Prince-ben igen feszült a helyzet, szemtanúk beszámolója szerint fosztogatások és lövöldözések voltak.Kanada és a Dominikai Köztársaság szerdán katonai erősítést vezényelt a Port-au-Prince-ben lévő nagykövetségére biztonsági megfontolásokból. A Dominikai Köztársaság már a hét elején megduplázta, háromezerre emelte a haiti-dominikai határon szolgáló katonái létszámát. Az Air Jamaica légitársaság március 6-ig felfüggesztette a Haitire és a Dominikai Köztársaságba induló járatait, az Air Canada pedig a Montrealból Port-au-Prince-be szombaton induló járatát törölte. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elrabolták az Esterházy Alapítványok vezetőjének anyját Ausztriában

Elrabolták az Esterházy Alapítványok vezetőjének anyját Ausztriában

Mi lesz most a TV2-vel? Vajna még a halála előtti napokban is tárgyalt a tévé sorsáról

Mi lesz most a TV2-vel? Vajna még a halála előtti napokban is tárgyalt a tévé sorsáról

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Megmérték, pontosan mennyire csinál jó képeket (és videókat) a Huawei Mate 20 Pro

Megmérték, pontosan mennyire csinál jó képeket (és videókat) a Huawei Mate 20 Pro

Rekorder látványosság került a felújított Szépművészetibe

Rekorder látványosság került a felújított Szépművészetibe