Tetszett a cikk?

Noha hivatalosan tűzszünet van érvényben a felek között, hétfőn délelőtt heves tűzharc kezdődött az iraki városban.

Aknavetőket és más tüzérségi eszközöket, páncéltörő rakétagránátokat és járművekre szerelt gépfegyvereket is bevetettek a felek a város két körzetére kiterjedő tűzpárbajban - közölték helyi lakosok külföldi hírügynökségek tudósítóival. Egyelőre nem ismeretes, ki kezdeményezte a csatározást, és az sem, vannak-e halálos áldozatok vagy sebesültek.Amerikai tengerészgyalogosok három hete tartják ostromgyűrűben a Bagdadtól ötven kilométernyire nyugatra fekvő iraki várost, a támadást azért indították, hogy megbüntessék négy amerikai biztonsági őr gyilkosait, és holttesteik meggyalázóit. Helyi kórházak összesítése szerint hatszáz helyi lakos vesztette eddig életét Fallúdzsa ostromában. Számosan elmenekültek fallúdzsai otthonukból.A 300 ezer lakosú városban túlnyomórészt szunnita muzulmánok laknak, akik kiváltságokat élveztek az előző elnök, Szaddám Huszein uralma alatt, s bukása után is hűek maradtak a diktátorhoz.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!