Tetszett a cikk?

Grúziában elhárult a polgárháborús veszély és a köztársaság egysége is helyreállhat, miután Aszlan Abasidze, az adzsár autonóm köztársaság vezetője csütörtök hajnalban lemondott és elhagyta Adzsáriát. Júniusban várhatóan előre hozott választásokat tartanak.

Az adzsár autonóm köztársaság volt vezetője Igor Ivanovval, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárával együtt Moszkvába repült. Ivanov néhány órával korábban érkezett Batumiba. A repülőtérről egyenesen Abasidze rezidenciájára ment, ahonnét már az adzsár vezetővel együtt tért vissza. Az orosz fővárosba induló gép fedélzetén volt Aszlan Abasidze Georgij nevű fia is, aki az elmúlt három évben Adzsária közigazgatási központjának, Batuminak volt a polgármestere. Családtagjaival együtt távozott Adzsáriából Abasidze több közeli munkatársa is.Aszlan Abasidze lemondásának és távozásának hírére népünnepéllyé változott Batumiban a napok óta tartó tüntetés. A Batumi egyetemnél összegyűlt mintegy tízezernyi tüntetőnek Zurab Zsvanija grúz miniszterelnök vitte a hírt. A grúz kormányfő jelen volt Abasidze és Ivanov tárgyalásán.A közeljövőben, valószínűleg már júniusban előre hozott választásokat tartanak a Grúziához tartozó adzsáriai térségben. Erre Zurab Zsvanija grúziai miniszterelnök néhány órával Abasidze távozása után tett ígéretet.Az Adzsár Autonóm Köztársaság székhelyén, Batumiban tartózkodó kormányfő közölte azt is, hogy Mihail Szaakasvili államfő vezetésével különbizottságot hoznak létre a választások előkészítésére. Néhány órával Abasidze távozása után Batumiba utazott Mihail Szaakasvili grúz államfő is, akit több tízezer ember éltetett Batumi utcáin. Az autonóm köztársaság közigazgatási székhelyén rendezett nagygyűlésen Szaakasvili a helybéli lakosság bátorságát méltatta, mondván Adzsária lakóit nem félemlítette meg az erőszak, hősiesen szembe szálltak Abasidze diktatúrájával."A grúz nép ereje az egységben van, Grúziában hamarosan teljes egészében helyreáll az ország területi egysége" - jelentette ki. Szaakasvili Batumiba érkezésekor dicsérte az orosz vezetést. Úgy fogalmazott, hogy a rendezésben játszott orosz szerepnek köszönhetően sikerült elkerülni a vérontást.Abasidze azt követően mondott le és távozott Moszkvába, hogy Igor Ivanovval, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárával tárgyalt Batumiban. Zsvanija az adzsár televízióban megerősítette: nem esik bántódása a lemondott Abasidze híveinek. Korábban Szaakasvili igérte meg, hogy garantálja az adzsár vezető és családja biztonságát, ha Abasidze kész lemondani és önként távozni.A grúz miniszterelnök egyben felszólította Adzsária lakóit, hogy egy héten belül szolgáltatássák be azokat a fegyvereket, amelyeket az elmúlt években Abasidze parancsára osztottak ki a lakosságnak. Szaakasvili utasítást adott arra, hogy a rendfenntartó és biztonsági erők vegyék át Adzsáriában a stratégiai fontosságú intézmények, vállalatok és létesítmények védelmét.

Szerda este még grúz belügyi elitalakulatokat dobtak át Adzsáriába, néhány órával azután, hogy Szaakasvili grúz elnök bejelentette: kezébe veszi a szakadár autonóm térség irányítását. A grúz katonai lépések egy időben kezdődtek meg Igor Ivanovnak, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárának Batumiba érkezésével és tárgyalásainak megkezdésével.Az éjjel Adzsária két körzetébe átdobott grúz belügyi katonák egyik része Csakvában, a szakadár köztársaság fővárosától, Batumitól mintegy húsz kilométerre ért földet, de körülvették őket az Aszlan Abasidzéhez hű csapatok. "Megpróbálnak utat törni maguknak Batumi felé, de előrehaladásukat akadályozza a mi négyszáz emberünk" - közölte akkor Batumiban egy adzsár biztonsági forrás, szavai szerint azonban lövések nem dördültek el.A grúz különleges erők másik egységét a Batumitól 40 kilométerre fekvő Kobuletinél dobták le, s ők nem találkoztak ellenállással. Tbilisziben eközben Gigi Ugulava biztonsági miniszterhelyettes az éjjel azt közölte, hogy az adzsár belügy- és biztonsági minisztérium átállt a tbiliszi központi hatalom oldalára. Irakli Okruasvili főügyész pedig arról számolt be, hogy a Csoloki folyónál, a grúz-adzsár belső határon mintegy kétszáz Abasidze-párti katona megadta magát a grúz hatóságoknak.

Szaakasvili grúz elnök év eleji megválasztása óta szembeszegült a tekintélyuralmi eszközökkel kormányzó Abasidzével. A novemberi grúziai rózsás forradalom alatt Ivanov külügyminiszterként már közvetített Sevardnadze és a Szaakasvili vezette ellenzék között. Akkor Sevardnadze lemondott, s az ellenzék átvette a hatalmat, amit a részben megismételt parlamenti választás, majd az elnökválasztás megerősített.Moszkva azóta hangsúlyozta, hogy grúz belügyként kezeli Tbiliszi és Batumi viszonyát, és mindkettővel kapcsolatot tart. Mindamellett rendre önmérsékletre intette a grúz kormányt, és hallgatott Abasidze törvénytelenül létrehozott milíciáiról. Jóllehet Szaakasvili is biztosítékokat kínált az adzsáriai orosz érdekek tiszteletben tartására, Abasidze bukásával a Kreml fontos eszközt veszít el Grúzia és az egész Kaukázustól délre lévő térség viszonyainak befolyásolására - írta a Kommerszant című orosz napilap szerdai számában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!