Tetszett a cikk?

A tajvani kormány szerint nem igaz a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) állítása, miszerint a 80-as évek közepén beszüntetett atomfegyverprogram keretében plutónium-szétválasztással is kísérleteztek volna.

Jang Csao-jie, a tajvani kormány Atomenergia Tanácsának alelnöke szerint nem voltak ilyen kísérletek, a tajvani tudósok csak atomfegyver előállításának lehetőségét kutatták. „Nem végeztünk plutónium-szétválasztási kísérleteket sem az 1980-as években, sem előtte” – mondta a tajpeji illetékes az AP hírügynökségnek.A plutónium a nukleáris fegyverek egyik fő alkotóeleme. Az atomreaktorban előállított plutóniumot szét kell választani és meg kell tisztítani, mielőtt felhasználhatnák atomfegyver előállításához.Az AP-nek nyilatkozó bécsi diplomaták szerint a NAÜ ellenőrei által Tajvanon vett ideiglenes minták arra utaltak, hogy a plutónium-szétválasztási kísérletek mintegy húsz évvel ezelőtt fejeződtek be. A bécsi székhelyű NAÜ hivatalos képviselői nem kommentálták az értesülést.Tajvanról úgy tudják, hogy a 60-as évektől kezdve atomfegyver-kutatási programja volt, amelyet a 70-es években leállított, majd a 80-as években rövid időre újjáélesztett. A NAÜ ellenőrzései és tesztjei a tajpeji kormány hozzájárulásával folynak Tajvan békés célú nukleáris programjáról. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra

A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra

Négy harmincas éveiben járó koronavírusos beteg halt meg a pénteki adatok szerint

Négy harmincas éveiben járó koronavírusos beteg halt meg a pénteki adatok szerint