Tetszett a cikk?

Csen Suj-pian tajvani államfő meginvitálta Kína legismertebb tajvani ügyekért felelős diplomatáját, hogy látogassa meg a szigetet, enyhítve ezzel a Peking és Tajpej közötti feszültséget. Az elnök a tajvani függetlenség élharcosa.

Csen Suj-pian egy neves tajvani diplomata, Ku Csen-fu halála kapcsán tette meg békülékeny nyilatkozatát. A 87 éves Ku Csen-fu a múlt héten hunyt el rákban, és egy, a tajvani-kínai kapcsolatok javításáért és építéséért felelős alapítvány, a SEF elnöke volt. Csen mostani meghívása az ő korábbi fő kínai tárgyalópartnerének szólt; Vang Dao-han egy félhivatalos kínai intézmény, a Tajvani-szoroson Átívelő Kapcsolatok Szervezetének (ARATS) vezetője.

Az ARATS-ot és a SEF-et 1991-ben állították fel azért, hogy különböző, a civil szférában keletkező vitákat oldjanak fel Kína és Tajvan között. Ku Csen-fu és Vang Dao-han 1993-ban találkoztak először Szingapúrban. Peking 1995-ben megálljt parancsolt a kibontakozó megbeszéléssorozatnak, mivel Li Teng-hui akkori tajvani elnök az Egyesült Államokba látogatott. Ku Csen-fu 1998-ban ugyanakkor Pekingbe látogathatott, ahol még Csiang Cö-min akkori kínai elnök is fogadta. Vang Dao-han akkor megígérte, hogy viszonozza kollégája látogatását, ez azonban azóta nem valósult meg. Megrendült egészségi állapota miatt Vang egykori tárgyalópartnerének temetésén sem vehetett részt, arra helyetteseit küldte el – de még így is ez a legmagasabb rangú kínai delegáció az utóbbi évtizedben. A kínai diplomaták éppen két nappal azután érkeztek meg Tajvanra, hogy a szoros két partja között 55 év után először ismét repülőjáratokat indítottak.

Mérséklődő harciasság

Csen Suj-pian mostani beszédében arra emlékeztetett, hogy mind Kínának, mind Tajvannak a szingapúri megbeszélések szellemében kellene tárgyalnia. „Mindkét félnek ugyanazzal a nyitottsággal kell közelednie a másikhoz, mint a Ku és Vang urak folytatta megbeszéléseken, és újra kell kezdenünk a tárgyalásokat, hogy egy új horizontot teremtsünk a Tajvani-szoros két fele között” - jelentette ki a politikus.

Az elnök szavai már csak azért is meglepőek, mert amióta 2000-ben először megválasztották államfővé, harcias nyilatkozatai nagyban hozzájárultak a Peking és Tajpej közötti kapcsolatok elmérgesedéséhez. A tavaly ismét újraválasztott Csen Suj-pian és pártja, a Demokratikus Haladás Párt (DPP) prominensei az utóbbi években rendszeresen azt hangoztatták, hogy itt az ideje módosítani a tajvani alkotmányt, immáron abban rögzíteni, hogy Tajvan Kínától független, önálló állam. Peking minden ilyen nyilatkozat után élesen bírálta a tajvani elnököt, és egyértelműen tudomására hozta, hogy Kína „az erő alkalmazásától sem tartózkodhatna” ebben az esetben. Csent még George W. Bush amerikai elnök is többször figyelmeztette, hogy hozzáállása nagyban megnehezíti a kérdés rendezését.

Tajvan 1949, azaz a pekingi kommunista hatalomátvétel óta számít gyakorlatilag önállónak, amikor is a Mao Ce-tung elől menekülő Csang Kaj-sek és a kínai demokratikus erők ide tették át főhadiszállásukat. Önállóságát az „Egy Kína”-elv jegyében mindössze nagyon kevés - és a nemzetközi porondon jelentéktelennek számító - állam ismeri el, hivatalosan Kína részének számít, ám a körülötte kialakult status quo révén gyakorlatilag különálló ország. A kínai partokról jelenleg mintegy 400 ballisztikus rakéta mered a szigetre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Ryanair is beletrollkodott a brüsszeli botrányba

A Ryanair is beletrollkodott a brüsszeli botrányba

Romain Grosjean a balesetéről: Láttam jönni a halált

Romain Grosjean a balesetéről: Láttam jönni a halált

Doku360: Nem félek, inkább unom a halál előjátékának gondolatát

Doku360: Nem félek, inkább unom a halál előjátékának gondolatát