szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Michael Howard brit konzervatív vezér felmenői jó eséllyel nem telepedhettek volna le Nagy-Britanniában azon drákói intézkedések alapján, amelyekkel Howard ígéri megválasztása esetére megszigorítani a brit bevándorlási szabályokat - ezt maga a toryk miniszterelnök-jelöltje ismerte el, miután kiderült, hogy Erdélyből menekült édesapja annak idején hamis adatokkal folyamodott brit állampolgárságért.

Howard erdélyi - apai részről magyar - zsidó menekültek gyermekeként született Walesben. Édesapja, Hecht Bernát a Holokauszt előtt, a 30-as évek végén vándorolt ki Nagy-Britanniába a Máramaros megyei Visóorosziból (Ruscova), ahol a gazdag kereskedőcsaládnak korábban jelentős ingatlanai - szántói, erdei, malmai – voltak.

A tory vezér többször elmondta, hogy hátrahagyott felmenői - köztük nagymamája - és oldalági rokonai szinte mind elpusztultak a náci koncentrációs táborokban.

Howard azonban a Daily Mail hétvégi számának felfedte: édesapja, amikor 1947-ben brit állampolgárságért folyamodott, hamisan állította, hogy az ő apja - vagyis Howard nagyapja - már korábban meghalt Romániában, ugyanis a nagypapa akkor már évek óta szintén Londonban élt. Az apai nagymamát 1944-ben Auschwitzban ölték meg.

Michael Howard, akit 2003-ban választottak a Konzervatív Párt élére, azt mondta: abból a tényből, hogy édesapja annak idején valótlant állított saját apjáról, azt a következtetést vonta le, hogy nagyapja illegális bevándorlóként érkezhetett Nagy-Britanniába. Hozzátette: minderről csak nemrég szerzett tudomást, és "helytelennek" tartja apja eljárását.

Howard elismerte: maga sem tudja, hogy nagyapja az országban maradhatott volna-e, ha az általa nemrég javasolt bevándorlásszigorító intézkedések akkor érvényben lettek volna, mert "a részleteket még nem dolgoztuk ki".

A tory vezér, aki pártja részéről a bevándorlás kérdését tette meg a májusra várt - jóllehet hivatalosan még ki nem írt - választások máris folyó kampányának központi témájává, olyan ausztrál mintájú szűrőrendszer életbe léptetését helyezte kilátásba győzelmük esetére, amely az EU-n kívülről érkező munkavállalók kérvényeit szakmai képzettségük szintje alapján pontozná és bírálná el.

A terv alapján a menedékkérők befogadását kvóták közé szorítanák.

Howard hétvégi nyilatkozatára a kormányzó Munkáspártban máris lecsaptak. Egy Labour-illetékes vasárnap - a konzervatívok bevándorlási terveire utalva - azt mondta: Michael Howardnak az a szerencséje, hogy amikor szülei menedékre leltek Nagy-Britanniában, "nem Michael Howardnak hívták a brit miniszterelnököt".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

HOWARD MARAD

A negyedik kormányzati ciklust kezdheti meg John Howard ausztrál kormányfő, miután a Liberális Párt és a Nemzeti Párt...

Újabb kis SUV a piacon: itt a Hyundai Bayon

Újabb kis SUV a piacon: itt a Hyundai Bayon

Rengeteg új fotó érkezett a Marsról, a Perseverance küldte őket

Rengeteg új fotó érkezett a Marsról, a Perseverance küldte őket

"Írjam alá, vagy kirúgnak" – Így ment a statáriális jogviszonyváltás a kórházakban

"Írjam alá, vagy kirúgnak" – Így ment a statáriális jogviszonyváltás a kórházakban