Tetszett a cikk?

Nem zárta ki Kim Dzsong Il észak-koreai vezető kedden, hogy országa mégis visszatér a Phenjan atomprogramjának beszüntetéséről kezdett tárgyalásokhoz.

Kim Dzsong Il nyilatkozatát az Új Kína kínai hírügynökség idézte, utalva arra, hogy az észak-koreai vezető minderről Peking magas rangú különmegbízottjának phenjani látogatása során beszélt.

Melléklet
Ismerje meg az észak-koreai válság hátterét!
A hírügynökség szerint a kommunista rezsim vezetője hangoztatta, hogy országa bizonyos feltételek teljesülése esetén kész újrakezdeni a hatoldalú tárgyalásokat, az említett feltételeket azonban nem részletezte.

Hangoztatta ugyanakkor, hogy nem változott országának álláspontja azzal kapcsolatban, hogy szükség van a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésére és az ezzel kapcsolatos problémát párbeszéd útján kell megoldani. Észak-Korea nem ellenzi a tárgyalásokat és nem vonult vissza azoktól - mondta.

Phenjan február 10-én ismerte el először hivatalosan, hogy atomfegyverrel rendelkezik, s hozzátette, hogy visszalép a hatoldalú tárgyalásoktól. Azóta elsősorban az Egyesült Államok és Japán fokozta a nyomást Phenjanra, hogy álláspontjának megváltoztatására bírja. A két ország ehhez pekingi közvetítést vett igénybe.

Megfigyelők egyelőre csak találgatnak azzal kapcsolatban, hogy mi áll az észak-koreai magatartás gyakori változásának hátterében, mint ahogy az sem bizonyított egyértelműen, hogy Phenjannak valóban van atomfegyvere. Szakértők nem zárják ki, hogy valójában a súlyos nehézségekkel küzdő Phenjan zsarolási kísérleteiről van szó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Észak-Korea Iránnal szövetkezne

A kapcsolatok bővítésére buzdító üzenetet küldött az atomprogramja miatt a Nyugattal vitázó Iránnak pénteken Észak-Korea, egy nappal azután, hogy bejelentette: atomfegyvere van, és nem hajlandó róla tovább tárgyalni.

Világ

Az észak-koreai nukleáris fenyegetés

Először ismerte el hivatalosan Észak-Korea, hogy atomfegyverrel rendelkezik. A bejelentés valóságtartalmát nehéz ugyan ellenőrizni, mégis kiélezte a feszültséget a Koreai-félsziget körül, és egyben ráirányította a figyelmet a nukleáris fegyverek és technológiák elterjedésének veszélyeire.

MTI Világ

Észak-Korea csak blöfföl?

Orosz szakértők kétségbe vonták, hogy Észak-Korea teljes értékű nukleáris robbanótöltettel rendelkezne, rámutatva, hogy még sohasem hajtott végre kísérleti robbantást.

„Elképesztőek vagytok! Toljátok ezt a digitális oktatásnak nevezett amatőr e-sportot”

„Elképesztőek vagytok! Toljátok ezt a digitális oktatásnak nevezett amatőr e-sportot”

Feldmár András: Minden gyerek, aki megtanul beszélni, már hipnotizálva van

Feldmár András: Minden gyerek, aki megtanul beszélni, már hipnotizálva van

Trícium szivárog valahonnan a megsérült fukusimai atomerőműnél

Trícium szivárog valahonnan a megsérült fukusimai atomerőműnél