szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pekingi rendőrség 448 "feltételezett zavarkeltőt" vett őrizetbe, a hivatalos indoklás szerint azért, hogy fokozza a kínai főváros biztonságát öt nappal az Országos Népi Gyűlés idei ülésszakának kezdete előtt.

A hivatalos Új Kína hírügynökség keddi jelentése nem tartalmaz részleteket. Nyugati hírügynökségek úgy tudják, hogy a szóban forgó személyek petíciókat akartak benyújtani a kínai törvényhozó testületnek, tiltakozva bennük az elterjedt korrupció és a társadalmi igazságtalanságok ellen.

Az Országos Népi Gyűlés ülésszakát - csakúgy, mint a kommunista párt kongresszusait - nagy rendőri tisztogatás szokta megelőzni a Kínai Népköztársaságban. A rendőrség rutinszerűen kitoloncolja ilyenkor a fővárosból azokat a vidékieket, akik a mezőgazdaságban nem találva munkát, a fővárosban keresnek megélhetést, alkalmi munkákkal, főleg a nagy építkezéseken keresve meg betevő falatjukat.

A mostani "begyűjtés" során is csupa ilyen embert tereltek egybe a kínai főváros egy stadionjába, ahonnan kitoloncolják őket abba a vidéki körzetbe, ahol bejelentett állandó lakhelyük van.

Az évente mindössze egyetlen (másfél hetes) ülésszakot tartó kínai parlament évtizedeken át érdemi vita nélkül ráütötte a törvényesség pecsétjét a kommunista párt központi bizottságának minden döntésére. Az utóbbi időben azonban egyre több ellenjavaslat is felmerül a kínai parlamentben, s időnként élénk vita is zajlik a testületben. Előfordult már, hogy utcai tiltakozók benyújtott petíciói is a testület elé kerültek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Infinit Világ

Újabb hatósági rajtaütés a kínai internetkávézókon

A kínai kormány közlése szerint a hatóságok 2004 utolsó hónapjaiban 12575 internetkávézót zárattak be. Az intézkedésekre az „erkölcstelen internethasználatot” szigorúan tiltó politikai irányelvek jegyében került sor.

120 év börtönre ítélték az amerikai szexszekta vezetőjét

120 év börtönre ítélték az amerikai szexszekta vezetőjét

Itt az európai minimálbér-javaslat: tisztességes megélhetést, de nem ugyanannyi pénzből

Itt az európai minimálbér-javaslat: tisztességes megélhetést, de nem ugyanannyi pénzből

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői